Koning der metalen: goud, wat is het waard?
In dit blog: Wat is goud, welke merktekens zijn er en wat is het waard?
Wat is goud?
Goud we kennen het allemaal wel natuurlijk, maar wat is het nu precies. Goud is een metaal, een edelmetaal om nauwgezet te zijn, het roest niet. Puur 100% goud heeft een warme gele kleur en is een zacht metaal. Het is een rijkdom uit onze aarde, die ontstaat uit vloeibaar lava.
Goud wordt gevonden in de vorm van stofgoud, goudklompjes of als goudader.
Honderd procent goud wordt ook wel 24 karaats goud genoemd. Het is te zacht om in deze vorm te bewerken tot een voorwerp, daarom zijn gouden voorwerpen altijd gemaakt van een legering met goud. In Nederland is 14 karaat de meest gebruikte legering, maar ook 18, 20 en 22 karaats goud mag de naam goud dragen in ons land. In sommige andere landen, zoals bijv. Engeland mag ook een legering van 9 karaat deze titel dragen.
100% goud noemen we 24 karaat. Wanneer er maar 75% goud in de metaallegering zit, noemen we het 18 karaat. ( 18/24ste ,ofwel 3/4de is 75%, 1/4 deel van 24 ofwel 25% is 6 karaat)
100% goud is warm geel van kleur, maar omdat het altijd in een legering met ander metaal verwerkt word, zijn er ook verschillende kleuren “goud”. De meest voorkomende kleuren zijn het geel, wit en rood goud, maar het kan ook een groen, grijs, blauw of paarse kleur zijn. De kleur word bepaald door de legering.
Geel goud bestaat uit een legering van goud, zilver en koper (ongeveer half om half), er zijn dan weer kleurschakeringen mogelijk door respectievelijk de verhouding iets meer zilver of koper te mengen.
Rood goud is een legering van goud, koper en zilver, waarbij het koper meer aanwezig is voor de warme rode gloed.
Witgoud is een samensmelting van goud en palladium, platina en/of nikkel.
Groen goud is een legering met veel zilver en cadmium
Blauw goud heeft als toevoeging ijzer en koper
Grijs goud is een legering met ijzer
Paars goud bestaat voor ongeveer 80% uit goud en 20% aluminium.
Welke merktekens worden er gebruikt voor goud?
Er zijn verschillende wettelijke waarmerken en keurtekens waaraan je kunt herkennen of je met goud te maken hebt en welke kwaliteit. In Nederland moet er een dergelijk keurmerk in het product staan om het gehalte aan goud te waarborgen.
De vier geaccepteerde goudlegeringen in Nederland zijn:
14 karaat ( 585/1000 )
18 karaat ( 750/1000 )
20 karaat ( 833/1000 )
22 karaat ( 916/1000 )
Elke legering heeft zijn eigen keurmerken, er zijn verschillende merktekens voor grote, kleine en gebruikte voorwerpen (soort herkeuring van oude spullen).
Wat is je goud waard?
Bij nieuwe producten betaal je behalve de waarde van het goud, natuurlijk een prijs voor ontwerp en productie, maar wat is je oude goud nog waard wanneer je het wilt verkopen?
In vrijwel alle gevallen moet je hierbij uitgaan van het gewicht aan goud, tenzij het natuurlijk een heel uniek ontwerp of een antiek sieraad is.
Voordat je gaat verkopen kun je zelf al de richtlijn bepalen voor je prijs. Hiervoor weeg je het goud op een keukenweegschaal. Natuurlijk telt alleen het gewicht van het goud, bij een horloge mag je het gewicht van glas en uurwerk niet meetellen en ook stenen in een sieraad tellen niet mee in het gewicht.
De eventuele waarde van de stenen wordt apart berekend, afhankelijk van het soort. Het is vanzelfsprekend dat een nep steen geen waarde heeft, maar een diamant een leuke prijs kan opleveren.
Weet je het gewicht, ga dan opzoek naar het merkteken en kijk hoeveel karaat je sieraad is.
Voor een 14 karaat stuk goud, vermenigvuldig je het gewicht met 585 en deelt de uitkomst door 1000, de uitkomst hiervan is het gewicht aan puur goud van dat sieraad. Vermenigvuldig dat met de actuele goudprijs en je hebt een goede richtlijn van de waarde. De goudkoers op de beurs juni 2012 ligt ergens rond €40,- per gram.
Voor 18 karaat is de formule gewicht x 750:1000 x goudprijs
Voor 20 karaat is de formule gewicht x 833:1000 x goudprijs
Voor 22 karaat is de formule gewicht x 916:1000 x goudprijs
Natuurlijk krijg je bij de verkoop een lagere prijs, want ook de handelaar wil nog iets verdienen, het gaat om kleine hoeveelheden en het moet nog worden omgesmolten. Het is slim om bij verschillende opkopers de prijs op te vragen, uitgaande van je zelf bepaalde prijs krijg je een goed inzicht of het een eerlijke prijs is die er wordt geboden.
Probeer het eens gewoon bij de juwelier in de buurt en laat je niet meteen verleiden door goudhandelaren die met reclameslogans als: hier de hoogste prijs en meteen contant geld het hele land afreizen, ze zijn niet altijd even betrouwbaar.
Let op wat het gewicht is dat men noteert, soms is de weegschaal niet goed afgesteld, het zou toch min of meer moeten overeen komen met je eigen uitkomst. Doordat je ook zelf al een waarde hebt bepaald, heb je meteen een antwoord op de volgende strikvraag: Wat denkt je zelf ervoor te ontvangen. Je laat meteen blijken, dat je weet waar je over praat.
Nadat je een aantal prijzen hebt opgevraagd, kies je de beste bieder. Persoonlijk zou ik niet gaan voor bedrijven die je vragen het goud op te sturen, ze lokken met een hoge prijs per gram, maar geven uiteindelijk een veel lagere prijs, de koers is immers constant in beweging.
Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia, pixabay , pxhere.com en public domainpictures . Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#goud #goudprijs #metaal #keurtenkes #14karaat #18karaat #legering #juwelier #inkoop #verkoop
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2015.)