Lekker makkelijk bijgerecht, zoete broodstengels

Bijgerechten maken eenvoudig gerecht meteen een beetje bijzonder. Het is net dat beetje extra wat een gewone maaltijd feestelijk maakt of gebruik ze eens bij een high tea. Er zijn ook veel eenvoudige bijgerechten die je gemakkelijk met kinderen kunt maken. Zij vinden het vaak heel gezellig om mee te helpen bij het koken. Sommige bijgerechten kun je ook als kleine snack, amuse of tussendoortje gebruiken. Zoet of hartig, simpel, decoratief of een vrolijk kinderidee, je kunt zelf volop variëren. In dit artikel ideeën voor zoete of hartige brood of bladerdeegstengels.

broodstengels

Zoete broodstengels

Zoete broodstengels zijn gemakkelijk met kinderen te maken, het is heerlijk bij een toetje als ijs, vla of een vruchtenmousse, maar ook bij warme chocolademelk of bij de thee.

Wat heb je nodig:

Je kunt verschillende soorten brood gebruiken al naar gelang de smaak voorkeur. Uit een boterham maak je 4 stengels, verder heb je een ei, wat suiker en kaneel nodig.

brood

Aan de slag:

► Verwarm de oven voor op 180°

► Leg een boterham zonder korst tussen plasticfolie.

► Rol hem met een deegroller plat en dun uit.

► Snij de boterham daarna in 4 lange repen.

► Klop het ei los en bestrijk de repen daarmee.

► Bestrooi het brood met suiker en kaneel.

► Leg de repen op de bakplaat in het midden van de oven.

► Bak ze in ongeveer 8 minuten knapperig bruin.

Variatie:

Je kunt volop variëren in de broodsoort die je gebruikt, natuurlijk geeft een witte boterham een heel andere smaak en ook uiterlijk van de broodsteel als een donkere volkorenboterham.

Liever hartig: Bestrooi de broodrepen niet met suiker en kaneel, maar met geraspte kaas. Wil je de kaas niet al te hard gebakken, bak dan de repen eerst 4 minuten, bestrooi daarna met kaas en bak nog 4 minuten. Heerlijk bij thee, maar ook bij een salade of soep.

geraspte kaas

Bladerdeeg stengels

Bladerdeeg vind je in de supermarkt in het vriesvak, uit een plakje snij je 4 repen.

Aan de slag:

► Laat het benodigde bladerdeeg ontdooien.

► Verwarm de oven voor op 175°

► Snij repen uit het bladerdeeg en leg ze op een bakplaat.

► Klop het ei los en bestrijk daarmee het bladerdeeg

► Bestrooi daarna met suiker en kaneel

► Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de repen ongeveer 20 minuten.

Variatie:

Neem in plaats van kaneel een kokos, ook heel lekker.

Brood of bladerdeegstengels met kinderen maken?

Met kinderen kun je ook in plaats van repen snijden, figuurtjes uit de platte boterham of het bladerdeeg laten steken of misschien willen ze graag allemaal hun eigen broodmannetje of huisje snijden.

De creaties versieren?

Maak van heet water en poedersuiker een glad glazuur, hiermee kun je bijv. krentjes of snoeppareltjes op de mannetjes of huisjes laten plakken.

Tip:

Leg bakpapier op je bakplaat, dan blijft hij mooi schoon.


Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#broodstengel #bijgerecht #zoetebroodstengel #hartigebroodstengel #bladerdeegstengel

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mei 2017.)