3 heerlijke, gezonde recepten

Heerlijke Gazpacho, een lekkere Rucola salade met geitenkaas en een smakelijke Broodquiche met prei en tomaat.

Heerlijke Gazpacho  Rucola salade geitenkaas Broodquiche

Wanneer je door de supermarkt loopt of kijkt naar de reclames op tv, lijkt het wel of je niet meer gezond kunt eten, zonder dat er van alles aan je eten is toegevoegd. Product X extra gezond met toegevoegde antioxidanten. Product Y, nog beter met omega 3 vetzuren en vitamines of met precies die vezels die je nodigt zult hebben.

Toch kan gezond eten heel simpel zijn, door te kiezen voor puur eten. Neem voor elke maaltijd een basis van onbewerkte producten, zoals groenten, fruit, volkorenproducten, zuivel, noten, ei, vlees of vette vis.

Ook bestaat de gedachte dat gezond koken veel tijd kost en de gerechten saai zijn. Maar je kunt ook snel een lekker en gezond gerecht op tafel zetten, een heerlijke soep, salade of wok gerecht, of maak eens een heerlijke quiche.

Recept 1: Gazpacho

Gazpacho is een koude tomatensoep, je hebt ongeveer 45 minuten nodig om het te bereiden, voor 4 personen.

Benodigdheden:

1 kilo trostomaten
1 rode paprika
½ komkommer
½ groene paprika
3 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
2-3 eetlepels balsamicoazijn
tabasco
verse peterselie

gazpacho

Aan de slag:

  • Ontvel de tomaten (snijdt een kruisje in het vel, dompel ze in heet water, spoel af met koud water, het vel laat nu gemakkelijk los)
  • Snij het vruchtvlees in stukjes (verwijder desgewenst de zaadjes)
  • Maak de rode paprika schoon en snij deze in grote stukken.
  • Pel de teentjes knoflook.
  • Pureer tomaten, rode paprika en knoflook in een keukenmachine.
  • Voeg ± 200 ml koud water toe tot soepdikte is bereikt.
  • Maak de soep op smaak met zout, olijfolie, balsamicoazijn,tabasco en peterselie
  • Zet de soep een uur in de koelkast om het echt ijskoud te laten worden.
  • Maak de groene paprika schoon en snij hem heel fijn.
  • Schil de komkommer en snij hem heel fijn (verwijder de zaadjes)
  • Serveer de soep in schaaltjes en garneer met stukjes paprika en komkommer.
    Lekker met geroosterd brood of stokbrood.

Recept 2: Rucola salade geitenkaas.

Bereidingstijd voor deze verse salade ± 15 minuten, voor 4 personen.

Benodigdheden:


100 g Rucola
2 rode zoete puntpaprika’s
6 trostomaten
2 blikjes gekookte linzen à 400 g
1 citroen, peper en zout
6 eetlepels olijfolie
100 g Pecan noten
200 g zachte (biologische) geitenkaas

rucola salade geitenkaas

Aan de slag:

  • Was de Rucola, maak hem droog en doe hem in een schaal.
  • De paprika schoonmaken en in dunne reepjes snijden.
  • Tomaten in partjes snijden.
  • Linzen laten uitlekken
  • Voeg paprika, tomaten en linzen bij de Rucola.
  • De citroen wassen en de schil raspen.
  • Pers de helft van de citroen uit.
  • Roer van dat citroensap samen met de citroenrasp, olie, peper en zout een dressing.
  • Meng de dressing door de salade.
  • Strooi de Pecan noten over salade en brokkel de kaas erbij.
    Lekker met warm ciabattabrood.

Recept 3: Broodquiche met prei en tomaat.

Heerlijke quiche, te gebruiken als hoofdgerecht voor 4 personen. Je hebt ongeveer 15 minuten nodig om het te bereiden, en 25 minuten voor het gerecht in de oven te garen.

Benodigdheden:


8-10 sneetjes meergranenbrood, zonder korst
2 eetlepels olijfolie
300 g panklare prei
1 teen knoflook
2 theelepels tijm
3 eieren
100 ml kook room
versgemalen zwarte peper
100 g abdijkaas in blokjes of verkruimelde blauwe kaas (Danish blue)
2 tomaten, in plakjes
zwarte peper

broodquiche met prei en tomaat

Aan de slag:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet een quichevorm of springvorm van 24-26 cm doorsnede dik in.
  • Bekleed de vorm en de randen met de sneetjes brood en druk ze stevig aan.
  • Pers het teentje knoflook uit.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak ± 2 minuten, de prei met knoflook en 1 theelepel tijm.
  • Verdeel dit mengsel over de broodbodem.
  • Klop in een kom de eieren los met room, zout en peper en schenk dit over de prei.
  • Verdeel de abdijkaas in blokjes of verkruimelde blauwe kaas (Danish blue) erover.
  • Leg de tomaten op de vulling.
  • Strooi er wat nog wat tijm en peper over en sprenkel er wat olijfolie over.
  • Bak de quiche in de oven van 200 °C in 25 minuten bruin en gaar.

Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  free download en freefoto morguefile  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#gezond #gazpacho #rucolasalade #salade #broodquiche #quiche

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jan 2017)

Maak jouw eigen website met JouwWeb