Groene kruiden: munt, tijm en peterselie.

Veel gerechten smaken extra smakelijk met wat groene kruiden, ook zijn ze mooi om als garnering te gebruiken, maar dat is nog niet alles: Groene kruiden zijn gezond en helpen tegen kleine kwaaltjes.

groene kruiden munt tijm peterselie

Groene kruiden: Kruiden groeien erg goed in een gematigd klimaat, van de planten wordt voornamelijk het bladgroen en de houtvrije stengels gebruikt. Kruiden hebben vooral wanneer ze vers zijn een heerlijke geur.
Soms worden de termen kruiden en specerijen door elkaar gebruikt, maar er is wel verschil. Specerijen komen vooral uit de tropen en worden vaak in de gedroogde vorm gebruikt, zij ruiken gedroogd ook sterker. Bij specerijen worden ook andere delen van de plant gebruikt, zoals de bloemknop (kruidnagel), de meeldraden(saffraan), de zaadjes (mosterd) maar ook bast, wortelstok en vrucht.

Welk kruid kun je gebruiken in welk gerecht en meer weetjes over munt, tijm en peterselie:

Munt:

munt

Verse munt heeft een heerlijk frisse smaak, die in gedroogde munt iets minder goed tot zijn recht komt. Ook kun je de verse munt invriezen, dan blijft de geur en smaak goed bewaard. Voor thee worden de blaadjes het best in zijn geheel gedroogd. 

Je komt dit kruid vanwege zijn sterke frisse smaak ook veel tegen in tandpasta en medicijnen.
Munt is natuurlijk het bekendste door het pepermuntje, maar we vinden het ook terug in de frisse smaak van muntthee. Wil je munt gebruiken in de keuken, denk dan eens aan salades en frisse sauzen en het combineert goed met courgette, tomaten en doperwten. Een paar blaadjes als garnering op een mooie vleesschotel doen het ook altijd goed. Munt is heerlijk in combinatie met chocolade en leuk om mee in te vriezen in een ijsblokje om een zomers drankje mee op te frissen.

Munt en je gezondheid: het verbeterd de spijsvertering en verminderd winderigheid, verder kan het meehelpen een infectie te voorkomen doordat het ziekteverwekkende micro-organismen kan vernietigen.

Tijm: 

tijm

Verse tijm heeft een lekkere geur, maar je kunt dit kruid ook prima gedroogd of ingevroren gebruiken. Vanwege de sterke, maar heerlijke geur kom je het kruid weleens tegen in zeep.

Tijm combineert goed bij een aardappelgerecht en bij vlees, vis en kip. 

Heerlijk is het ook in een tomatensoep of een stoofpotje voor net dat extra smaakje.
Tijm bevorderd de spijsvertering, het kan je klachten verminderen als ja last hebt van je maag of een verkoudheid. Tijm verhoogt je weerstand en heeft een antiseptische werking het kan daarom ook je puistjes en acne af laten nemen.

Peterselie 

peterselie

Er zijn grofweg 2 soorten peterselie: De krulpeterselie, voornamelijk gebruikt als garnering en de bladpeterselie die wat sterker en fijner van smaak is en veel word toegepast in gerechten.

Verse peterselie kun je gemakkelijk invriezen voor later gebruik of draai de stengels in vochtig keukenpapier en doe ze in een bewaardoos (vanwege de geur) in de groentenla van de koelkast.

Peterselie is heerlijk in soepen en sauzen, maar ook in salade, bij vis of vlees of door de pasta. Denk ook eens aan een eigen gemaakte kruidenboter van roomboter met wat knoflook en peterselie. Gebruik je het in een warm gerecht, voeg het dan pas op het laatste moment toe, door de hitte gaat er wat van de smaak en frisheid verloren.

Peterselie is bekend om zijn vocht afdrijvende werking, maar het bevorderd ook de spijsvertering en verlicht klachten van reuma. Heb je knoflook gegeten en wil je snel je adem verfrissen, dan kun je even kauwen op de stengel van peterselie. Peterselie is rijk aan veel belangrijke vitaminen en mineralen, heel gezond dus, maar ben je zwanger dan kun je het beter een tijdje laten staan, het heeft een vruchtafdrijvende werking.


Afbeeldingen  rechtenvrij uit Wikipedia  en uit eigen portfolio MereltjeFotografie ©

Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#groenekruiden #tijm #peterselie #pepermunt #munt 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht mei  2017.)