Noten eten is erg gezond!

Wil je een gezond tussendoortje, denk dan eens aan noten. Noten zijn erg lekker en ook heel gezond. Wil je meer weten over noten, welke soorten, wat zit erin, waar kun je ze bij eten.... lees dan verder.

noten

Wat is een noot?

Noten zijn dopvruchten, droge vruchten met een zaad en een steen of houtachtig omhulsel, wanneer de vrucht rijp is word deze vruchtwand vaak  heel hard. Voorbeelden van bekende noten zijn de kastanje, de eikel, hazelnoot, beukennootje. Niet alle nootsoorten zijn eetbaar en in de culinaire wereld word soms ook de term noot gebruikt voor zaden, die niet echt noten zijn.

Voor in de keuken word er vaak uitgegaan van de volgende definitie van noten: Een grote olieachtige vrucht in een schaal en met een pit. Eetbare noten kunnen vaak rauw gegeten worden, maar ook koken of roosteren is een optie.

Goede vetten en meer!

Noten hebben een hoog oliegehalte en zijn daarom een goede voedsel en energiebron. De vetten in noten zijn gezonde vetten, ze helpen je mee om je cholesterol laag te houden en beschermen je tegen hart en vaatziekten.

Verder zitten er in noten ook veel eiwitten, dat zijn de bouwstenen voor je spieren, ijzer voor energie en vezels, calcium en vitamine B, wat weer goed is voor je botten. Per soort zijn er natuurlijk wel verschillen.

Waar let je op!

Voordat jij een noot eet heeft deze vaak al een hele weg afgelegd. De noten worden eerst gepeld en gedroogd om ze langer houdbaar te maken, soms worden noten geschaafd om schimmel tegen te gaan. Een andere behandeling is het branden of roosteren van de noten, dit gebeurd op een hoge temperatuur. Maar let op: de onverzadigde vetten veranderen door dit proces in verzadigde vetten. Het beste voor je gezondheid eet je dus ongebrande noten.

Welke soorten noten zijn er?

amandel

De amandel:

De amandel komt van de amandelboom en is een steenvrucht. 

De erg harde  buitenkant van deze steenvrucht wordt gekraakt. Waarna, door de amandel kort te blancheren, het vlies wordt verwijderd.

Er zijn echter twee soorten, zoete en bittere amandelen. Zoete amandelen zijn eetbaar, maar de bittere soort is giftig. Behalve aan de bittere smaak kun je ze herkennen, doordat deze noten korter en breder zijn. In de winkel tref je natuurlijk altijd de veilige eetbare soort, die zo word gegeten of verwerkt in amandelspijs, noga, marsepein of er wordt amandelolie of amandelmelk van gemaakt. Amandelmelk is licht verteerbaar en kan als vervanging van koemelk dienen.

In amandel zit behalve de 90% onverzadigde vetzuren veel vitamine E, wat voor een goede weerstand zorgt. Ook zit er calcium en magnesium is wat goed is voor de stevigheid van de botten en zink wat de groei bevordert.

Amandel kun je licht roosteren en dan fijn hakken, het is dan lekker knapperig in een salade of voeg het toe in een wok schotel. Verder kun je het natuurlijk gebruiken in zoete gerechte zoals: koekjes en taarten.

cashewnoot

De cashewnoot:

Hoewel het een heel bekende, populaire eetbare noot is, moet je met verse cashewnoten oppassen.

De verse noot bevat de giftige stof cardol, wat voor huidirritatie kan zorgen.

De cashewnoten die je in de winkel koopt, zijn daarom eerst twee keer gebrand, waarna de dop verwijdert word. Daarna moet ook het vlies eraf, dit moet met de hand gebeuren, dan worden ze gefrituurd of geroosterd, het gif wordt door dit proces omgezet in een onschadelijke stof.

Cashewnoten kun je gebruiken als vleesvervanger, ze bevatten namelijk veel eiwit, ijzer, magnesium en fosfor. De gezonde vetten zijn, door het verhittingsproces nodig voor het onschadelijk maken van de cardol, wel omgezet in verzadigde vetten, dus deze noten kun je beter met mate eten. Het ijzer in de noten helpt bij het vormen van hemoglobine, wat een belangrijk deel is van rode bloedlichaampjes, die je nodig hebt om zuurstof te vervoeren van de longen naar de rest van je lichaam.

Cashewnoten worden vaak gezouten of gesuikerd als borrelnootje gegeten. Je kunt ze ook lekker in allerlei gerechten gebruiken.

hazelnoot

De hazelnoot:

De hazelnoot groeit aan de hazelaar, wilde hazelnoten zijn eetbaar

De wilde hazelnoot is kleiner en met meer vliezen als de gekweekte hazelnoten, maar ze hebben wel meer smaak.

Hazelnoten zijn erg voedzame noten, erg rijk aan proteïne, wat belangrijk is bij opbouw en het herstel van het spierweefsel. Ook bevatten ze veel koolhydraten, goed voor de energie, omdat deze noot onbewerkt lekker is om te eten, behoud hij zijn gezonde onverzadigde vetten en alle vitaminen. Een belangrijke vitamine in de hazelnoot is vitamine E, goed voor je weerstand en een goede antioxidant. Antioxidanten helpen bij de preventie van hart- en vaatziekten en kanker. Een handje vol hazelnoten is goed voor de helft van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Ook levert de hazelnoot zink, wat helpt bij de aanmaak van hormonen. Calcium, wat goed is voor de opbouw van de botten en kalium wat de vochtbalans reguleert.

Hazelnoten kun je gebruiken in een vegetarisch dieet als vleesvervanger.
Een lekkere traktatie maken met hazelnoot: Hak wat hazelnoot in kleine stukken, roer er wat cruesly doorheen. Smelt wat chocolade en giet dat over je hazelnoot / crueslymix. Goed doorroeren. Leg een vel vetvrijpapier neer en schep hier hoopjes van je mix op, laat het opstijven. Smullen maar, lekker bij de thee of koffie.

pistachenoot

De pistachenoot

De pistachenoot is een groene zoete noot, de Nederlandse naam is pimpernoot.

De pistachenoot  vind je in de winkel in gezouten en gedroogde of geroosterde vorm. Pistachenoten kun je in de dop op een droge plaats enkele weken bewaren.

Pistachenoten hebben een gunstige invloed op je cholesterol, verder bevatten ze veel fosfor, calcium en magnesium voor sterke botten. Ook bevatten ze zink, ijzer en vitamine B1.

Deze smaakvolle nootjes zijn heerlijk als tussendoortje, maar ze worden ook veel gebruikt in toetjes en zijn heerlijk in ijs. Gebruik ze in een tapenade of in combinatie met vlees of gevogelte.

walnoot

De walnoot.

De walnoot of met zijn Nederlandse naam okkernoot genoemd, is anders dan de naam doet vermoeden geen echte noot, maar een steenvrucht.

De walnoot is super gezond door de grote hoeveelheid omega3 die hij bevat, dit zijn essentiële vetten die je via je eten binnen moet krijgen, omdat je lichaam ze niet zelf kan maken. Ze zijn belangrijk voor het functioneren van het immuun- en hormoonsysteem, bloedvaten en het zenuwstelsel.
Koop de walnoot gewoon in de dop, dan kun je hem het beste bewaren. Met de notenkraker de dop open breken en lekker uit het vuistje smullen maar.  Ook kun je ze lekker in gerechten gebruiken, zoals een heerlijke salade, in de pasta of in combinatie met een lekkere kaas. Je kunt ook walnootolie kopen, dat wordt koud geperst en blijft dus zijn goede kwaliteiten behouden.

Notenallergie!

Het komt wel regelmatig voor dat mensen allergisch reageren op nootvruchten. Heeft een persoon een notenallergie, dan kan soms al een heel klein stukje en reactie uitlokken.
Hierbij denken mensen vaak meteen aan een pinda allergie, maar een pinda is geen noot, derhalve hoeven mensen die allergisch zijn voor pinda’s, dat niet perse ook te zijn voor noten en andersom.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via Pixabay en wikipedia Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#noten #gezond #omega3 #walnoot #hazelnoot #amandel #pistachenoot #okkernoot #pimpernoot #notenallergie

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht mei  2017.)