Koraal in de strijd tegen kanker.

De koraal riffen worden met uitsterven bedreigt, terwijl ze heel erg belangrijk zijn. Wat is precies koraal en wat heeft het met de strijd tegen kanker te maken? Wat kan een klein land als Nederland voor rol spelen bij dit alles?

koraal

Wat zijn koralen.

Een koraal bestaat eigenlijk uit duizenden kleine koraaldiertjes. Deze koraaldiertjes, ook wel koraalpoliepen genoemd, zetten zich vast op een stevige ondergrond, bijv. een rots. Dan bouwen ze een skelet van kalk om zichzelf te beschermen. De koraaldiertjes hebben ook tentakels waarmee ze voedsel uit het water vangen, zoals plankton en algen.

koraal

Ook leven de koraaldiertjes samen met zooxantellen, dit zijn minuscuul kleine algen, die in het weefsel van de koraal leven. De algjes maken doormiddel van fotosynthese voedingstoffen, die weer door de koraaldiertjes opgenomen worden, deze geven het koraal zijn kleur. Om het proces van fotosynthese te laten plaats vinden is zonlicht nodig, daarom kan dat alleen plaats vinden in helder water. Wanneer de zonnestralen door vervuiling de algen niet meer kunnen bereiken, vind er geen fotosynthese ( aanmaak van energie en zuurstof onder invloed van de zon) meer plaats, de alg groeit niet meer en het koraal krijgt de voeding niet meer, wordt bleker en sterft tenslotte af.

Doordat de koraaldiertjes zich voortplanten groeit het koraal en ontstaan er grote koraalriffen. Deze riffen zijn erg belangrijk voor het leven in de oceaan. Hier vinden allerlei kleine zeedieren bescherming, het wordt daarom ook weleens de kraamkamer van de zee genoemd.

 Er zijn duizenden verschillende soorten koraal, die je kunt opdelen in hoorn en steen koraal. Steen koraal is de hardste soort, deze soort groeit maar heel erg langzaam. Hoorn koraal is zachter en groeit over het algemeen wat sneller.

Koraal in de strijd tegen ziektes

Om zichzelf te beschermen tegen grote vissen, maken sommige koralen een soort gif. Er zijn bijv. de brandkoralen, steenvissen en doornkronen, die ook voor de mens giftig zijn.

Maar in de moderne geneeskunst is er ook gezocht naar eigenschappen van koralen die wel in de geneeskunst toegepast zouden kunnen worden.

Al heel lang geleden wisten inheemse volken de krachten van koralen te gebruiken voor hun gezondheid. De inheemse bevolking van Hawaï mengde zwartkoraal met wat andere ingrediënten tegen longaandoeningen. Filipijnen aten het vlees van de doopvontschelp om zich te weren tegen malaria.

koraal

Er worden nog veel onderzoeken gedaan naar rif organismen en hun farmacologische en microbiologisch eigenschappen. Een van de belangrijkste is misschien wel een onderzoek van Australische wetenschappers. Zij ontdekte ongeveer 600 km ten oosten van Australië in de ondiepe Tasmanzee, een nieuw koraal. Het bijzondere aan dit koraal is dat het heel veel verschillende kleuren heeft, zoals blauw, groen, geel en zelfs rood, wat heel ongewoon is in een diepte van maar 15 meter. Maar nog veel belangrijker is het feit dat dit koraal fluoriserend is, overdag is dat niet goed zichtbaar, maar wanneer er met een blauwe lamp op wordt geschenen dan licht het op.

Hoe kun je dat gebruiken in de strijd tegen kanker?

Om de kanker goed te kunnen bestuderen, worden de cellen ingekleurd met deze fluoriserende stof. Elke categorie in de cel krijgt een eigen kleur, bijv. de eiwitten groen en de immuuncellen blauw. Zo kan via een lasermicroscoop, door middel van die fluoriserende kleuren de bewegingen in de cel worden gevolgd. Ook is zo na te gaan hoe de kanker zich verspreid.

Een andere manier om koraal te gebruiken in de medische wetenschap werd ontdekt door Franse onderzoekers. De koraalskeletten lijken heel erg op de structuur van menselijke botten en kunnen daardoor worden gebruikt bij bottransplantaties. De structuur van het koraalskelet laat namelijk toe dat bloed daarin kan door dringen tot in de kleinste kanaaltjes. Hierdoor kan er eigen bot worden opgebouwd terwijl het koraalskelet langzaam oplost. Het grote voordeel tegenover veel andere materialen is feit dat koraalskelet door het immuunsysteem niet gezien wordt als vreemd materiaal en dus niet wordt afgestoten . Dit is dus heel goed te gebruiken bij botten die door kanker zijn aangetast, maar ook bij gebroken of verbrijzelde botten of botverlenging.

Ook zijn er nog onderzoeken gaande om medicijnen tegen AIDS te maken uit koraal.

Wat kan een klein land als Nederland voor rol spelen bij dit alles?    

Koraal is dus erg belangrijk, voor de natuur en voor onze gezondheid, maar het wordt ernstig bedreigt. Zo ligt het grootste koraalrif ter wereld in de oceaan bij Australië, maar daar wordt op grote schaal gevist. Om zoveel mogelijk vis in een keer te vangen, gebruiken ze dynamiet om een stuk koraal op te blazen, de dode vissen komen boven drijven en kunnen zo worden op geschept. Dit moet natuurlijk worden gestopt, maar ook vissen grote visnetten kan het koraal onherstelbaar beschadigen.

Het gebruik van pesticiden op het land is ook een gevaar, dit gif komt namelijk via het grondwater ook weer in de oceaan terecht. Verder vormen de vervuiling, het troebel worden van het water en de temperatuurstijging een bedreiging.

koraal

Hier in Nederland, in onze eigen Arnhemse Burgers ‘Zoo hebben we het op één na grootste levende koraalrifaquarium ter wereld. Alleen het aquarium van Townsville in Australië is groter.

 In Burgers’ Zoo is de spectaculaire Burgers’ Ocean te bezoeken, dit tropisch aquarium van 8 miljoen liter water heeft heel veel zelf gekweekte koraal kolonies. Dit is zeker een aanrader om eens te gaan bekijken, de grootste koraal kolonies hebben al een doorsnede van 1,3 m.

Achter de schermen zijn er dan nog eens de kweek bassins, het zeewater daarvoor, wordt door de Zoo zelf gemengd, van grondwater, drinkwater, zout en mineralen om zo de optimale omgeving te maken voor de groei van de nieuwe koralen. Nieuwe koralen om uit te zetten in Burgers’ Ocean, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek. Er wordt samengewerkt met universiteiten en Europese publieksaquaria, zoals Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Misschien ontstaat er nog wel eens de situatie dat de in Nederland gekweekte koraalriffen kunnen worden uitgezet in de natuurlijke omgeving, om beschadigde koraalriffen te herstellen.


Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie ©   :  Teksten door MereltjeWereldspotter © 2019

#koraal #kanker #koraalrif #strijd

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht nov  2016.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb