Koken met Mereltje 6, bewaartips

Wanneer je voedingsmiddelen wilt bewaren, moet je wel goed opletten, want van bedorven voedsel kun je ziek worden. Wanneer je het op de juiste manier bewaard blijft het lekker en gezond. In dit blog over vers inkopen en bewaartips.

Met voedsel moet je opletten dat je producten zo vers mogelijk zijn, je hebt dan een betere smaak en het is gezond. De versheid van je product bewaren begint al in de winkel.

 

woorden brij koken

Vers in de winkel.

Wanneer je veel boodschappen moet doen en ook kort houdbare producten wilt kopen, zoals vlees, kip of vis, begin dan met de andere boodschappen en neem pas op het laatst deze versproducten uit de koeling en vriezer. Ga daarna direct naar de kassa, doe deze levensmiddelen het liefst (zeker op warme dagen) in een koeltas en dan naar huis en meteen in de koeling opbergen. Zo beperk je de tijd dat de producten opwarmen, en dus ook de kans op bederf.

Let op dat wat je koopt vers is.

Op de verpakking van producten staat een datum, dat kan zijn “Te gebruiken tot” of “ten minste houdbaar tot”

De levensmiddelen die maar erg kort houdbaar zijn hebben de “gebruiken tot” aanduiding. De datum op de verpakking geeft dan aan dat je na deze datum dit voedsel niet meer kunt eten. Tot op de dag die vermeld staat is eten van dit product veilig, mits het goed bewaard is( koel, gesloten verpakking).

Andere levensmiddelen hebben de “ten minste houdbaar tot” aanduiding, dat wil zeggen dat tot die datum het product goed blijft, daarna gaat de kwaliteit langzaam achteruit, maar het blijft nog wel een tijdje te eten. De verpakking moet ook hier natuurlijk gesloten zijn, is de verpakking open kun je het hooguit nog een paar dagen bewaren.

koelkast

Bewaren in de koelkast.

Zorg ervoor dat de temperatuur van je koelkast goed staat ingesteld, dit kun je gemakkelijk meten, door een bakje water in de koelkast te zetten met een koelkast thermometer erin, na 24 uur aflezen. De temperatuur moet liggen tussen de 4 en 7 graden Celsius. Meet deze temperatuur op verschillende plaatsen, omdat een koelkast niet op alle plaatsen even koud is. Is er ergens in je koelkast een plek warmer dan 7 graden, zet je koelkast dan op een koudere stand. De meeste koelkasten hebben een knop met daarop de nummers 1 tot 5 of 1 tot 10, hoe hoger het getal, hoe kouder de koeltemperatuur.

Restjes bewaren.

Heb je lekker gekookt en nog wat over, of kook je graag voor twee dagen let dan op deze regels.

Koel het gerecht zo snel mogelijk, maar zeker binnen een uur af. Schep het daarvoor over in een bewaardoos en verdeel het eventueel in kleinere porties. In een hete pan blijft het nog lang warm en ook grote hoeveelheden koelen niet snel af.

glzan bewaarbakjes

Zet het bakje met het warme gerecht in  koud water on sneller te koelen. Zet het warme gerecht nooit meteen in de koelkast, de temperatuur in de koelkast loopt dan snel op en andere spullen kunnen bederven. Na het afkoelen van je gerecht wel zo snel mogelijk in de koelkast zetten. Zet op je verpakking de datum en eventueel wat erin zit, je kunt het nog twee dagen in de koelkast bewaren.

Wil je het langer bewaren, zet dan het afgekoelde gerecht in de vriezer, daar kun je het tot 3 maanden goed houden.

Je gerecht weer gebruiken.

Een eerder klaargemaakt gerecht uit de diepvries weer gebruiken, zet het dan in onder in de koelkast om langzaam te ontdooien of ontdooi in de magnetron op de speciale ontdooistand.

Eenmaal ontdooid of een gerecht uit de koelkast; zo snel mogelijk op temperatuur brengen en goed door en door verhitten.

 

In deze serie Koken met Mereltje heb ik allerlei basis informatie bij elkaar gezet, handig om even iets op te zoeken of voor de beginnende kok. 

Koken met Mereltje, het begin , verschillende kooktechnieken

Koken met Mereltje 2, basis informatie,  Informatie over maten / gewichten en oventemperaturen / standen 

Koken met mereltje 3,een roux, vinaigrette en geklaarde boter

Koken met Mereltje 4 , eieren en azijn 

Koken met Mereltje 5 , eetbare paddenstoelen


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia en via printablefreecoloring.com  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#bewaartips #tips #voedselbewaren #etenbewaren #koelkast #invriezen #koelkasttemperatuur

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht feb  2017.)