Een koortslip is heel erg vervelend!

Een koortslip, wat is dat nu eigenlijk, hoe ontstaat het en wat kun je er aan doen?

Een koortslip ook wel “Herpes labialis” genoemd, is het gevolg van een infectie door het herpes simplexvirus. Wanneer je eenmaal besmet bent met het virus, blijft het levenslang in je lichaam. Het huist dan in een zenuw, buiten het bereik van ons afweersysteem.

koortslip

Hoe herken je het?

Meestal begint het met een tintelend, ietwat kriebelig en branderig gevoel op de lippen. Iemand die vaker een koortslip heeft gehad, herkent het vaak nog voordat er iets te zien is. Daarna ontstaan er pijnlijke blaasjes, de lip wordt op die plaats soms ook dik en voelt erg warm aan. Na enkele dagen worden de blaasjes zweertjes met een korstje, na 7 tot 10 dagen is de huid meestal weer hersteld. Bij een heftige uitbraak voel je je vaak ook wat vermoeid, omdat het toch vaak samengaat met een verminderde weerstand.

Kun je het voorkomen?

De infectie loop je meestal op door huidcontact, buiten het lichaam kan het Herpes virus maar heel kort overleven. De incubatietijd ligt tussen de twee dagen en twee weken, met een gemiddelde van een week. Ben je eenmaal geïnfecteerd zal je het virus niet meer kwijt raken, hoewel je dus niet altijd de verschijnselen van een koortslip zult zien.

Is het gevaarlijk?

Voor pasgeboren baby's kan een infectie echt levensgevaarlijk zijn. Mensen die regelmatig een koortslip hebben, moeten daarom voorzichtig zijn met het knuffelen van baby's, omdat het besmettelijke virus al voor het zichtbare ontstaan van een koortslip aanwezig kan zijn.
Ook kan er door een koortslip soms genitale herpes ontstaan, daarom is het belangrijk om je handen te wassen na aanraking van het blaasje is om besmetting te voorkomen, ook moet je oraal seksueel contact in die periode vermijden.

Waardoor wordt een nieuwe uitbraak veroorzaakt?

Meestal krijg je een nieuwe uitbraak, wanneer je een lage weerstand hebt en je dus al wat moe voelt. Maar ook de zon of Uv-licht kan een secundaire aanval veroorzaken.

Wat kun je er aan doen?

Er zijn heel veel verschillende middeltjes te krijgen om de koortslip te bestrijden. Er zijn crèmes die zonlicht filteren en het virus insluiten, zodat het niet verder uitbreidt. Ook zijn er lippleisters, die de genezing versnellen. Ook wordt er vaak iets gesmeerd, dat de blaasjes uitdroogt, om zo een snellere genezing te bevorderen. Antivirus middelen kunnen de groei van het virus remmen, waardoor je de blaasjes soms in een vroeg stadium kun tegen gaan.

tea tree

Je kunt de beginnende koortslip, liefst al bij de allereerste signalen, in smeren met Tea –tree olie, dit herhaal je een aantal keer. Soms zal dan zelfs de koortslip helemaal niet opkomen, anders zal hij beperkt blijven en snel verdwijnen. Tea-tree olie is een etherische olie gemaakt van de bladeren van de Melaleuca alternifolia, het bevat antibacteriële, antischimmel en antivirale eigenschappen.

En dan is er nog de Herpotherm Hotkiss een apparaatje in de vorm van een lippenstift, je houd hem tegen de beginnende koortslip plek en drukt op het knopje, er ontstaat 3-4 seconden geconcentreerde warmte uit van zo’n 50° Celsius. Hiermee voorkom je uitbreiding van het virus.

Maar er zijn ook veel huismiddeltjes tegen een koortslip.

Aan honing wordt ook een helende werking toegeschreven, smeer regelmatig de aangedane plek in met een dun laagje honing, na 1 á 2 dagen is het blaasje verdwenen.

Een echte oma tip: erover wrijven met een rauwe aardappel, regelmatig herhalen met een vers stukje, het helpt echt. Of doe een beetje kaneel op de plek, dit heb ik nog niet uit geprobeerd.

Ga de infectie te lijf met een ijsblokje in een plasticzakje, het virus “schrikt” van de kou. Hij is dan snel weg.

ijsblokjes

Om de blaasjes uit te drogen, kun je er een dun laagje tandpasta op doen, dit moet je dan regelmatig vervangen. Eerst voorzichtig reinigen met een beetje warm water dan opnieuw aanbrengen. Smeer alleen op de blaasjes, om de rest van de lip niet uit te drogen.

 Smeren met zinkzalf, droogt ook de blaasjes uit.

Nog een tip om blaasjes uit te drogen: Dep met een wattenschijfje met wat alcohol of reinigende tonic, doe dit een paar keer per dag. Het plakje wordt hierdoor ontsmet en droogt snel uit.

Omdat de koortslip vaak te maken heeft met een lage weerstand wordt er ook wel aangeraden Vitamine B Forte in hoge dosering te slikken, wanneer je begint bij de eerste tekenen, kun je een koortslip voorkomen of tot een minimum beperken.

Zodra je het op voelt komen gelijk gaan deppen met echineaforte druppels van goudsbloem! Paar keer per dag zorgt voor snelle genezing. 

Nog handiger de Echinaforce Lippenbalsem, verzorgt de lipblaasjes, maar beschermt ook tegen de zon.

echinea

De koortslip dun in smeren met Betadine zalf zal de genezing bevorderen.

Wanneer de ergste symptomen zijn verdwenen, kun je de genezing bevorderen door de lippen in te smeren met klein beetje Calendula zalf aanbrengen of smeren met SRL gelei.

 Zelf kies ik meestal voor de Herpotherm of de ijsblokjes, die heb je bijna altijd wel bij de hand. Op een terrasje in de zon, voel het vaak ineens steken, bestel gewoon wat fris en je hebt je ijsblokje, bij gebrek aan een plastic zakje kun je ook een schone zakdoek of een servetje gebruiken. Met ijs rechtstreeks op de lip moet je voorzichtig zijn, het kan aanplakken, dat is pijnlijk. De  gebruik ik daar vaak tussendoor een beetje Purol om de lippen te verzorgen.


Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie ©  en rechtenvrij via  pixabay  en wikipedia 

Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#koortslip #lipblaasje #herpeslabialis #infectie #herpessimplexvirus #virus #herpes

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mei  2017.)