Diamant fascinerend mooi, in al zijn facetten.

Mijn voorliefde voor deze prachtige steen is ontstaan in de tijd dat ik bij een juwelier in dienst was. Ik leerde steeds iets nieuws over deze fascinerende steen, die liefde is nooit meer verdwenen.

ruwe diamant

Via een korte start met een vakantiebaantje in de plaatselijke kapsalon om haren te wassen, ging ik aan de slag in een juwelier in de dichtstbij gelegen stad. Dit was in die tijd nog altijd een uur reizen, maar met de grote werkeloosheid, kon je niet al te kieskeurig zijn. Ik werkte voornamelijk op de zilverafdeling, waar ik behalve de verkoop ook presentaties in de toonbanken, etalages en het voorraadbeheer onder mijn hoede kreeg. Na een korte inwerk periode was alles over het zilver wel gezegd en hadden alle belangrijke ontwerpers de revue gepasseerd. In de rustige uurtjes voegde ik me daarom bij mijn collega’s van de goud afdeling, om informatie te verzamelen over hun producten. En daar was hij de Diamant, of eigenlijk Briljant betoverend mooi. Het licht vangend en weer terugkaatsend, alles wilde ik er over weten.

Wat is Diamant?

De edelsteen Diamant is van een heel kostbaar en schaars mineraal. Diamant bestaat uit koolstof en is de enige edelsteen die maar uit een element bestaat. Koolstof is verbrand hout of roet, wanneer het stevig wordt samengeperst, ontstaat grafiet. Diamant ontstaat wanneer de koolstof of grafiet kristalliseert onder zeer grote druk en op hoge temperaturen. De modaliteiten daarvoor komen alleen voor op 150 tot 200 km diep onder het aardoppervlak. Door vulkaanuitbarstingen komen de stenen naar de oppervlakte. Diamant is zeldzaam en wordt maar op een paar plaatsen ter wereld gevonden. Het grootste deel wordt gedolven in India en Afrika, maar ook in Rusland zijn wel stenen ontdekt. Bij de stad Kimberley, de hoofdstad van de provincie Noord Kaap, ligt de Zuid Afrikaanse Kimberleymijn 'Big Hole', dit is de grootste en meest bekende vindplaats van diamanten.

Een ruwe diamant lijkt een beetje op een glazige kiezelsteen en je moet een echte kenner zijn om te zien, dat het niet om een gewone kiezelsteen gaat. Diamant wordt gebruikt als ijkpunt voor de hardheid, omdat het hardste natuurlijke materiaal is dat bestaat. Diamant heeft hardheid 10 op de schaal van Mohs. Hardheid wordt bepaald door te kijken welke stof de andere een kras kan toebrengen, daarbij is Diamant het hardst, het kan alleen door een andere diamant worden bekrast. Talk en gips zijn het zachtste en vertegenwoordigen hardheid 1 en 2 op de schaal.

diamant brilliant geslepen

Waar wordt het allemaal voor gebruikt?

Vanwege deze extreme hardheid wordt diamant gebruikt in de industrie, o.a. voor slijpen, boren, snijden en polijsten. Vanwege de schoonheid wordt hij gebruikt in sierraden. Van alle diamanten die worden opgegraven, is maar ± 20 % geschikt om in juwelen te gebruiken.

Hoe wordt de waarde bepaald?  

Vakmensen moeten de ruwe diamant eerst intensief bewerken, door hem te kloven, daarbij wordt gekeken naar de vorm en naar eventuele vuiltjes in de diamant. Daarna wordt door zagen en snijden een vorm gemaakt, door te slijpen wordt het geheel afgewerkt tot in perfectie. De kwaliteit van een diamant wordt bepaald door 4 kenmerken: slijpvorm, zuiverheid, karaat en kleur.

diamant brilliant geslepen

Om een diamant te slijpen tot briljant, worden er 57 facetten gemaakt, daardoor wordt het licht optimaal weerkaatst.

De laagste zuiverheid, Piqué, wordt toebedeeld aan een steen, waar een insluitsel in zit, wat je zelfs met het blote oog kunt waarnemen. De beste kwaliteit is een steen die helemaal vrij is van interne fouten, we noemen dat loepzuiver. Daar tussen in zitten nog 8 waarderingen.
Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat. 1 karaat komt overeen met 0.2 gram, een karaat wordt weer onderverdeeld in honderd puntjes. Dus een diamant van 50 puntjes weegt 0,50 karaat (0,1 gr) Om de waarde te bepalen wordt gekeken naar gewicht, maar ook naar slijpvorm, zuiverheid en kleur. Daardoor kan een kleinere steen, toch veel meer waarde hebben.
Ook de kleur is erg belangrijk, een helemaal kleurloze, dus puur witte diamant is het mooist, omdat het licht dan wordt getransformeerd tot alle kleuren van de regenboog. Maar niet alle diamanten zijn echt wit, maar de kleur is alleen te zien onder bepaald licht. Jager is het fijnste wit gevolgd door River, daarna volgen gradaties in Wesselton, Crystal en Cape, de minst waardevolle kleur is Yellow. Wanneer een diamant echter een roze of blauwe kleur heeft, wat zelden voorkomt, is de waarde juist weer hoger.

Wat wordt er over de Diamant gezegd?

Vanwege de schoonheid en de onschatbare waarde is de diamant altijd verbonden geweest met de liefde. De naam diamant is afkomstig van het Griekse woord ‘adamas’ wat ‘ onoverwinnelijk’ betekend. Dit suggereert de overwinning en de eeuwige kracht van de liefde.
Al van oudsher word de diamant magische kracht toegekend, waarover veel legendes zijn. In het oude India geloofde men dat diamant de kracht bezat om onzichtbaar te maken. Koningen droegen diamant als talisman om het kwaad af te wenden en godenbeelden werden er mee op gesierd. In oorlogen werd diamant gedragen als symbool van moed.
Een legende beweerd dat de pijlen van Cupido uiteinden had van diamant en in de Middeleeuwen geloofde men dat diamant van elkaar verwijderde huwelijkspartners weer konden verenigen. Ook tegenwoordig behouden deze edelstenen hun betovering, want diamant is nog altijd het symbool van ware en duurzame liefde.

diamant bewerken

Waar kun je Diamanten gaan bekijken?

In Antwerpen is een museum gewijd aan diamanten en alles wat daar mee te maken heeft:
Diamantmuseum Provincie Antwerpen
Koningin Astridplein 19-23
2018 Antwerpen België

Ook in Antwerpen Diamondland, een prestigieuze diamantshowroom en slijperij in het midden van het beroemde Antwerpse Centrum voor Diamant. Je kunt er losse diamanten of juwelen kopen, maar ook slijpers, zetters en goudsmeden aan het werk zien.
Diamondland
Appelmansstraat 33A, 2018 Antwerpen

diamonds are forever

ring diamant

Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia, pxhere, pexels,com: en needpix   Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#diamant #facetten #briljant #diamantslijpen #waarde #mineraal #koolstof  #grafiet

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht dec  2015.)