Aardbei

In Mereltjes Fruit stalletje de aardbei

Welke soorten aardbeien zijn er, hoe smaken ze, wat zit erin en wat kun je er mee doen en meer tips. Verder natuurlijk een lekker recept: Aardbei tiramisu.

aardbei

De aardbei is heel populair in Nederland, dit zomerkoninkje is dan ook erg lekker en met zijn fris zoete smaak op verschillende manieren te gebruiken. De aardbei is eigenlijk een opgezwollen bloembodem met daar bovenop zaadjes, de zogenaamde dopvruchtjes, vandaar de pitjes op de buitenkant. De aardbei is in ons land al vroeg in het voorjaar te verkrijgen geteeld in de kassen en later uit de volle grond.

aardbei

Er zijn meer dan twintig soorten en daarvan zijn honderden rassen geteeld. In ons land vind je zowel de cultuur- als de bosaardbei. Een rijpe vrucht is mooi rood of oranje rood van kleur, maar er bestaat ook een soort die een witte vrucht draagt. Deze soort groeit oorspronkelijk in het wild in Zuid Amerika, maar werd met uitsterven bedreigd.  Nu worden deze witte aardbeien in onze Nederlandse kassen verbouwd om de soort te redden, maar ze zijn vooralsnog niet in de winkels te koop. Het schijnt dat deze bijzondere, exotische aardbei ruikt en smaakt naar ananas.

witte aardbei

Aardbei, wat zit erin?

De aardbei bevat niet veel calorieën, je kunt dus lekker ongehinderd veel aardbeien snoepen! In 100 gram aardbeien zit maar 7 gram koolhydraten, wel zijn aardbeien rijk aan vitamine C en foliumzuur. Verder bevatten aardbeien water, vezels, magnesium, calcium, ijzer, selenium, natrium en vitamine B1 en B2.

De aardbei is dus ook nog eens super gezond, vitamine C is goed voor je weerstand en werkt als antioxidant. Foliumzuur heb je nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Verder hebben wetenschappers van de universiteiten van Maastricht en Wageningen met een onderzoek bewezen dat de kleurstof van de aardbei, anthocyaan genaamd, ook heel nuttig is, het werkt als ontstekingsremmer en verlaagt het cholesterolgehalte.
Verder zorgen deze kleurstoffen voor een betere darmwerking, helpt het bij het verwijderen van zware metalen en gifstoffen, het verdrijft darmgassen, voorkomt diarree en helpt bij het herstel van een geïrriteerde darm.
De aardbei werkt verder vocht afdrijvend en beschermt het slijmvlies in de maag.
Het maakt niet uit of je de aardbei rauw of bewerkt eet.

Hoewel de aardbei heel gezond is, moet je oppassen met baby’s en jonge kinderen, ze kunnen allergisch reageren op het eten van verse aardbeien. Daarom altijd maar met een klein stukje beginnen om het lichaam te laten wennen aan de stoffen in de aardbei.

Kopen en bewaren.

Aardbeien zijn heel kwetsbare en gevoelige vruchten, let er daarom op dat de verse aardbei niet gekneusd is. Gekneusde exemplaren zullen snel gaan schimmelen.

Het beste haal je de aardbeien uit het doosje en leg je ze op een bord, ze drukken dan niet op elkaar en kneuzen niet. Buiten de koelkast kun je rijpe aardbeien maar een dag bewaren. In de koelkast tot ongeveer drie dagen, wil je ze langer bewaren, dan kun je ze invriezen. Daarvoor leg je ze een beetje uit elkaar op een bord in de vriezer, wanneer ze stevig bevroren zijn, kun je ze verpakken in bakjes of goed sluitende plasticzakjes. Je kunt ze op -18 °C bevroren 8 tot 12 maanden goed houden.

Ga je de aardbeien bewerken of eten, maak ze dan voorzichtig schoon. Laat de kroontjes eraan zitten en spoel ze snel af in een beetje water. Laat ze er niet in liggen, dan trekken ze vol met water, dat komt de smaak niet ten goede. Verwijder pas op het laatste de kroontjes.

Aardbei tiramisu

Wat heb je nodig:

♦ 500 gram aardbeien
♦ 4 eetlepels poedersuiker
♦ 100 ml slagroom
♦ 250 gram mascarpone
♦ 1 pak lange vingers
♦ beetje aardbeienlikeur

aardbei

Aan de slag

Maak de aardbeien schoon en snij 200 gram aardbeien in plakjes
De overgebleven 300 gram aardbeien pureren.
Zeef de poedersuiker en roer 2 ½ eetlepel door de aardbeienpuree .
Voeg de rest van de poedersuiker bij de slagroom en klop het stijf.
Klop de mascarpone los en roer er ½ dl van de aardbeienpuree door
Spatel er dan de slagroom door, zodat het een mooi luchtig geheel word.
Beleg de bodem van een schaal, niet van metaal, met lange vingers en besprenkel die met likeur.
Verdeel de helft van de schijfjes aardbeien over deze laag.
Besmeer vervolgens met de helft van het mascarpone, room aardbeien mengel.
Leg hierop weer een laag lange vingers en weer met likeur besprenkelen.
Leg de tweede helft van de aardbeischijfje erop.
Besmeer met de rest van het mascarpone, room aardbeien mengel.
Zet het nu minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Voor het serveren, de rest van de aardbeienpuree erover heen schenken.

aardbei tiramisu

Nog een heerlijk zomers recept: Aardbei yoghurtijs snackje. 


Afbeeldingen zijn rechtenvrij  via Wikimedia, pixnio, public domain pictures en uit eigen portfolio MereltjeFotografie ©

Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#fruit #aardbei #gezond #aardbeitiramisu #tiramisu #aardbeibewaren

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht apr 2017.)