De stripverhalen van Jan, Jans en de kinderen.

De stripverhalen van Jan Jans en de kinderen zijn heel bekend, maar hoe zijn ze ontstaan en wie maakt ze? Herkenbare situaties en verhalen staan centraal en worden vaak op humoristische manier benadert.

jan jans en de kinderen

Jan, Jans en de Kinderen is een stripverhaal, dat gaat over het leven van de familie Tromp. Het dagelijks leven van deze familie, met veel herkenbare situaties staat centraal. Deze bekende strip is in 1970 ontstaan, Jan Kruis schreef en tekende de eerste strips voor het weekblad Libelle. Hij nam daarvoor vaak gebeurtenissen uit zijn eigen gezin als basis voor het verhaaltje.

Wie is de Familie Tromp?

Jan en Jans

Jan en Jans Tromp zijn de ouders van het gezin. In de begin jaren is Jan de kostwinner en Jans de traditionele huisvrouw in het gezin. Jan werkt bij een oliemaatschappij, later krijgt hij nog allerlei andere baantjes, zo wordt hij ook een tijdje schrijver. In de nieuwere versies is Jan een moderne vader, die thuis voor de kinderen zorgt. Was Jans eerst een thuisblijfmoeder, ook zij veranderd in de loop der jaren en gaat carrière maken in de politiek en andere zaken.

De kinderen Tromp, dat zijn er drie.

De oudste dochter heet Karlijn, herkenbaar aan haar spitse neus, zij zit op het voortgezet onderwijs en is een beetje aan het puberen, met alle herkenbare situaties die daar bij horen, een hekel aan huiswerk en de eerste vriendjes. Ook besluit ze bijv. vegetariër te worden en ze houd wel van experimenteren en draagt graag de laatste mode. Haar huidige vriendje heet Thomas en haar vriendin is Germaine
Dan volgt Catootje en lekker eigenwijze jongedame, met haar mopsneusje, brilletje en altijd twee staartjes. Catootje zit nog op de lagere school en houd graag alles bij het oude, ze draagt altijd een spijkerbroek en naveltruitje.
Het jongste kind is broer Gertje, hij wordt pas geboren in het 23ste album en groeit uit tot een peuter van een jaar of twee. Hij heet eigenlijk voluit Gerrit, vernoemd naar zijn opa, omdat die beloofde te gaan helpen met de kosten, wanneer de baby zijn naam zou dragen.

Karlijn Catootje Gertje

De huisdieren van de familie Tromp spelen ook een grote rol in de verhalen.

De bekendste is waarschijnlijk wel Rode Kater, hij heeft een heel eigen karakter en wil de wereld verbeteren. In de strip praten de dieren, Rode Kater zegt vaak dat hij een je-weet-wel-kater is, omdat hij is gecastreerd, waar hij soms wel verdrietig over is.

Lotje is de trotse teckel van het gezin, ze wil niemand tot last zijn, maar wordt niet altijd goed begrepen. Lotje doet zich graag voor als een belangrijk persoon, zo speelde ze een tijdje, dat ze Napoleon was.
Vanaf het vijfde album is er ook Loedertje, de ondeugende Siamese witte kat, die graag op muizenjacht gaat. Ze haalt vaak allerlei streken uit, waarna ze erg onschuldig doet, zodat Rode Kater en Lotje de schuld krijgen.

De rode kater  Lotje en Loedertje

Wie we nog meer regelmatig tegen komen in de verhalen.

Jeroentje, hij is het vriendje van Catootje en rijmt altijd. Wanneer hij begroet wordt met hallo Jeroen, zegt hij meteen: Poep aan je schoen. Hijzelf begroet iedereen met de bekende uitspraak: Hoi Pipeloi en bij het afscheid zegt hij: Aju paraplu. Samen met Catootje haalt hij allerlei streken uit.
Opa Gerrit, de vader van Jan, hij houd wel van een grapje. Hij kan het met iedereen uitstekend vinden, alleen met zoon Jan heeft hij regelmatig wat onenigheid. Opa Gerrit speelt een hoofdrol in de campagne tegen het meeroken van kinderen, die de stichting Stivoro in 1999 startte. De trotse opa wil in dat filmpje zijn pasgeboren kleinzoon Gertje bezoeken, maar hij wordt bij de deur tegen gehouden door vader Jan, Deze staat erop dat hij eerst zijn sigaar uitmaakt, anders mag hij niet naar binnen. "Ik ben onverbiddelijk", is de krachtige uitspraak van vader Jan.

Jeroentje en opa Tromp

Verder zijn er nog: Moeps is de vriendin van opa Tromp, Oma Stien, de moeder van Jans en Hanna de feministische BOM-nicht van Jans. Kobus de eigenwijze witte pony die dankzij Catootje gered wordt van het slachthuis.

Wie is Jan Kruis?

Jan Kruis is de bedenker van de bekende strip Jan, Jans en de kinderen, begon het met een wekelijkse pagina in het tijdschrift Libelle, vanwege de enorme populariteit, werden deze verhalen twee keer per jaar gebundeld in een stripboek. Inmiddels zijn er al 47 boeken.

Jan Kruis

Jan Kruis werd geboren 8 juni 1933 in Rotterdam, al op de kleuterschool begon hij met het tekenen van strips. Toen hij 11 was maakte hij kennis met Wim Meuldijk van wie hij les kreeg. In 1950 gaat Jan Kruis naar de tekenacademie. Prins Freddie was de eerste echte strip van Jan, hij werd gepubliceerd in de Havenloods. Hij werkte ook in de reclamewereld, hij heeft bijv. een aantal strips getekend voor het jeugdblad van Shell zoals de cowboystrip Tommy en de strip over Student Tijloos. Verder werkte Jan als illustrator en heeft hij ook eind jaren 60 twee albums van Sjors en Sjimmie getekend en geschreven.
Maar zijn bekendste werk is uiteraard de strip van Jan, Jans en de Kinderen. Hij was werkzaam bij Toonder Studio's en kreeg in 2009 de Marten Toonderprijs. In 1996 kreeg hij een onderscheiding als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Jan Kruis is de vader van striptekenaar Andrea Kruis, hij is nu met pensioen.
Het werk voor de strips van Jan, Jans en de kinderen is over genomen door een groep tekenaars.

Update: Striptekenaar Jan Kruis (83) is op 19 januari 2017 in zijn woonplaats Mantinge (Drenthe) overleden. De maker van de bekende strip Jan Jans en de Kinderen was al lange tijd ziek en stierf op 83-jarige leeftijd.

Waarom is de strip zo'n succes?

Als basis van de verhalen neemt Jan vaak situaties uit zijn eigen gezin, het is daarom voor iedereen heel herkenbaar. De verhalen zijn met veel humor geschreven en spreken aan bij jong en oud. Soms heeft een verhaal een serieuze ondertoon, maar altijd wordt het weer met humor bekeken. Ook wordt een probleem vaak van verschillende kanten belicht, want ieder lid van de familie kijkt er weer anders tegen aan. Een situatie is weer heel anders wanneer het gezien wordt vanuit het standpunt van de dieren, kleine Catootje of bijv. opa Gerrit. Dit alles maakt dat iedereen er wel iets van herkenning in vind.

Er zijn inmiddels ook allerlei andere producten op de markt met de populaire figuurtjes, zoals stickers, schoolagenda’s, bad spullen enz. en in 2005 werd er een musical van gemaakt. Ook hebben ze een eigen postzegel.

postzegel Jan Jans en de kinderen

Afbeeldingen zijn scheenshots uit de strip en  rechtenvrij uit Wikipedia © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#strip #verhalen #JanJans #kinderen #JanKruis #rodekater

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsat met behoud van auteursrecht okt  2016.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb