Ik wil graag een eigen website

Regelmatig lees ik berichtjes van mensen die graag een eigen site willen maken over hun hobby. Vaak hebben ze geen kennis en ervaring met programmeertaal en weten ze niet waar te beginnen. Toch zijn er tal van mogelijkheden dus lees even verder......

website bouwen

Een eigen website maken en beheren, dat is toch voor veel mensen een wens. Ze schrijven graag of hebben een leuke hobby, waar ze over willen vertellen. Een website maken voor de club, waar informatie en de wedstrijdschema’s op komen staan en natuurlijk de foto’s.

Niet weten waar te beginnen en geen budget zijn vaak redenen om de wens voor zich uit te schuiven. Dat is niet nodig, je kunt gratis leuke websites maken, zonder echte kennis van programmeertaal. Je site maak je dan via een gratis programma en hij staat meteen online.

website bouwen

Waar moet je mee beginnen?

Bedenk eerst wat je van je website verwacht.
Een echte website heeft een onderwerp of doel, de site is verdeeld in meerdere pagina’s, er is informatieve tekst, maar vaak ook afbeeldingen, misschien een gastenboek, forum of reactieformulier.
Soms spreken mensen over een site, maar bedoelen ze een weblog.

Een weblog, ook wel blog genoemd, is eigenlijk een soort van online dagboek. De schrijver plaatst met enige regelmaat nieuwe stukjes op het blog. De lezer belandt automatisch bij het nieuwste bericht en kan wel in oudere berichten terug zoeken. Soms is er op een blog ook ruimte voor enkele vaste pagina’s, bijv. waar de schrijver zich voorstelt. Meestal bestaat een blog vooral uit tekst met enkele afbeeldingen of foto’s, maar er zijn ook fotoblogs, waar het juist de tekst minder belangrijk is.

Ook wordt er weleens gesproken over een site, maar wordt eigenlijk een startpagina bedoeld. Een startpagina, bestaat zoals de naam al doet vermoeden maar uit een pagina. Op die pagina vind je verschillende categorieën, met daarin allerlei links naar artikelen of sites over het onderwerp. Dus schrijf je hier op xead en wil je een overzicht maken, met daarop al je links naar artikelen? Dan kun je het best een startpagina maken.

website bouwen

Je weet wat je wilt:

Je bent eruit, je weet wat je wilt, een echte website maken, een weblog beginnen of een startpagina maken, dan kun je verder aan de slag. Je zult eerst wat informatie moeten zoeken, voor alle drie de opties zijn er verschillende gratis mogelijkheden.

Zo kun je voor een gratis website terecht op: Jouwweb, Mysites, Webklik enz. Een gratis blog maken kan bijv. op: Wordpress of Blogger en gratis startpagina’s maak je op: Jouwpagina, Startbewijs of Vindmeer.
Alle aanbieders hebben natuurlijk hun eigen mogelijkheden, voordelen en ook nadelen. Wat voor allemaal gelijk is: het is gratis, daartegenover staat, dat er wat reclame op je site, blog of pagina geplaatst wordt. Bij een gratis host, krijgt je site een naam met een subdomeinnaam, bijv: www.(jouw site naam).mysites.nl 
Wanneer je de voor jouw beste aanbieder gekozen hebt, kun je aan de slag, later kun je indien gewenst de reclame tegen betaling laten verwijderen en je kunt een eigen domeinnaam koppelen aan je site, zodat je een mooie naam kunt kiezen met een kortere URL.

website bouwen

Aan de slag:

Je begint met het maken van een eigen account, je moet wat persoonlijke gegeven invullen, zoals naam, emailadres, wachtwoord en een naam voor je pagina. Dan word gekeken of de door jouw gewenste naam nog vrij is. Bij de meeste sites krijg je daarna een bevestigingsmail, door in die mail op de link te klikken word je account geactiveerd.
Je komt dan vaak terecht op een werkpagina, van daaruit kun je alle functies aansturen. De meeste gratis websitebouwers werken met:  WYSIWYG. Moeilijk?  Nee het betekent: What You See Is What You get. Je ziet dus precies hoe het ook op je site komt te staan. Geen moeilijke codes, maar gewoon leuk werken, kijken en veranderen tot het naar jouw wens is.

Je begint meestal met het kiezen van een lay out of design, dat is de basis voor je pagina, welke kleuren voor achtergrond, letters, lettertype enz.  Let daarbij ook op het menu van dat design, op welke manier kunnen je bezoekers door je site navigeren.
Om de teksten in te voeren is er een gewone editor, je kunt je tekst invoeren, links koppelen, koppen maken, soms ook afbeeldingen invoegen.
Vaak is er ook de mogelijkheid om gadgets toe te voegen, zoals bijv. een actueel weerbericht, een teller, social media knoppen enz.

gratis gadgets

Mijn ervaringen:

Ik wilde ook graag een website maken en ging op zoek. Ik ontdekte dat er ontzettend veel mogelijkheden waren en besloot een aantal opties te proberen, om zo voor mij het beste eruit te halen. Om het overzicht niet kwijt te raken, maakte ik van de verschillende sites een documentje, waarin ik de belangrijkste regels, voordelen, nadelen enz.  vastlegde. Het was ontzettend leuk om te doen, maar ook veel werk om alles te onderzoeken. Daarom heb ik vanuit mijn ondervindingen de website: Webpilot gemaakt, daar verzamel ik alle informatie, uitleg  en tips.

Voor mij is Jouwweb duidelijk de beste aanbieder om een site te bouwen, het is gratis, de reclame  van Jouwweb is niet irritant storend, een regeltje met Google adds en een regeltje onderaan van Jouwweb. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden, ongelimiteerde ruimte, de mogelijkheid om fotoalbums, gadgets  en eigen affiliatemarketing ?c=27&m=39673&a=144620&t=pi (reclame,waar je dus wat mee kunt verdienen) toe te voegen.

voorbeeld reclame

Misschien niet geschikt voor een bedrijf wat een professionele website nodig heeft, maar voor een site over je hobby, een club site  enz. genoeg mogelijkheden.

Om een blog te maken, gaat mijn voorkeur uit naar Wordpress, hoewel het even zoeken was hoe het werkte.
De leukste mogelijkheid voor een startpagina vind ik Jouwpagina, het werkt gemakkelijk en je hebt de mogelijkheid om een kleine beschrijving toe te voegen, zodat je bezoeker, zodra hij met de muis over de link gaat een indruk krijgt van het artikel.


Afbeeldingen rechtenvrij via Flickr.com, Pixabay en eigen screenshots.  Teksten Mereltje Wereldspotter  © 2019

#websitebouwen #WYSIWYG #startpagina #weblog #gratiswebsite #gratissite

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht apr 2017.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb