Planten in huis, gezellig en gezond.

Na de winter nog even wachten op de zomer, dus we zijn nog veel binnen, daarom proberen we het in huis zo aangenaam mogelijk te maken. Kamerplanten kunnen ons hierbij helpen, ze geven sfeer aan de ruimte. Maar iedere plant stelt zijn eigen eisen om te groeien.

Waar moet je op letten?

Iedere plant is anders, sommige planten gedijen het best is een donkere vochtige ruimte, andere planten fleuren helemaal op van veel licht en warmte.  Bij het kiezen van een plant moet je dus opletten waar je hem neer wilt zetten. Kijk naar de ruimte die je hebt, kan er een mooie grote plant staan of is de ruimte beperkt en kies je voor een kleine plant. Is het een droge warme ruimte, is het er tochtig of fris, is er veel of juist weinig licht, kies een plant die goed gedijt in die omstandigheden.

In de woonkamer:

Verreweg de meeste planten in onze Nederlandse huizen vind je in de woonkamer. Heb je een ruime woonkamer, dan komen de grotere planten mooi tot hun recht. Planten geven je kamer sfeer en staan decoratief, soms kun de planten ook gebruiken om de ruimte te verdelen. In de woonkamer heb je meestal veel licht in de buurt van de ramen, maar er zijn ook donkere plekken, in hoekjes en in het midden van de kamer. De kamer is meestal een warme droge ruimte, met al deze factoren moet je rekening houden bij het kiezen van je plant.

In de hal:

Je hal is de binnenkomer, heb je daar ruimte voor een mooie plant, dan geeft dat meteen een gezellige indruk. Maar een hal is vaak wat kouder, donkerder als de woonkamer en ook moet een plant daar tegen een beetje tocht en kou kunnen. Steeds wanneer je namelijk de deur open doet, komt er kou je hal binnen. Sommige planten zijn hier heel gevoelig voor en kun je dus beter niet gebruiken. Een ander punt van aandacht is de groeivorm, laat de plant zijn bladeren wijd hangen, kan het zijn dat de doorgang wordt belemmerd, dat is niet handig en een cactus vind ik persoonlijk een beetje stekelig staan als welkomsgroet.

In de badkamer:

De badkamer is een prima plaats voor tropische planten, het is er meestal warm en vochtig. Meestal is er maar matig licht, tropische planten die van oorsprong in de schaduw van de bomen groeien, zullen zich hier dus helemaal thuis voelen.

In de slaapkamer:

Ook in de slaapkamer kun je rustig een plant neerzetten. Vroeger werd gedacht dat dit ongezond was, omdat de plant `s nachts zuurstof gebruikt. Maar de meeste planten maken overdag zoveel zuurstof aan, in verhouding met het hele kleine beetje dat zij `s nachts gebruiken, dat dit echt niet ongezond is. De juiste plant in je slaapkamer kan de nachtrust juist positief bevorderen, doordat de plant de lucht zuivert en zorgt voor een uitgebalanceerde luchtvochtigheid.

De top 7 van luchtzuiverende kamerplanten.

Wil jij graag super gemakkelijke planten?

Kies dan voor:
De vrouwentong, Sansevieria cylindrica, deze plant heeft maar heel weinig verzorging nodig, af en toe een scheutje water is genoeg, hij mag donker staan, maar gedijt ook in de zon.

De verzorging van kamerplanten.

Elke plant heeft zijn eigen verzorging, waar de een graag dagelijks water heeft, heeft een ander aan een keer in de week genoeg. Over het algemeen kun je stellen dat bloeiende planten veel water nodig hebben, vetplanten en cactus soorten erg weinig.
Sommige planten worden graag gesproeid, waar anderen weer liever hun wortels even ondergedompeld hebben in lauw water. Sommige planten hebben gedurende de winter graag even rust, je zet ze dan het beste op een wat donkerdere en koele plaats, zoals een slaapkamer. In het voorjaar kunnen ze dan weer in de warme lichte huiskamer.

Koop je en nieuwe plant, lees dan even het bijgevoegde kaartje, dan zie je meteen, welke verzorging de plant nodig heeft. Wil hij veel of weinig water, wil hij graag gesproeid worden enz.


Bron afbeeldingen: in samenwerking  Hortuz Kamerplanten encyclopedie.  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#planten #gezellig #gezond #verzorging #kamerplant

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mrt 2016.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb