Verborgen taal van bloemen

Zeg het met bloemen is al een oud gezegde, waar je uit kan opmaken dat er met bloemen dus al in vroeger jaren iets werd verteld. Ook is er een mooi boek dat De verborgen taal van bloemen heet, daarin vormt het spreken via bloemen een belangrijk aspect.

bloem

De verborgen taal van bloemen, hoe zit dat?

Aan verschillende bloemen werd al in het Victoriaanse Engeland een betekenis toegekend. De meest onschuldige boeketjes werd gebruikt om elkaar de meest hartstochtelijke berichtjes te sturen. De donker rode roze stonden voor betovering, azalea voor hartstocht en kamperfoelie voor toewijding.

Op sommige eilanden in de stille oceaan dragen vrouwen een bloem achter hun oor, aan de linkerkant geeft aan ik ben bezet, aan de rechterkant, dan heb je te maken met een vrijgezelle dame.

De betekenis van bloemen is afhankelijk van de kleur van de bloem, maar ook per land of cultuur zijn er verschillen. In grote lijnen zijn er wel wat hoofdlijnen aan te geven.

bloem

Bloemen in de kleur rood betekenen hartstocht en liefde, romantiek en warmte, levenskracht en activiteit , daadkracht, verleiding en decadentie, stijl en luxe.

bloem

Bloemen in de kleur roze staan voor romantiek en tederheid, blijdschap, geboorte en onschuld, zoet en zachtheid, en lichtroze is ook ingetogenheid.

bloem

Bloemen in de kleur oranje symboliseren vrolijkheid en plezier , feestelijk en gezelligheid, optimisme en aandacht, kracht, vitaliteit en energie, beweging en sportiviteit.

bloem

Bloemen met de kleur geel staan voor liefdevol en koesterend, groei en kracht, stralend en optimistisch, vreugde en vrolijkheid, warmte en zon, lente of nieuw begin.

bloem

Bloemen in de kleur wit staan voor naturel en puurheid, eenvoud, reinheid, geboorte en onschuld, frisheid en helderheid, licht, stilte en kalmte, natuurlijke liefde en waarheid.

bloem

Bloemen in de kleur paars worden gebruikt bij rouw en vasten, boete, onderdanigheid en ingetogenheid.

Bloem soorten kunnen ook een eigen betekenis hebben.


De roos is het symbool voor liefde en geluk. De bloemblaadjes zijn er voor liefde en vertrouwen, de doornen geven aan dat het leven en liefde niet altijd gemakkelijk gaat en de moeite die het soms kost.

De Anemoon spreekt van verwachting, attent en zorgzaamheid
Het blauw viooltje zegt ik ben hoopvol.
Jasmijn staat voor sensuele liefde, vriendschap, naastenliefde
Lelietje van dalen betekent kracht van de eenvoud, pril gevoel
Vergeet me nietje spreek van onverwoestbare verbintenis, ware en eeuwige liefde.

bloementaal

Zonnebloem staat symbool voor levenslust en bewondering. Zij draait haar bloem altijd naar het licht, persoonlijk vind ik dat een teken van optimisme, altijd proberen het goede te zien, achter elke wolk schijnt toch weer de zon..

Fresia staat voor duurzame vriendschap iets wat ik erg waardeer, Fresia is dan ook een van mijn lievelingsbloemen. De gele Fresia verteld: ik wil mijn vreugde met je delen, de witte fresia staat voor onschuld.

Het boek: De verborgen taal van bloemen  

Geschreven door: Vanessa Diffenbaug, zij is afgestudeerd aan Stanford in Creative Writing en Art Education. Samen met haar man, die directeur van een middelbare school is, heeft ze jarenlang pleegkinderen opgenomen, ze heeft veel ervaring met ‘risicokinderen’ .

boek cover

Het verhaal:

Het verhaal gaat over het leven van Victoria Jones, zij groeide op in verschillende pleeggezinnen. Door haar traumatische jeugd, durft ze zich niet meer met mensen te communiceren. Wanneer Victoria achttien jaar wordt moet ze het tehuis verlaten en kan ze nergens heen. Ze slaapt in een parkje onder de blote hemel, waar ze een kleine bloementuin heeft aangelegd.

Als ze werk vind bij een bloemist uit de buurt en ontdekt ze dat ze een gave heeft: ze kiest de juiste bloemen uit en geeft haar klanten precies wat ze nodig hebben. Al snel is ze heel populair en lijken haar boeketten wonderen te verrichten voor bijvoorbeeld een futloze relatie.

Dan wordt ze verliefd op Grant, een koopman die ze op de bloemenveiling heeft ontmoet. Maar dat is in het gecompliceerde van leven van Victoria niet makkelijk. Zij laat geen liefde toe in haar leven en menselijke aanrakingen vindt ze verschrikkelijk. Toch ontdooit ze langzaam door de aanwezigheid van Grant. Niets lijkt dan het geluk van Victoria in de weg te staan, totdat ze een schokkende ontdekking doet, die ervoor zorgt dat ze weer iedereen buitensluit en vlucht voor haar gevoelens.

Ze zal de voor haar pijnlijkste gebeurtenis uit haar verleden onder ogen moeten zien en een besluit moeten nemen hoeveel ze durft te riskeren voor een tweede kans op geluk.

De rechten op ‘De verborgen taal van bloemen’ van Vanessa Diffenbaugh zijn verkocht aan maar liefst zevenentwintig landen, zoals Amerika, Rusland en China.

bloem

Mening:

Het is een boek wat je helemaal in zijn grip houd, het verhaal is op een geweldige manier opgebouwd. Het leven van de jonge Victoria is heel beklemmend en schrijnend weergegeven, afgewisseld met een gelukkige tijd die ze had bij haar pleegmoeder Elizabeth en het voorzichtige geluk van het heden. Eenmaal; aan het lezen, merk je al snel hoe graag ze eigenlijk in contact wil komen met mensen, maar domweg niet geleerd heeft hoe dat moet.

Afbeeldingen rechtenvrij uit Wikipedia, screenshot  en eigen portfolio:  MereltjeFotografie ©

Teksten  Mereltje Wereldspotter  © 2019

#bloemen #verborgentaal #boek #review 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jul 2016.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb