Ongebruikelijke huizen, boek met architectuur

Een huis is meer dan alleen wat muren en een dak, het is een thuis, voor iedereen anders. Vaak wordt het huis je thuis en heel bijzonder, door de aankleding en inrichting die je het zelf geeft. Het wordt een thuis, door de herinneringen die je maakt. Maar sommige huizen zijn gewoon in bouw en architectuur al heel erg bijzonder.

rara huizen

Ik heb een selectie gemaakt van huizen die ik erg gek, mooi of bijzonder vond en op mijn speurtocht ontdekte ik ook een leuk boekje voor kinderen met daarin vijfendertig interessante huizen uit de architectuur, met leuke tekeningen en uitleg.

Aparte huizen in Nederland

De watersfinxen

sfinxnen huizen

De watersfinxen zijn panoramawoningen in de vorm van sfinxen, ze zijn in het water gebouwd en hebben uitzicht op het Gooimeer. Je vind deze woningen in het Noord Hollandse dorp Huizen, het ligt mooi omgeven door water, hei en prachtige natuurgebieden.

Het zijn vijf appartementengebouwen met daarin 65 woningen, de gebouwen lopen op in hoogte naar de waterzijde. De daken en gevels zijn bekleed met aluminiumbeplating met felsnaden. Je gaat een gebouw in via een korte brug, op daar zijn dan een entreehal, de bergingen en de parkeergarage. Daarboven zijn vijf woonlagen met appartementen, alle terrassen liggen op het zuiden en aan de waterkant zijn er grote glaspuien en balkons.

Het lijkt me heel bijzonder om boven het water te wonen en ook vanaf een afstand en vanuit de lucht zien de gebouwen er apart uit. Ze zijn ontworpen door: Neutelings Riedijk.

De kubuswoningen.

kubushuizen

De allereerste kubuswoningen werden gebouwd in de jaren 70 in Helmond, Noord Brabant, later zijn er ook kubuswoningen gebouwd in Rotterdam, vlakbij station Blaak. Een kubuswoning is een woning in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, ook wel paalwoning of boomwoning genoemd.

De Nederlandse architect Piet Blom, werd geïnspireerd door Le Corbusier, het idee was dat er gebouwd werd op kolommen, zodat de ruimte onder de bebouwing openbaar kon blijven.
In de kubuswoning van Blom zitten drie woonlagen: onderin het zogenoemde straathuis met de keuken en de woonkamer, tussenin het hemelhuis met ruimte voor studeer- en slaapkamers, en bovenin de loofhut, een driezijdige piramide met plaats voor een serre, een balkon of een bescheiden tuintje. In de zeshoekige kolom waarop de woning rust, bevinden zich de entree en het trappenhuis.” (Bron: Wikipedia)
Als je de kubus binnengaat moet je een trap op, dan kom je in een ruimte met scheve ramen. Op veel plaatsen is de ruimte maar 150 centimeter hoog, er zijn geen rechte muren wat het interieur heel bijzonder maakt.

Het Kinderboek: Hut hok huis

boek hut hok huis

Hut hok huis, de meest ongewone huizen ter wereld, een kinderboekje over architectuur.

Een groep onafhankelijke geleerden koos vijfendertig huizen uit, waarvan er drie in Nederland staan, de watersfinxen in Huizen, de kubuswoningen in Rotterdam en het Perenhuis in Brasschaat.  Er zijn ook bijzondere , rare en grappige woningen in andere landen, zoals: het Holenhuis in Zwitserland, het Rups huis in Japan, het rioolbuishuis uit Ottensheim, het sterrenhuis in Rome, het schildpadhuis, het opblaashuis, het kofferhuis, een ufo huis, een zeppelinhuis enz.

Er zijn geen foto’s van de huizen in het boek, maar humoristische tekeningen en tekst. Ook staan er logootjes bij waar je aan kunt zien waar het huis van gemaakt is, of het in een grote stad of bij de zee staat en of er bijvoorbeeld een badkamer is. Ook het land waar het staat en de architect die het ontwierp zijn er bij getekend. Er wordt iets verteld over het huis, waarom het er zo uitziet en wie het gebruikt.

 In het boekje zijn twee landkaarten, een van Europa en een buiten Europa, daarop kun je zien waar de huizen staan. De tekeningen hebben veel vrolijke kleuren en er zijn dwarsdoorsnedes, aanzichten van de huizen. De oorspronkelijke Poolse uitgave is bekroond door de IBBY, vanwege de illustraties.
Geschreven en geïllustreerd door Aleksandra Machowiak en Daniel Mizielinski

Bijzondere huizen in het buitenland.

Het Ketelhuis

ketelhuis

The Kettle House ofwel het Ketelhuis is gebouwd rond 1950 aan de westkant van Galveston Island, Texas. Er wordt verteld dat de onderkant van dit bizarre huis gemaakt is van de top van een silo. Deze staat ondersteboven en is overdekt, er woont niet echt iemand, maar er komt af en toe iemand om wat onderhoud aan het bouwwerk te doen. Er doen verhalen de ronde dat er olie wordt opgeslagen, maar ook dat het huis bedoelt is om te drijven bij een overstroming. Het huis is best wel stevig, want het heeft in 2009 de Orkaan Ike, geclassificeerd als een tropische depressie negen, doorstaan.

Het steenhuis

steenhuis

Dit steenhuis vind je in Nas Montanhas de Fafe, Portugal het is gebouwd tussen twee gigantische stenen. De bolvormige steen op de heuvel en de schepvormige steen aan het andere uiteinde geven het een prehistorisch uiterlijk, een beetje een Flintstone gevoel. Het huis is gebouwd met graniet en Minho stenen. Het heeft een gewoon dak, een deur en ramen en is bewoond. De bewoners kijken vanaf deze heuvel prachtig uit over de met gras begroeide bergen en vallei.

Het kromme huis

krom huis

The Krzywy Domek (the Crooked House, het kromme huis) staat op de Bohaterów Monte Cassino Street in Sopot, Polen. Het is een raar ogend onregelmatig gevormd gebouw en is onderdeel van het Rezydent winkelcentrum. Het is ontworpen door Szotyńscy & Zaleski, die geïnspireerd werden door de sprookjesachtige illustraties en tekeningen van Jan Marcin Szancer en Per Dahlberg.

De hoge buitenkant past mooi bij de boulevard en is in Monciac stijl, de ingangen zijn kleurrijk met glas in lood. Het dak is gemaakt met emaille dakpannen, in de kleuren Parisian blauw en verschillende andere blauw en groen tinten, waardoor het een heel aparte uitstraling krijgt. Door de krommingen is het een van de meest uitzonderlijke en ongewone huizen van de wereld.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  free download en freefoto morguefile  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#huizen 3huis #architectuur #bijzonder #bouw

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht okt 2016)