Salie, bieslook, basilicum
Groene kruiden zijn gezond en helpen tegen kleine kwaaltjes, maar ze zijn ook mooi te gebruiken om een gerecht te garneren en bovenal natuurlijk heerlijk op smaak te brengen.
Van groene kruiden wordt voornamelijk het bladgroen en de houtvrije stengels gebruikt. Soms worden de termen kruiden en specerijen door elkaar gebruikt, maar er is wel verschil. Kruiden hebben vooral wanneer ze vers zijn een heerlijke geur. Ze groeien erg goed in een gematigd klimaat. Specerijen komen vooral uit de tropen en worden vaak in de gedroogde vorm gebruikt, zij ruiken gedroogd ook sterker. Bij specerijen worden ook andere delen van de plant gebruikt, zoals de bloemknop (kruidnagel), de meeldraden(saffraan), de zaadjes (mosterd) maar ook bast, wortelstok en vrucht.
Welk kruid kun je gebruiken in welk gerecht en meer weetjes over salie, bieslook en basilicum.
Salie:
Salie heeft een vrij sterke overheersende smaak, dus gebruik het altijd met mate. Je kunt het vers of gedroogd gebruiken. Invriezen kan ook, haal daarvoor de blaadjes los en doe ze in een hersluitbaar zakje, zo kun je steeds de gewenste hoeveelheid eruit nemen.
Salie wordt in de keuken vooral gebruikt in vette gerechten, het maakt de spijsvertering gemakkelijker. Salie gaat ook heel goed samen met de smaak van ui, het is heerlijk in een stoofpotje. Ook voor het op smaak maken van olie of azijn is dit een prima kruid.
Salie heeft ook een desinfecterende werking en kan daarom gebruikt worden in een thee, bij bloedend tandvlees en keelpijn. Salie wordt om die reden ook verwerkt in tandpasta’s. In shampoo en haarwater wordt het aangewend om het haar donkerder te maken Het heeft ook een remmende werking op de zweetproductie, je vind het dus ook terug in crèmes tegen zweetvoeten. Motten houden niet van de geur van salie, je kunt het dus ook in je kledingkast gebruiken.
Bieslook:
Bieslook is een veel gebruikt kruid in onze keuken, het is familie van de knoflook, maar veel zachter van smaak. eetbare kruidensoort. Van bieslook gebruik je de hele spriet, maar ook de bloemen zijn eetbaar.
Verse bieslook is natuurlijk het lekkers van smaak, maar je kunt het ook drogen of invriezen. Je kunt prima zelf verse bieslook laten groeien, mits je het maar vochtig houdt, zoek je een goede meststof voor je bieslookplantje, gebruik een koffiedik, daar houdt hij van.
Bieslook is heerlijk in sausjes, dressings, kruidenboter en salades. Het combineert lekker met mayonaise in een dipsaus of in gevulde eieren. Bieslook geeft de lekkerste smaak, wanneer hij rauw gegeten word, voeg in warme gerechten daarom de bieslook pas op het laatste moment toe. Er is ook een Chinese bieslook deze kan wel worden meegekookt zonder zijn smaak te verliezen.
Bieslook bevorderd de spijsvertering en is goed voor de bloedsomloop.
Basilicum:
Basilicum is het beste vers te gebruiken, maar je kunt het ook drogen of invriezen. Invriezen kan op 2 manieren, spoel af met koud water en maak de blaadjes los en droog, doe ze in een hersluitbaar zakje in de vriezer of snij de blaadjes fijn en meng ze met wat olijfolie of boter, vries dit mengsel in. Verse basilicum bewaar je buiten de koelkast, anders kleuren de blaadjes zwart.
Basilicum is heel lekker te combineren met tomaat, daarom kom je het ook in de Italiaanse keuken veel tegen. Heerlijk dus in een tomatensalade of rode pastasaus. Verder is het erg geschikt om pesto van te maken. In een warm gerecht pas op het laatste moment toevoegen, zodat het aroma bewaart blijft.
Basilicum heeft een weldadige werking op de spijsvertering, prettig dus te gebruiken voor mensen met maagklachten. Regelmatig gebruik van basilicum kan helpen de bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolniveau te verlagen. Het zou ook een gunstig effect hebben bij stress.
Afbeeldingen rechtenvrij uit Wikipedia en uit eigen portfolio MereltjeFotografie ©
Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#groenekruiden #salie #bieslook #basilicum
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op behoud van auteursrecht mei 2017.)