Koken met Mereltje 2, basis informatie., maten, gewichten en temperaturen

Voor beginners kan een kookboek of recept soms lijken op abracadabra, er worden allerlei termen gebruikt, waarvan je niet weet wat het inhoud. Maar wanneer je je er even in verdiept en het beginsel kent, dan kun je met elk recept uit de voeten. In dit blog informatie over gewichten en temperaturen.

woordenbrij koken

Wanneer ik een recept las en daarin zag, dat ik mijn vlees moest braiseren of de ui sueren, even snel een roux of  vinaigrette moest maken of geklaarde boter moest gebruiken, haakte ik al snel af. Ik had geen idee wat daar allemaal mee bedoeld werd. Wilde ik eens lekker gaan bakken stond er in het recept dat ik mijn oven moest voorverwarmen op 200 graden, had mijn oven alleen een knop met de nummers 1 tot en met 8, wat moest ik daar nu weer mee. Ook gewichten en maten voor de ingrediënten konden voor veel vragen zorgen. In de loop der jaren heb ik dat abracadabra weten te ontcijferen en eenmaal deze basis onder de knie, wist ik snel en gemakkelijk wat er bedoeld werd. De recepten zijn opeens niet meer zo ingewikkeld en kunnen gemakkelijk begrepen en gemaakt worden. Voor sommige weetjes heb ik een spiekbriefje in mijn kookboek zitten, hoe was het ook alweer?

Omdat ik denk dat er vast meer mensen zijn, waarvoor dat handig is, heb ik eens wat basis informatie bij elkaar gezet. Verschillende kooktechnieken, kwamen al aan bod in: Koken met Mereltje, het begin. Nu verder met maten / gewichten en oventemperaturen / standen.

Maten en gewichten:

Zeker in het begin en ook later nog bij sommige recepten is het belangrijk om de juiste hoeveelheid ingrediënten te gebruiken. Daarvoor moet je iets weten over maten en gewichten. Na wat ervaring kun je sommige dingen gewoon op het oog of uit gevoel doen en kun je op smaak variaties aanbrengen.

Heb je een recept waarbij de precieze verhoudingen erg belangrijk zijn of een recept met grote hoeveelheden, dan kun je het beste werken met een keukenweegschaal en litermaat. In het recept staan dan meestal de hoeveelheden aan gegeven in grammen en deciliters.

Even het geheugen opfrissen:

  •  1 kilogram = 2 pond = 10 ons = 1000 gram.
     1 pond = 5 ons = 500 gram.
     1 ons = 100 gram
  •  1 liter = 10 deciliter = 1000 centiliter.
     1 deciliter = 100 centiliter
litermaat

Soms kun je het jezelf gemakkelijk maken, zo staat op de wikkel van een pakje margarine een grammen indeling. Je snijdt dus heel gemakkelijk de juiste hoeveelheid af. Soms kun je werken met de inhoud van je pak of fles, er staat precies op hoeveel erin zit.

Voor de kleinere hoeveelheden wordt het voor het gemak vaak aangeven in eetlepels of bekers. Gebruik dan voor een eetlepel een afgestreken eetlepel, tenzij anders aangegeven, staat er een volle lepel dan mag er een bergje bovenop staan.

Wanneer er staat een beker wordt er uit gegaan van een beker met de inhoud van ± 2 dl, twijfel je of je de juiste maat hebt, doe dan 2 dl water in de litermaat en giet het in je beker. Heb je dit gedaan, weet je volgende keer waarschijnlijk zo welke maat beker je moet nemen. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een theelepel of een maatschepje, daar staan de grammen op.

 

Tenzij anders aangegeven is een recept meestal gebaseerd op 4 personen, dit kun je gemakkelijk veranderen, door alle ingrediënten te halveren of te verdubbelen, er ¼ bij op te tellen enz.

kok

De temperaturen.

Bij recepten wordt soms gewerkt met temperaturen, vooral bij het bakken in de oven. Bij andere bereidingsvormen wordt er meestal gesproken over aan de kook brengen of net niet laten koken, de olie verhitten enz.

Wanneer iets kookt, zie je dat doordat het gaat bubbelen, het kookpunt is voor elke vloeistof anders, water kookt bij 100° C.

Om te braden of dicht te schroeien moet je de olie of het bakvet verhitten tot ongeveer 165 ° C. Je ziet aan het vet dat het heet genoeg is, doordat het wat bruin kleurt en bubbelt. Er zijn tegenwoordig ook pannen te koop, waarbij een stip, de thermo- spot, van kleur verandert als de goede temperatuur bereikt is. Heb je niet zo’n pan en ben je onzeker, laat dan een klein stukje brood in het vet vallen, gaat het bakken dan is je vet heet genoeg. Gebeurt er niks haal het eruit en wacht nog even en probeer opnieuw.

Oventemperaturen

Om een gerecht te maken in de oven, wordt vaak nauwkeurig aangegeven op welke temperatuur je de oven moet voorverwarmen en op welke temperatuur je het gerecht moet bakken. De meeste ovens kun je dan ook precies goed instellen via een digitaal menu, maar sommige ( vooral oudere) ovens hebben een gewone draaiknop, met daarop de cijfers1 tot en met 8.

 

Welk cijfer komt overeen met welke temperatuur? 

o 1 = matig warm = ± 150 ° C
o 2 = warm = ± 170 ° C
o 3 = warm = ± 190 ° C
o 4 = zeer warm = ± 210 ° C
o 5 = zeer warm = ± 230 ° C
o 6 = heet = ± 250 ° C
o 7 = heet = ± 270 ° C
o 8 = zeer heet = ± 290 ° C


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia en pixabay Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#koken #standoven #ovenstand #oventemperatuur #gewichten #maten

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jan  2017.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb