Tosti meer dan 10 keer anders.

Tosti heeft verrassend veel mogelijkheden, je kunt eindeloos variëren en er zelfs lekkere amuses mee maken.

De klassieke tosti iedereen kent hem wel, lekker snel klaar en toch heerlijk hartig. De sneetjes witte brood, met daar tussen ham en kaas, lekker geroosterd in een tosti-ijzer, broodrooster of gebakken in de grill of koekenpan. Onze zuiderburen, de Vlamingen noemen deze lekkernij een Croque-monsieur.

Het basisrecept.

Besmeer twee sneetjes wit brood aan beide kanten met boter, roomboter zorgt voor een extra volle smaak. Leg op een van de sneetjes een plak jonge kaas, stapel daarop een plak gekookte ham en vervolgens weer een plak kaas, helemaal bovenaan komt dan het tweede sneetje brood. Rooster de tosti in een tosti-ijzer, een speciale broodrooster of bak hem in de grill of oven mooi goudbruin.

In de koekenpan: verhit een scheutje zonnebloemolie en bak de tosti op matig vuur in twee minuten aan beide zijden bruin. Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de tosti nog 3 minuutjes garen, halverwege een keer omdraaien.

Serveren met wat sla en tomaat of wat curry of ketchup.

Heerlijk variëren.

Er zijn natuurlijk tal van bekende mogelijkheden om te variëren, neem in plaats van wit brood een andere, brood soort lekker donker en grof, voor een heel andere smaak.

Bak een spiegelei en leg het bovenop je tosti en je hebt heel chique een croque-madame.

Met een schijfje ananas bovenop heb je een tosti Hawaï.

Nu een paar minder bekende, maar zeker niet minder lekkere varianten:

Tosti Mango: Besmeer je boterhammetjes en leg op de eerste snee een plakje kaas, beleg deze kaas met plakjes mango en besmeer die met een beetje zoete chilisaus. Bestrooi dit met wat ringetje lente ui en fijn gehakte koriander, afmaken met weer een plakje kaas en een sneetje brood. Bakken of roosteren en serveren met nog wat chilisaus.

Tosti Brie: Besmeer je sneetjes brood en beleg een sneetje met plakjes Brie, verspreid daaroverheen wat appelstroop en stukjes walnoot, weer een sneetje brood en bakken maar.

Tosti rookvlees: Besmeer je brood en beleg een sneetje met kaas, daarop stapel je vervolgens rookvlees, wat pesto, mascarpone en dan het tweede plakje kaas en sneetje brood. Serveren met wat extra pesto.

Tosti zalm: Besmeer je boterhammetjes en leg op de eerste snee een plakje jonge kaas, daarop gerookte zalm, besmeren met crème fraise. Strooi daarop wat ringetjes van een rode ui en wat gedroogde dragon, dit afdekken met jonge kaas en de tweede boterham. Bakken en smullen maar.

Tosti blauwe kaas: Besmeer je sneetjes brood, beleg een van de sneetjes met blauwe kaas, leg daarop wat schijfjes peer, strooi er nog wat rozijntje en geraspte kaas op, afdekken met het tweede sneetje en bakken of grillen.

Tosti kipfilet: Besmeer je brood en beleg een sneetje met kaas, leg daarop plakjes kipfilet met tuinkruiden, besmeer dat met wat kant en klare pindasaus, daarop schijfjes komkommer en dan weer een plakje kaas en een sneetje brood. Serveren met een beetje sambal.

Tosti rookworst: Besmeer je sneetjes brood, beleg een van de sneetjes met jonge kaas, leg daarop schijfjes rookworst en stukjes ananas uit blik, afdekken met nog een plakje kaas en een sneetje brood. Serveren met mosterd.

Zoete tosti’s

Tosti jam: Besmeer je sneetjes brood, beleg een van de sneetjes met jonge kaas, besmeer met aardbeien of frambozenjam, afdekken met een sneetje brood.

Tosti choco: Besmeer je sneetjes brood, bestrooi een sneetje met chocolade snippers en stukjes hazelnoot, leg daarop marshmallows, dan afdekken met een sneetje brood.

Tosti banaan: Besmeer je boterhammetjes, smeer daarna op een van de sneetjes pindakaas, leg daarop plakjes banaan en strooi er wat rozijntjes tussen, afdekken met een sneetje brood en roosteren.

Tosti appel kaneel: Besmeer je sneetjes brood, verdeel daarop wat plakjesappel. Daaroverheen wat appelstroop, rozijntjes en een beetje kaneel, afdekken met een sneetje brood.

Tosti gezond:

Gebruik volkoren brood in plaats van wit brood, het bevat meer vezels en geeft meer verzadiging. Gebruik geen roomboter maar margarine, dan wordt het minder vet.

Tosti amuse:

Maak verschillende soorten tosti’s, met verschillende ingrediënten en soorten brood. Snijd je tosti’s in mooi kleine puntje en serveer ze op een mooie schaal met verschillende dipsausjes of bovenop een amuse glaasje tomatensoep of gazpacho. 

Tip:

Heb je een tosti ijzer waar de sneetjes verticaal ingeschoven worden? Vouw dan van bakpapier een zakje om je tosti. Vulling die tussen de boterhammen uitloopt komt dan niet in je apparaat, dat scheelt veel tijd met schoonmaken.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#tosti #variatie #koken #amuse #recepten 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht mei  2016.)