Koffieweetjes

De lekkerste koffie, de duurste koffie en meer koffieweetjes.

Wereldwijd wordt er koffie gedronken, het is immens populair. Wat is de duurste koffie ter wereld en waarom? Drie lekkere koffierecepten en meer.

koffie

Waar word koffie van gemaakt?

Koffie wordt gemaakt van de pit van de bessen van de koffieplant. De pit word ontveld, gemalen gedroogd en/of geroosterd. Deze pitten noemen we de koffieboon, hiermee wordt de warme drank gemaakt die wij koffie noemen. In koffie zit het opwekkende middel cafeïne, waardoor wij ons lekker wakker voelen na ons eerste kopje in de ochtend.

Op nummer 1:

Latte Macchiato mijn favoriete koffie, heerlijk genieten.

Latte Macchiato is een koffie gemaakt van espresso en opgeklopte melk, wanneer het goed gemaakt is zie de verschillende lagen, die niet in elkaar overlopen.

We gaan hem maken:

Zet een Macchiato glas klaar, dit is een hoog stevig glas, het glas moet hittebestendig zijn vanwege de hete melk.

Doe wat melk in een pannetje, tijdens het verwarmen zachtjes kloppen tot zich een mooi schuim vormt. Het schuim moet een beetje stevig en mooi luchtig zijn. Schep met een lepel het melkschuim in het hoge glas, zodat het glas bijna vol is, er mag onderin ook een beetje vloeibare melk zitten.

koffie latte machiato

Zet een vers heet kopje espresso, giet, dit nu mooi langzaam ringvormig in het glas. Heb je daarbij een hulpje nodig, giet de espresso dan op, via de achterkant van een lepel. Wanneer je het goed doet, vormen zich mooie lagen.

Strooi om het helemaal af te maken nog een beetje cacaopoeder over de Latte Macchiato. Wil je de koffie nog iets extra’s meegeven, kun je in de melk (voordat je het schuim maakt) een beetje hazelnoot- of chocolade- siroop toevoegen. In plaats van de cacao strooi je dan wat gemalen hazelnootjes of chocoladesnippers als finishing touch. 

Op nummer 2:

Café d'amour  

 

Café d'amour maak je met verse koffie, Cointreau en kaneel.

Neem een mooie kop en vul die voor ¾ met verse hete koffie, strooi er twee mespuntjes cacaopoeder en een snufje kaneel in. Doe daar een flinke scheut Cointreau bij. Zet twee pijpjes kaneel rechtop in de kop en roer hiermee de koffie. Genieten maar....

koffie kaneel

Op nummer 3:

IJskoffie met likeur

IJskoffie met likeur heerlijk op een warme dag. Je maakt het met oploskoffie, likeur en slagroom.

Voor twee glazen heb je nodig: een eetlepel oploskoffie, ½ eetlepel lichtbruine basterdsuiker, 65 ml slagroom, 125 ml melk, 2 eetlepels koffielikeur, wat chocoladevlokken en ijsblokjes.

Doe de oploskoffie en de basterdsuiker in een schaaltje en los het al roerend met wat heet water op, laat het dan afkoelen. Doe de slagroom on een kom en klop hem met de melk half stijf. Voeg het afgekoelde koffiemengsel en de likeur toe, nog even kloppen.

Doe de ijsblokjes in hoge glazen en schenk de koffiedrank op , garneer met de chocoladevlokken.

koffie met likeur

Dat was mijn top 3, maar de allerduurste koffie, dat is de Kopi Luwak.

Deze koffie heeft als basis de gewone robusta of arabica koffiebonen, dus waarom is deze koffie zo duur? De naam komt van: Kopi het Indonesische woord voor koffie en Luwak de naam van de civetkat.
De koffiebonen die gebruikt worden voor deze koffie, komen uit Sumatra, Java en Sulawesi in Indonesië.

Daar leeft de civetkat, deze eet de bessen van de koffieplant, het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit wordt uitgepoept.

koffie kopi luwak civetkat

Deze pit is de koffieboon, door de inwerking van het maagzuur en de enzymen tijdens de spijsvertering van het dier, krijgt de boon zijn unieke smaak. De bonen worden nog maar licht geroosterd, om zoveel mogelijk van het aroma te behouden.

De plaatselijke bevolking verzamelt de koffiebonen en verkoopt ze aan de handelaren, dit is behoorlijk arbeidsintensief en dat maakt het duur. Ook is de hoeveelheid van deze koffiebonen gering, in totaal wordt slechts 225 kg per jaar van deze koffiebonen geproduceerd. De prijs van deze koffie kan dan ook wel tussen de 200 en 700 euro per kilo bedragen. Je begrijpt, dat dit dus meestal per gram verkocht wordt.

Een vriendin bracht eens een klein blikje mee uit Indonesië, voor haar moeder. Ik heb een slokje van deze bijzondere koffie mogen proeven. Je moet hem drinken zonder suiker en melk om de smaak zo puur mogelijk te houden. Mij was net daarvoor het hele verhaal van de herkomst verteld en ik had dus wel enige bedenking, alvorens de slok te nemen. Toch moet ik toegeven, het was lekkere koffie, wat sterk en een beetje fris, zoet, met een lichte chocoladesmaak.

Ik vond het een leuke ervaring, maar voor mij blijft de Latte Macchiato op nummer 1.

Nog meer koffie verwen receptjes


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via Wikipedia, public domain pictures, pxhere Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#koffie #macchiato #cafeïne #lekker #ijskoffie #espresso

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht nov  2016.)