Een feestelijk tintje met dipsaus

Chips, toast maar ook stokbrood en groente krijgen een feestelijk tintje met dipsaus. Je kunt ze gemakkelijk zelf maken en soms zijn nog best gezond ook. Lekkere recepten voor verschillende sausjes, zoals pesto, salsa of aspergemayonaise.

Een dipsausje geeft een extra smaakje aan je hapjes, je kunt ze op verschillende manieren gebruiken. Een lekker sausje met wat chips voor een gezellige avond bij de tv, maar ook verschillende dipsauzen bij een BBQ om je brood en vlees in te soppen.  Wil je het een beetje gezond houden, kun je op een feestje kiezen voor rauwkost met een smaak-explosie in een sausje is het toch feestelijk. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om de lekkere smaken te combineren en de verschillende kleuren maken je tafel vrolijk.

Je kunt natuurlijk dipsauzen kant en klaar kopen, maar je kunt ze ook lekker zelf maken. Je vind hier een paar smakelijke recepten, waar je naar hartenlust zelf mee kunt variëren.

Guacamole

Guacamole is een dipsaus op basis van avocado, deze vrucht bevat wel veel olie, maar het zijn voornamelijk onverzadigde vetten, die een positief effect hebben op het cholesterolgehalte. Er zit ook veel ijzer, kalium en proteïne in, de smaak is een beetje nootachtig en het vruchtvlees is zacht en romig.

Wat heb je nodig:

♦ 2 avocado’s
♦ 1 Spaanse peper
♦ 1 tomaat
♦ 1 eetlepel limoensap
♦  verse koriander (fijn gehakt ongeveer 1 eetlepel)
♦ 1 bekertje zure room
♦ 1 teentje knoflook
♦ zout en peper

Aan de slag:

Snijd de avocado’s in blokjes en vermeng dit met het limoensap ( dit gaat verkleuring tegen)
Snijd de Spaanse peper heel fijn en pers de knoflook
Ontvel en ontpit de tomaat en snij in blokjes ( de pomodoro is hiervoor heel geschikt)
Voeg nu de Spaanse peper, knoflook, tomaat, gehakte koriander, beetje peper en zout samen met wat zure room bij de avocado.
Goed doorroeren en eventueel nog wat zure room toevoegen, totdat het een mooi smeuïg geheel word.

Salsa

De basis van salsa is tomaat en ui deze dipsaus bevat dus niet erg veel calorieën. Met zijn rode kleur en pittige smaak altijd fijn om op tafel te zetten.

Wat heb je nodig:

♦ 4 tomaten
♦ 2 bosuitjes
♦ 2 rode uien
♦ 1 eetlepel limoensap
♦ 2 à 3 theelepels tabasco (naar smaak)
♦ verse koriander (fijn gehakt ongeveer 2 eetlepels)
♦ peper en zout

Aan de slag:

Ontvel en ontpit de tomaat en snij in blokjes.
Hak de bosui en rode ui fijn
Vermeng nu de tomaat, bosui, rode ui, fijn gehakte koriander en het limoensap.
Maak vervolgens de salsa op smaak af met de tabasco, peper en zout.

Pesto:

Deze saus is gemaakt op basis van Parmezaanse kaas en kruiden en is veel minder vet dat een saus op basis van mayonaise. Om het nog slanker te maken kun je de olie, vervangen door slanke room.

Wat heb je nodig:

♦ verse basilicum (fijngehakt 4 eetlepels)
♦ rucola (fijngehakt 2 eetlepels)
♦ 2 teentjes knoflook
♦ 1 eetlepel pijnboompitjes
♦ peper en zout
♦ 80 gram Parmezaanse kaas
♦ 6 eetlepels  olijfolie of 6 eetlepels slanke room

Aan de slag:

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan en laat ze dan even afkoelen.
Doe de fijngehakte basilicum, rucola en wat peper en zout in een kom
Hak ook de knoflook heel fijn en voeg toe.
Voeg nu de kaas, pijnboompitten en de olijfolie ( of slanke room)toe
Meng nu alles met de staafmixer door elkaar, kort mixen voor nog een beetje textuur of wat langer voor een gladde dip.

Asperge mayonaise

Zoals de naam al doet vermoeden, asperges zijn het hoofdbestanddeel, lekker en gezond.

Wat heb je nodig:

♦ 250 gram asperges
♦ 2 eetlepels romige mayonaise
♦ zout en peper

Aan de slag:

Schil en was de asperges, verwijder eventuele houtachtige uiteinden
Kook de asperges helemaal gaar in ongeveer 20 minuten
Giet af en pureer ze met de staafmixer en laat afkoelen
Roer als het goed koud is geworden de mayonaise erdoor
Maak op smaak met peper en zout

Deze saus is natuurlijk heerlijk in het voorjaar, lekker dippen met kleine groene asperges, die je even geblancheerd hebt, of simpel met een blaadje witlof, een stengel bleekselderij of wortel. Je kunt het ook prima gebruiken als voorgerechtje, bodempje van saus, met verschillende groenten in een glaasje. Of maak er een amuse van: witlofblaadje met een schepje aspergemayonaise.

Tzatziki

Deze saus is gemaakt op een basis van komkommer en Griekse yoghurt. Lekker fris en gezond.

Wat heb je nodig:

♦ 2 grote komkommers
♦ 1 liter Griekse yoghurt
♦ 4 teentjes knoflook
♦ 3 eetlepels olijfolie
♦ ½ theelepeltje zout
♦ eventueel een beetje munt of bieslook

Aan de slag:

Rasp de komkommers en laat ze in het vergiet uitlekken
Na een minuut of 5 nog even aandrukken, zodat zoveel mogelijk vocht verdwijnt.
Doe de yoghurt in een kom en voeg de komkommer en zout toe
Pers de knoflook en voeg toe
Voeg een deel van de olie toe en roer door, voeg de rest van de olie toe en roer door
Eventueel een beetje gehakte munt of bieslook voor een extra smaakje door roeren
De dip in de koelkast zetten en goed koud laten worden.

Dip tips: 

Allerlei soorten chips, stokbrood, toast, rauwkost zoals: wortel, bleekselderij, radijs, komkommer, witlof, kleine asperges.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#recept #feest #dipsaus #pesto #salsa #aspergemayonaise #tzatziki

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht apr  2017.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb