Aspergetijd tips en recepten

De asperge wordt ook wel het witte goud genoemd, vanwege zijn heerlijke smaak. Maar wat weten we nu eigenlijk over de asperge en hoe moeten we ze bewaren en welke gerechten kun je ermee maken.

asperges

Asperges worden al gegeten in de tijd van de romeinen, daar zijn verschillende aanwijzingen voor, zoals een mes met de afbeelding van een asperge erop, wat gevonden is in Woerden. De langste asperge ooit gestoken is 3,11 meter lang, en is te bewonderen in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum Museum De Locht in Melderslo.

aspergeveld museum

Aan de asperge worden ook geneeskrachtige krachten toegekend, zo werd verteld dat het helpt bij bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn, daar zijn echter geen bewijzen voor. Wel is bewezen dat asperges de nieren stimuleren, door het aminozuur asparagine, wat in de asperge voorkomt, werkt het vocht afdrijvend.

Hoe groeit de asperge.

De aspergeplant komt van nature ook voor in onze duinen aan zee. De plant heeft vertakte stengels, die wel 2 meter hoog kunnen worden en heeft fijne naaldvormige blaadjes, vanaf mei tot juli staat de plant in bloei, hij heeft wit/groenachtige bloemen, daarna draagt de plant een rode bes. Het gedeelte wat we eten zijn de ondergrondse uitlopers of bij groene asperge de uitloper die net boven de grond steekt. Vanaf eind april toten met ongeveer eind juni kunnen er witte asperges worden geoogst.

aspergeplant

Asperge bewaren, hoe doe je dat het beste.

Door twee asperges kruislings tegen elkaar te wrijven, kun je controleren of ze vers zijn, ze geven dan een piepend geluid. Om ze te bewaren, is het belangrijk, ze niet te laten uitdrogen, daarom kun je ze het beste in een vochtige theedoek wikkelen en dan in de groentela van de koelkast leggen. Zo houd je ze een à twee dagen goed. Wil je ze langer bewaren, schil ze dan en leg ze ongekookt in de vriezer. Bij de bereiding, niet eerst ontdooien, maar bevroren aan de kook brengen.

Schoon maken en koken

Met een speciaal aspergemesje of een dunschiller schil je ze gemakkelijk. Leg de asperge plat op je hand of op je werkblad, schil vanaf 2 cm onder de kop naar beneden. Snijd ook het houterige stuk van de steel af. Wanneer je ze niet goed schilt zijn de asperges draderig. Een groene asperge hoef je niet te schillen, alleen een stukje van de onderkant afsnijden dus.

asperge schillen

Kook de asperges in ruim water met een snufje zout, bij witte asperges kun je eventueel een klontje boter meekoken. Groene asperges zijn in ongeveer 3 minuten beetgaar. Witte asperges moeten 6 tot 10 min koken, afhankelijk van de dikte. Laat de asperges nog even nagaren en laat ze daarna uitlekken. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei.

Asperges worden ook vaak gewaardeerd door patiënten met een zoutarm dieet, omdat de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft. ( kan dus ook heel goed zonder zout worden gekookt)

De voedingswaarde:

Voedingswaarde per 100 gram is kJ 88 ofwel kcal 21, de asperge bevat ±: eiwit 2 gr, koolhydraten 10 mg, calcium 20 mg, ijzer 1 mg, natrium 5 mg vitamine C 20 mg.

ASPERGES 3 VERRASSENDE RECEPTEN

Asperges met gerookte zalm en garnalen, oosterse asperges met cantharellen, asperges met een Italiaans tintje

asperges

2 HEERLIJKE ASPERGE GERECHTEN

Recepten met asperges, twee keer verrassend lekker. Asperges met fricandeau op een bruschetta of heerlijk met spareribs en meloen.

asperges met rib

Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  free download en freefoto morguefile  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#asperge #asperges #groente #aspergerecept #groeneasperge

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht dec  2016)