Outlet is productverkoop onder de normale prijs.

De term outlet wordt gebruikt voor winkels die producten verkopen onder de normale prijs. Waar en hoe is de outlet ontstaan, waarom zijn outlets en waar vind je ze.

Waar en hoe is de outlet ontslaan?

De Amerikaan Harold Alfond, eigenaar van de Dexter Shoe Company besloot in de jaren ‘60 schoenen met een schoonheidsfoutje in aparte winkels te gaan verkopen. Hij opende zijn eigen FD-shops, Factory Damaged Shop. Dit ging zo goed, dat het concern in de jaren ’90 al meer dan 80 FD-shops had. In de Verenigde Staten is hieruit dus in de jaren ’80 het idee voor de outletcentra geboren. In 1993 is dit fenomeen overgewaaid naar Europa.

Wat is outlet precies?

De term outlet wordt gebruikt voor winkels die producten verkopen onder de normale prijs. Dat kunnen producten zijn met een schoonheidsfoutje, maar ook producten van een vorig seizoen, overproducties of uitlopende series. Er zijn outlets waar kleding verkocht wordt, maar het kunnen ook schoenen, lingerie, sieraden, parfum, hardware, meubel enz. zijn.

Waarom is er outlet?

Winkeliers hebben elk jaar, of in veel branches zelfs elk seizoen een nieuwe collectie. Wat aan het eind van het seizoen niet is verkocht, gaat in de seizoensopruiming. Artikelen die na deze uitverkoopperiode niet zijn verkocht, kunnen op verschillende manieren worden verhandelt.

♦ Een opkoper koopt alles op, meestal gaan deze artikelen dan naar een grote outlet.
♦ Het kan geschonken worden aan een goed doel
♦ Het wordt opgespaard en de winkelier huurt, eventueel met een aantal collega’s, een tijdelijk pand, om een outlet verkoop te houden.

Er kan natuurlijk ook voor een combinatie van deze opties gekozen worden. Zelf een outlet organiseren en wat daarna over blijft schenken of laten opkopen.

Waar vind je outlet?

Er zijn speciale winkels en zelfs hele outlet centra, waar het hele jaar door outlet verkocht word. Maar soms ook hebben winkels zelf een kleine outlet corner. Een klein stukje winkel, een snuffelhoekje, waar je overjarige artikelen, of artikelen met een kleine beschadiging vind. Soms ook wordt er tijdelijk een outlet geopend in een leegstaan winkelpand.

Grote outlet centra in Nederland:

Bataviastad aan het markermeer in Lelystad

Bataviastad is een groot outletcentrum wat zeven dagen per week open is, elke dag van 10 tot 6 uur. Er zijn heel veel verschillende outletwinkels, zoals verkoop van grote merken dames, heren en kindermode, schoenen, lingerie, parfum en cosmetica, sport en outdoor wear, tassen en lederwaren, sieraden en zonnebrillen, muziek en media en huis en interieur. Natuurlijk kun je in Bataviastad ook iets eten en drinken, er is bijv. een vestiging van de Mac, La Place, Subway en Ben en Jerry.
Parkeren kost: €3,- voor 4 uur en wil je langer blijven voor €7,90 parkeer je een hele dag. (Let op: tijden en prijzen kunnen wijzigen)
Bataviastad is rolstoelvriendelijk, er zijn geen drempels, brede toegangsdeuren en invalidentoiletten aanwezig.

Op de Bataviawerf, Oostvaardersdijk, ligt een replica van het VOC schip de Batavia, hier kun je een kijkje nemen, dat is erg mooi en leerzaam. Rondom dit schip zijn een aantal musea gevestigd en natuurlijk Bataviastad, Outlet Shopping Village. Met rondom een zware stadsmuur en 3 stadspoorten, doet deze autovrije ‘stad’ denken aan een oude vestingstad. Het is gedeeltelijk geïnspireerd op de West Indische koloniën waar de VOC zijn spullen haalde en gedeeltelijk op het stadje Marken.
Bataviastad: Bataviaplein 60, Lelystad

Rosada Factory Outlet in Roosendaal

In Rosada Factory Outlet vind je 60 merkwinkels, waar je wel 30 tot 70% korting krijgt op de normale prijs. Het is zeven dagen per week open, elke dag van 10 tot 6 uur. Je vind er bekende merken in heren-, dames- en kindermode, sportkleding, juwelen en horloges, lingerie, schoenen, tassen en koffers, huis en interieur, parfum en cosmetica.

Je kunt je buikje vullen bij: Brasserie ‘Eten en Drinken bij Roos’, dit is een gezellig lunchcafé, maar ook bij de Food Factory, een modern fast food restaurant kun je je te goed doen.Heb je zin in een heerlijk kopje koffie in allerlei variaties dan moet je naar: Mockamore ze hebben ook heerlijk gebak, bagels en ambachtelijk gebakken brood, Ben je met kinderen dan zijn de internationale varianten van pannenkoeken bij On Top vast ook een goede keus.
Het parkeertarief is € 2,00 per dag en er is Gratis parkeren voor mindervalide op vertoon van mindervalide kaart bij de Centre Information balie. (Let op: tijden en prijzen kunnen wijzigen)

Rosada is goed toegankelijk voor mindervalide bezoekers, er zijn speciale invalidentoiletten toiletten, direct naast de drie publieke toiletten.
Rosada Factory Outlet : Rosada 70, Roosendaal

Designer Outlet Roermond

Designer Outlet Roermond is elke dag geopend van 10 tot 7 uur en op donderdag zelfs tot 8 uur. Je vind er mode en lifestyle artikelen van meer dan 170 internationale designermerken. Verdeeld over meer dan 100 verschillende winkeltjes, waar je koopt met kortingen van 30 - 70% van de normale winkelprijs. Je vind er kleding, merkartikelen en designmode, schoenen, accessoires, sieraden en cosmetica, sportartikelen, huishoudelijke artikelen, woonaccessoires en cadeau ideeën.

Designer Outlet Roermond maakt deel uit van de McArthurGlen-groep, een vooraanstaande nieuwe winkelcultuur in Europa, met in totaal 19 exclusieve Outlet Centers.

Je kunt er natuurlijk ook iets eten en drinken bij de verschillende cafés en restaurants, er is bijv. een McDonald's, Segafredo en DE Cafe, bij deze 3 heb je gratis Internet-toegang via de W-LAN Hotspots.
Designer Outlet Roermond is toegankelijk voor gehandicapten er is een overdekte kinderspeelplaats en verschoonplekken voor baby’s, je mag zelfs je hond meenemen (al mag die niet in elke winkel mee naar binnen, er is wel een drinkwatervoorziening).
Bij het Designer Outlet Roermond is een Centre Informatiebalie, waar je met vragen terecht kunt.
Er zijn invalidentoiletten aanwezig en op verzoek kunt je een rolstoel lenen bij het Centre Informatiebalie. Deze kun je wel beter van te voren bespreken. Telefoonnummer Centre Informatiebalie: + 31 475 351 777.
Je kunt parkeren voor maar 3 euro per dag. (Let op: tijden en prijzen kunnen wijzigen)
Designer Outlet Roermond: Stadsweide 2, Roermond

Primark, low budget winkel

Niet echt een outlet, maar geef je niets om grote merken en wil je goedkoop kleding kopen ga dan eens kijken bij Primark. Een winkel met een mix van H&M, Zara en C&A. Spotgoedkope kleding en accessoires zoals schoenen, tassen, paraplu’s, kleding, lingerie en woonaccessoires. De winkel is elke dag open, op zondag tussen 12 en 5 uur, maandag van 11 tot 7 uur, dinsdag, woensdag en donderdag van half 9 tot 7 uur, vrijdag van half 9 tot 9 uur, zaterdag van half 9 tot 6 uur
Primark: Poolsterplein 100, Rotterdam. 

Er is ook een Primark in het winkelcentrum Het Markthof in Hoofddorp, Markplein 254. Let op, deze winkel is niet elke zondag open, alleen op de koopzondagen van Hoofddorp. En in het centrum van Eindhoven aan de Hermanus Boexstraat 1, deze winkel is wel elke zondag open. Inmiddels zijn er ook Primark filialen in Alkmaar, Almere, Amsterdam , Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Hilversum, Nijmegen, Venlo, Zaandam, Zoetermeer en Zwolle. In 2016 opend een filiaal in Tilburg op de Stadhuisstraat.

Wat is Primark precies?

Primark is een Ierse winkelketen, in 1969 opgericht door Arthur Ryan, in Ierland beter bekend als Penney's. Ze hebben in Ierland wel 38 winkels, in Engeland is het ook heel bekend, met 136 vestigingen, waarvan een in Londen, Oxfortstreet, Spanje heeft 13 en Portugal en Duitsland een winkel van deze keten. In Rotterdam zit de pilot store van Primark in Nederland, als het concept werkt, dan komen er in de toekomst waarschijnlijk meer filialen bij, de winkel in Hoofddorp was nummer 2. 

“Het hoofdkantoor zit in Ierland en werkt onder de naam Penney's. Het bedrijf zet zichzelf neer als kledingwinkel met modieuze kleding en concurrerende prijzen. Het succes van Primark komt doordat ze goedkoop voorraden aanvoeren, kleding maken met simpele stoffen en design, die alleen verkrijgbaar zijn in de meest gangbare maten, voorraden aankopen in grote hoeveelheden en niet adverteren.”(Bron Leerwiki.nl)


Afbeeldingen rechtenvrij via iwikepedia en pixabay  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#outlet #primark #Bataviastad #DesignerOutletRoermond #RosadaFactoryOutlet

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht  2015.)