Meer genieten en je angsten de baas te worden?

Veel mensen leven in stress, ze maken zich druk over iets dat gebeurd is of zijn bang voor wat er komen gaat. Hoe kun je dit aanpakken.

angst overwinnen

Duik eens in de wereld van Mindfulness en leer je ontspannen.
Mindfulness is een soort meditatie en yoga, een manier van leven,  letterlijk vertaald betekend het “opmerkzaamheid”.

Waar komt het vandaan:

Al eeuwenlang is Mindfulness onderdeel van de leefwijze van Boeddhisten en de laatste jaren word het ook een wetenschappelijk onderbouwde, veelbelovende stroming binnen de psychotherapie. Er komen steeds meer toepassingen van mindfulness in de gezondheidszorg en ook binnen organisaties en bedrijven is het erg in opkomst.

Boeddha mindfulness

Past het ook in wetenschappelijke psychologie

De wortels van Mindfulness zijn te vinden in de oude boeddhistische meditatietechnieken en er is veel twijfel geweest in het begin of dat wel thuis hoorde in wetenschappelijke psychologie, maar er zijn steeds meer bewijzen dat het werkt. In 1979 werd door Jon Kabat – Zinn, een microbioloog, een experiment opgezet. Uitbehandelde pijn en angst patiënten, die moesten leren leven met hun klachten, kregen door aandacht gerichte meditatie meer grip op hun pijn, hun verdriet en hun zorgen over de toekomst. Door het programma: Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) namen de fysieke klachten van patiënten af en ook geestelijk voelden ze zich beter. In het Nederlands wordt deze therapie ook wel aandachtstraining genoemd en tegenwoordig wordt het ook door therapeuten gebruikt ter bestrijding van piekeren, depressie of burn-out.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het ook positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, hartklachten, maag-darm problemen, angststoornissen en slaapproblemen. De effecten houden, door de veranderde leefwijze aan op de lange termijn en verbeteren de kwaliteit van leven.

genieten

Wat is het precies

Mindfulness is je heel bewust zijn van wat er gebeurt, hier en nu, zonder daar over te oordelen of het te willen veranderen. Het is een concentratie op het nu en het accepteren van de gewaarwordingen zo als ze zijn, niet denken aan gisteren of morgen.

Wie aandachtig leeft, heeft meer oog voor het kleine geluk, de pracht van de natuur, de fluitende vogel op een stille ochtend, de eerste lentezon op je gezicht, de geur van pas gemaaid gras. Je drinkt bewust een kopje thee, voelt de warmte van het kopje, ruikt de geur en proeft bewust de smaak van de thee. Alle ervaringen worden daardoor veel levendiger en intenser en er wordt meer uit gehaald.

natuur genieten

Mindfulness leert je om er echt te zijn bij wat je doet, voelt en ervaart. Dat heeft een aantal positieve gevolgen. Er blijft bijvoorbeeld minder ruimte over om te piekeren, je gestrest of angstig te voelen. Gedachten malen soms maar door, zonder dat er een oplossing komt, door te concentreren op het nu, wordt de gedachtestroom onderbroken en hebben de hersenen iets anders te doen.

Hoe doe je het

Je kunt op twee manieren mindfulness beoefenen.

Bij een formele oefening neem je de tijd en de ruimte om specifieke oefeningen te doen, zoals bijv. een zitmeditatie, de bodyscan of loopmeditatie. Je bent dan heel geconcentreerd bezig met je lijf, beweging, houding en ademhaling. Je wordt er rustig van en voelt je daarna energieker.

Bij een niet formele oefening kun je de technieken toepassen in je dagelijks leven. Je zorgt er dan voor dat je aandacht hebt voor alles wat je doet, denkt en voelt. Je kunt ankers maken in de dag, vaste punten, waarbij je de aandacht en rust bewust zoekt, bijv. elke ochtend bij het opstaan, het ontbijt, de rit naar het werk, je wandeling in de middagpauze enz. Op die momenten denk je niet na over werk, gisteren, straks enz., maar beleef het moment.

Zo wordt mindfulness steeds meer een onderdeel van je dagelijks leven en groeit het uit tot een levenshouding. Je zult meer genieten en wanneer je angstig wordt kun je via mindfulness weer rustig worden, waardoor het niet uit de hand loopt. Je kunt dit leren bij een psycholoog, maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf toepassen. Na een paar keer oefenen zal het steeds beter gaan.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  pixabay  en uit eigen portfolio MereltjeFotografie ©

Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#angst #stress #mindfulness #maniervanleven

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht apr 2017)