Gevulde kalkoen witlof salade, witlof peer uit oven.
Lekker eten, gezond, makkelijk en niet duur, dat kan. Voor ongeveer 2,50 per persoon maak je dit heerlijke gerecht met gevulde kalkoen en witlof, lekker perengerechtje voor na.
Kalkoen is een gezonde niet vette variatie voor vlees en witlof is ook erg gezond, het is behoorlijk voedzaam. Witlof bewaar je het beste in het donker en in de koelkast, door warmte en licht gaat de kwaliteit vlug achteruit. Witlof bevat veel vitamine C, kalium en mineralen.
Gevulde kalkoen met krieltjes en witlof salade.
Dit hoofdgerecht voor vier personen heb je in ongeveer 25 minuten op tafel staan.
Wat heb je nodig:
► 400 gram kalkoenfilets (handig is 2 stuks à 200 gram)
► 4 plakken Coburger ham ( je kunt ook andere rauwe ham gebruiken)
► 2 plakken licht belegen kaas ( ik vind de Goudse kaas erg lekker hiervoor)
► 4 eetlepels olijfolie
► 700 gram krieltjes
► 4 cocktailprikkers
► 600 gram witlof
► 3 eetlepels mayonaise
► 1 Granny Smith appel ( kan ook een andere fris zure appel zijn)
Aan de slag:
Maak van de kalkoen filets een soort van envelopje, door de zijkant in de lengte open te snijden.
Leg twee plakken rauwe ham naast elkaar en daar bovenop een plak kaas.
Rol de rauwe ham en de kaas samen op en leg dat als vulling in een kalkoenfilet.
Doe dit nog eens om de andere filet te vullen en maak de twee kalkoen envelopjes dicht met de cocktailprikkers.
Bestrooi de kalkoen aan de buitenkant met peper en zout.
Verhit twee eetlepels olijfolie in de koekenpan en bak daarin de kalkoenfilets rondom bruin.
Het duurt ongeveer 15 minuten om deze pakketjes gaar en goudbruin te bakken.
Terwijl je vlees staat te garen (vergeet niet af en toe om te draaien)
Verhit nog eens twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak daarin de krieltjes rondom goudbruin. Het duurt ongeveer 10 minuten, voordat ze goed gaar en gebakken zijn.
De witlof salade
Halveer de witlof stronken en haal de harde kern eruit, die smaakt namelijk nogal bitter.
Snij de witlof nu in repen.
Snij de appel in dunne partjes (verwijder het klokhuis)
Schep 3 eetlepels mayonaise in een kommetje en roer daar 2 eetlepels water door.
Doe de witlof, appel en verdunde mayonaise bij elkaar en roer om.
Maak het nog wat op smaak met peper en zout.
Hoe serveer je het mooi:
Snijd het vlees in schuine plakken en verdeel het over de vier borden.
Schep de krieltjes en de witlofsalade ernaast.
Een variatie:
Houd je niet van witlofsalade, dan kun je het vervangen door:
Witlof met peer uit de oven.
Wil je dit gerechtje erbij maken, begin hier dan mee, voordat je aan het vlees begint.
Het kost je ongeveer 15 minuten om te maken, maar ze moeten ook nog 20 minuutjes in de oven.
Hiervoor heb je nodig:
► 600 gram witlof (vier stronken)
► 50 gram boter
► 2 eetlepels suiker
► 2 handperen
► 2 theelepels gedroogde tijm
► een ronde ovenschaal doorsnede ongeveer 26 cm.
Hoe maak je het klaar:
Verwarm de oven voor op 180°C
Laat de boter smelten in de schaal, door die te verwarmen op de kleinste pit.
Roer dan de suiker erdoor en laat die ook smelten.
Snij de onderkant van de witlofstronk en snij ze doormidden.
Leg de witlof met de snijkant naar beneden in de ovenschaal.
Snij de peren in dunne plakjes (verwijder het klokhuis)
Leg de peer verdeeld tussen de witlof
Bestrooi dit alles met de tijm en wat peper en zout
Zet het in het midden van de voorverwarmde oven en bak het in ongeveer 20 minuten gaar.
Terwijl de witlof in de oven staat kun je de kalkoenfilet vullen en bakken en de krieltjes bereiden.
Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia: MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#witlof #kalkoen #hoofdgerecht #gevuldekalkoen #ovengerecht #peer
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2016)