Champignonroomsoep met bacon

Een eenvoudig recept voor een roomsoep met champignons, dat je bij veel gelegenheden kunt gebruiken. Het is heel geschikt bij een luxe diner zoals met kerst, maar ook heerlijk als amuse gerecht of aangevuld met wat brood voor een hartige maaltijd. Ik maakte kennis met dit recept op een kookworkshop, we maakte verschillende leuke gerechten, maar deze was mijn favoriet. De eenvoud waarmee het gemaakt werd, de smaak en de mogelijkheden om zelf te variëren spraken me ontzettend aan.

Wat heb je nodig

● olijfolie
● een paar plakken bacon
● 250 gram champignons
● citroensap of een halve citroen
● teentje knoflook
● 25 gram boter
● 4 eetlepels bloem
● 1,5 liter kippenbouillon
● 1 eigeel
● 4 eetlepels room
● een paar sprietjes bieslook

Aan de slag

● Snij de bacon in repen
● Verhit een eetlepel olijfolie in de koekenpan en bak hierin de repen bacon knapperig,
● zet de gebakken bacon even apart in en schaaltje

● Wrijf de champignons schoon met een borsteltje en snijd ze in plakjes.
( champignons nooit wassen, ze nemen het water op)
● Besprenkel de schijfjes champignon met citroensap
● Snijd het teentje knoflook heel fijn,
● Smelt de boter in de pan en gaar hierin de champignons en knoflook

● Neem een grote kookpan
● Verwarm hierin een eetlepel olijfolie
● Voeg al roerend de bloem toe, blijf roeren totdat de bloem mooi lichtbruin kleurt.
● Voeg nu de 1 ½ liter kippenbouillon toe

Je kunt hiervoor verse zelfgemaakte bouillon kiezen, maar eenvoudige bouillon van 1 ½ liter water met 3 kippenbouillonblokken voldoet ook prima.

● Breng dit regelmatig roerend aan de kook en laat 10 min doorkoken, zodat de bouillon wat indikt.
● Voeg dan het champignons knoflook mengsel toe met het braadvocht, laat alles nog 5 minuten door verwarmen.

● Neem een kom en doe daarin een eigeel en de room, roer goed door elkaar
● Neem de pan soep van het vuur en roer het mengsel goed door.
De soep mag niet meer koken, het ei room mengsel gaat dan schiften.

Serveren

● Schep de soep in de borden, soepkoppen of kleine amuse kommetjes, garneer met de plakjes bacon en bieslook.
● Serveer eventueel met en broodstengel of stokbrood

Tip

Wil je niet alle soep gebruiken, roer dan alleen ei room mengsel door de te gebruiken hoeveelheid. Dit kan ook eventueel rechtstreeks op het bord of in de soepkom worden geroerd. Je kunt de rest van de soep dan nog gemakkelijk opwarmen later, is er eenmaal ei en room toegevoegd gaat het snel schiften, het mag dan zeker niet meer aan de kook worden gebracht.

Variatie:

● In plaats van bacon kun je ook rauwe ham of ontbijtspek gebruiken
● Houd je niet van knoflook, dan kun je dat eenvoudig weglaten, de soep blijft heerlijk
● Het eigeel word pas op het laatst toegevoegd en is dus niet meegekookt, voor zwangere vrouwen is dit geen aanrader. Je kunt het ei gewoon weglaten uit het gerecht het blijft lekker.
● Ook zonder het ei room mengsel kun je de soep serveren, het is dan wat minder calorierijk


Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#koken #recepten #soep #champignonroomsoep #champignon #kerst

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht  2015.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb