Huidveroudering

Huidveroudering, daar ontkom je niet aan, maar waar wordt het door veroorzaakt, wat maakt het erger, wat kun je ertegen doen? Nieuwsgierig geworden lees dan verder...

huid veroudering

Behalve natuurlijk het ouder (vanaf het 30e levensjaar) worden van de huid, zijn er nog verschillende oorzaken voor huidveroudering. Deze oorzaken kun je proberen te vermijden of te verminderen, zodat het proces minder snel gaat. Ook kun je de huid wat extra ondersteuning geven, waardoor hij er langer fris en gezond blijft uitzien.

Factoren die de huid sneller doen verouderen zijn:

Zon: Teveel zon is erg schadelijk voor de huid, verraderlijk daaraan is dat je de schade niet direct ziet, maar pas jaren later. Teveel zonnestraling op de huid zorgt voor onherstelbare beschadiging van de DNA. Het zorgt voor vroegtijdige rimpels en ouderdomsvlekken, maar vergroot ook de kans op huidkanker. Dit geld ook voor teveel stralen van de zonnebank.

zon

Roken: Wanneer je rookt, vernauwen de bloedvaten en verslechterd de bloed circulatie in de haarvaten. Daardoor krijgt de huid een tekort aan zuurstof en voedingstoffen. De huid kan zich dan niet genoeg herstellen van de dagelijkse schade. Iemand met grote wonden of na een operatie wordt om die reden ook altijd ten strengste geadviseerd om niet te roken of in rokerige ruimtes te verblijven, ja want ook meeroken telt hier!


Tabak verhoogt ook de productie van vrije radicalen, waardoor de huid nog sneller verouderd.
Wanneer je stopt met roken, zie je vaak al snel de positieve effecten, doordat de huid weer een frissere kleur krijgt.

roken

Vermageren: Te snel vermageren is ook niet goed voor de conditie van de huid. De huid zal slapper en droger worden. Wanneer je dus wilt afvallen, let op ga in een rustig tempo. Zorg dat je genoeg blijft drinken en let op je vitamines.

vermageren

Stress en slaaptekort: Door stress ontstaat vak een verhoogt adrenalinegehalte en de vrije radicalen vermeerderen zich, dit draagt bij aan de vroegtijdige huidveroudering. Ook trek je vaak onbewust fronsrimpels in je gezicht, die blijvend worden, wanneer je dat vaak doet.

Wanneer je een nacht niet goed hebt geslapen, zie je dat al aan de bleke huidskleur en donkere kringen of wallen onder de ogen. Ook dit is een teken, dat de huid het zwaar heeft. Dus bij een chronisch slaaptekort, zal dit zeker een effect hebben op de huid.

stress

Te kort aan lichaamsbeweging: Lichaamsbeweging zorgt voor een goede doorbloeding, dit is nodig om de huid gezond te houden.

Slechte voeding: Voeding moet zorgen voor de benodigde voedingstoffen en antioxidanten. Om de huid op te bouwen en te beschermen.

bankhangen

Droge atmosfeer en guur weer: Door een droge lucht, door centrale verwarming en airconditioning, en door gure wind, droogt de huid erg uit en wordt schraal.

guur weer

Wat is de functie van de huid?

Functies van de huid zijn: een barrière tegen water en lichaamsvreemde stoffen, ultraviolette stralen, infecties en verwondingen. De huid reguleert de lichaamstemperatuur en produceert vitamine D. De huid is een zintuig dat pijn, temperatuur waarneemt en de huid voorziet in een vetreserve.

Wat zijn de kenmerken van huidveroudering?

De ouder wordende huid wordt dunner, kwetsbaarder, verliest zijn elasticiteit en wordt droger.

Dunner omdat de opperhuid, in wetenschappelijk taal epidermis, steeds dunner wordt.
Kwetsbaarder omdat de lederhuid, dermis, minder bloedvaten krijgt, die zorgen voor voeding en herstel.
Elasticiteit omdat het bindweefsel (collageen) en elastine vezels in de lederhuid minder worden.
Droger doordat het aantal talgklieren en de afname van de functie daarvan.

huid veroudering

Hoe kun je huidveroudering beperken?

De veroudering is een natuurlijk proces en kan niet worden gestopt, maar wel worden vertraagd, ook kunnen de effecten minder zichtbaar worden gemaakt door de uiterlijke kenmerken van huidveroudering aan te pakken.
De gevolgen van huid veroudering kunnen worden vertraagt, door:

 

• Uit de zon te blijven, zeker op de middaguren, als er de meeste straling is. Wanneer je de zon in gaat smeer regelmatig met een goede zonnebrand met hoge beschermingsfactor.
• Stoppen met roken of zoveel mogelijk minderen. Rook bijv. alleen op 1 of 2 vaste tijdstippen op een dag, of alleen in het weekend. Zoek goed geventileerde rookvrije ruimtes op.
• Zorg voor een goede gezondheid, door voldoende lichaamsbeweging en slaap.
• Eet gezond, genoeg drinken en veel groente en fruit eten.
• Smeer preventief met een goede vocht inbrengende crème, om uitdroging te voorkomen.


De effecten kun je minder zichtbaar maken, door het gebruik van een goede make up. Ook kun je een maskertje nemen of een peeling om de huid weer een frisser aanzien te geven

Een gezonde tip

Eet regelmatig tomaat of een product daarvan. Tomaat is de enige groente waarin de antioxidanten goed bewaard blijven. Dus of je nu verse tomaten, tomatenketchup of tomatenpuree eet, de hoeveelheid antioxidanten blijft hetzelfde. Tomaten bevatten veel van het belangrijke antioxidant lypoceen, dit beschermd de huid tegen veel verouderings verschijnselen, veroorzaakt door invloeden van buitenaf.


In tomatenpuree is het natuurlijk erg geconcentreerd, er wordt daarom wel gezegd dat het eten van een paar eetlepels tomatenpuree per dag, je huid stralender maakt en de rimpels verminderd. Wel bevat dit ook weer veel zout, wat slecht is bij een hoog cholesterol.

tomaat

Tomaat bevat verder:
Vitamine C voor de aanmaak collageen en bescherming.
Vitamine A voor een gezonde celdeling.
Vitamine E voor bescherming, neutraliseert de vrije radicalen.

huid veroudering

Afbeeldingen zijn rechtenvrij  via Pixabay, public domain en live karikaturen  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#huid #huidveroudering #zon #ouderdomsvlekken #huidverzorging

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht apr  2017.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb