Amuse helemaal in en erg lekker.

Helemaal hip en erg lekker zijn amuses, deze kleine hapjes worden altijd leuk geserveerd en prikkelen de smaakpapillen. De hapjes zien er mooi uit, wekken de eetlust op en bevorderen vaak de spijsvertering. In een restaurant krijg je tegenwoordig vaak een amuse van het huis aangeboden, wanneer je je bestelling hebt gedaan en zit te wachten. Soms ook worden er tussen de gangen door dergelijke kleine hapjes geserveerd. Ook doet de amuse steeds vaker zijn intrede als hapje op een feestje en om een picknick mee op te vrolijken.

Amuse:

De term amuse is eigenlijk een afkorting van amuse bouche en komt uit het Frans, het betekend letterlijk vermaak voor de mond.

Hoe serveren:

Amuses worden vaak geserveerd op een mooie amuselepel of in een klein kommetje of schaaltje. Soms worden er ook meerdere amuses mooi opgediend op een grote schaal of op een schaal met verschillende vakjes.

Zelf amuses maken:

Je kunt zelf allerlei variaties bedenken en het hoeft niet moeilijk te zijn, zorg dat het een minihapje is, een lekkere smaak heeft en er feestelijk uitziet. Neem bijv. hele kleine glaasjes, schep daar wat van je allerlekkerste oranje pompoensoep in en werk het af met een takje peterselie of snij een paar kleine tomaatjes doormidden, maar er een lekkere vulling in, mooi toefje erop en smullen maar.

Een paar bijzonder lekkere receptjes:

Komkommerschuitje met gerookte zalm en bieslookroomkaas.

Benodigdheden voor 8 schuitjes: een komkommer, 75 gram gerookte zalm, 4 eetlepels bieslookroomkaas, een beetje verse bieslook en een beetje dille.

Was de komkommer en snijd hem in de lengte door, schraap de zaadlijsten eruit met een lepel. Dep de komkommer droog met keukenpapier en snijdt de topjes eraf en elke helft in vier stukken ( je kunt natuurlijk ook kleinere stukken snijden). Bestrijk de komkommer stukken met bieslookroomkaas. Snij de gerookte zalm in repen en leg op elk komkommerschuitje een mooie krul van zalm reep. Garneer met een stukje bieslook en dille.

Pakketje Mozzarella in Parmaham

Benodigdheden voor 8 pakketjes: 8 plakken parmaham, 50 gram mozzarella, 4 half gedroogde tomaatjes, 8 zwarte olijven(zonder pit), 8 lange stengels bieslook. 

Leg de plakjes parmaham uit op een werkvlak. Snij de mozzarella in 8 stukjes en leg een stukje in het midden van elke plak parmaham. Halveer de tomaatjes en leg een half tomaatje en een olijf bij de stukjes mozzarella. Vouw de ham mooi dicht en bind dit pakketje netjes dicht met de stengel bieslook.

Kip en sla in een rijstrolletje.

Benodigdheden voor 8 rolletjes: 100 ml kippenbouillon, 175 gram kipfilet, 2eetlepels sesamolie, 2 eetlepels sojasaus, een kropje sla (lekker in dit gerechtje: Little Gem sla of IJsberg), 4 rijstvellen, 2 eetlepels zoete chilisaus en een beetje verse koriander.

Zet de kippenbouillon op en leg de kipfilet erin, voeg de sesamolie e sojasaus toe en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat de kipfilet 50 min garen in de bouillon. Laat dit samen afkoelen. Was de sla en halveer de blaadjes in de lengte. Leg een schone theedoek uit op je werkvlak, week daarna een voor een de rijstvellen in koud water. Wanneer ze zacht zijn uitleggen op de theedoek. Leg de sla blaadjes erop, snij de kip in repen en verdeel op de sla. Rol het rijst vel strak om de sla en kip, sla de punten dicht. Snij elke rol in tweeën.

Hak de verse koriander klein en roer het door de zoete chilisaus, dit is herlijk om de rolletjes in te dippen.

IJskoffie-amuse met karamelschuim.

Benodigdheden voor 8 glaasjes: 2 kopjes espresso, 2 theelepels rietsuiker, 4 eetlepels witte basterdsuiker, 1 theelepel boter, 1 dl water, 2 dl slagroom.8 chocolade koffieboontjes
Roer de rietsuiker door de hete espresso en zet het in de vriezer, roer het ijs regelmatig om zodat het een korrelige structuur krijgt. Na 3 uur zal het ijs ongeveer klaar zijn, je kunt het dan gewoon in de vriezer laten staan totdat je het nodig hebt.

Zet een pan met dikke bodem op het vuur, smelt daarin de boter en roer er de basterdsuiker bij, laat dit een beetje karamelliseren. Blus het dan af met water en slagroom. Laat dit zachtjes koken tot alle suiker is opgelost en je een mooie karamelsaus hebt gekregen.
Schep nu de ijskoffie in glaasjes. Klop de karamel met een staafmixer of melkopschuimer romig en schep hem op de koffie. Garneer de amuses met een chocolade koffieboontje.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#koken #amuse #recepten #amuserecepten 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht apr  2016.)