Een tatoeage verwijderen kan dat?

Uit onderzoek is gebleken, dat maar liefst 20% van alle mensen, die ooit een tatoeage lieten zetten, er later spijt van kregen, hoe kun je hem laten verwijderen?

Een tatoeage verwijderen kan dat?

De tatoeage die je eens zo mooi vond, kan jaren later voor veel spijt zorgen. Dat kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Misschien liet je in een vlaag van verliefdheid, de naam van je geliefde in de tattoo verwerken en zijn jullie nu allang niet meer samen.

 taoetage

Ook veranderd vaak je levensstijl, wanneer je volwassen en ouder wordt, daar past die mooie draak op je armen toch echt niet meer bij. Ook de huid veranderd met de jaren, dus de roos die mooi was op je strakke jeugdige vel, kan nu zomaar een verlepte bloem geworden zijn.

Uit onderzoek is gebleken, dat maar liefst 20% van alle mensen, die ooit een tatoeage lieten zetten, er later spijt van kregen.

Een tatoeage laten verwijderen?

Het is tegenwoordig mogelijk om een tatoeage te laten verwijderen, maar vaak blijft er toch nog een litteken of een vlek op de huid achter. Er zijn verschillende manieren mogelijk, maar deze behandelingen worden niet door de zorgverzekering vergoed. Afhankelijk van de grootte van de tatoeage kan de prijs hiervoor best flink oplopen.

Of de behandeling erg pijnlijk is, hangt natuurlijk af van de behandeling die je kiest en de grootte van het oppervlakte dat moet worden behandeld. Kies je bijv. voor een laserbehandeling, dan kun je de pijn van een puls te vergelijken met het laten springen van een elastiekje tegen je huid. Dat is best te doen natuurlijk, maar als dat op een groter oppervlakte moet gebeuren en er honderden of duizenden pulsen voor nodig zijn, wordt het toch wel erg pijnlijk. Na de behandeling wordt de huid meestal meteen gekoeld en dan is de pijn wel weer grotendeels verdwenen.

Het resultaat is vooraf niet precies te voorspellen, dat is van verschillende factoren afhankelijk. Hoe is de tatoeage gezet, welke kleuren en welke soort inkt is er gebruikt en hoe diep zit de tatoeage. Ook is het van belang wat voor huid je hebt, bij een donkere huid is een tatoeage moeilijker te verwijderen, soms krijg je dan ook last van witte vlekken, hypopigmentatie genoemd. Tegenwoordig wordt er, bij een goede tattoo shop, wel gelet op de eventuele verwijderbaarheid van inkt, bij het zetten van een tatoeage.

tatoeage

Welke behandelingen zijn er:

Hertatoeëren:

Soms wordt hiervoor gekozen. Je wilt nog wel een tatoeage, maar er moet een letter of naam worden weggewerkt of je wilt een heel andere tatoeage. Soms is een kleine aanpassing te maken, waardoor het weer aan je verwachting voldoet. Er kunnen wat vlakken worden opgevuld of in een donkerdere kleur overheen gezet. Soms wordt de oude tatoeage ook eerst met behulp van laser wat opgelicht om er daarna iets overheen te zetten.

hertatoeeren

Verwijderen met behulp van laser:

Deze methode is momenteel de meest gebruikte en heeft de beste slagingskansen en de minste kans op littekens. Voor het verwijderen van tatoeages wordt gebruik gemaakt van een Q-switched laser, deze hebben een korte puls. Er zijn Q-switched Nd Yad lasers, Robijn lasers en Alexandriet lasers, elke soort heeft zijn eigen golflengte van licht.

De ultrakorte puls, van een tot drie nanoseconden, richt zich op de bovenste laag van de huid. Een laser met een scherpe puls zou de bovenste laag van de huid kunnen verbranden, wat weer littekens geeft. De korte puls apparaten schieten in feite een flinke hoeveelheid lichtenergie, de inkt in de tatoeage absorbeert het licht en wordt daardoor opgewarmd en dan breekt het kapsel open, waardoor de inkt in kleine deeltje uit elkaar valt. Deze kleine deeltjes worden via natuurlijke weg afgevoerd. Afhankelijk van de kleur moet er gekeken worden welke golflengte gebruikt moet worden. Zwart kan met vrijwel alle systemen worden verwijdert, maar voor rood moet een laser van 532 nanometer gebruikt worden. Groen en blauw zijn de moeilijkste kleuren om te verwijderen.

Voordat je een laserbehandeling ondergaat kun je het beste een gespecialiseerde behandelaar zoeken. Denk je een goede te hebben gevonden, zoek dan eens op zijn of haar naam met google, of je positieve of negatieve reacties vind. Ga in de periode voor en tijdens de behandelingen niet in de zon, de kans op witte vlekken is dan namelijk groter. Door invloed van zon of zonnebank wordt de pigmentatie gevoeliger voor het laserlicht.

Tattoo erase:

Dit is in Nederland een vrij nieuwe methode om een tatoeage te verwijderen, in Zwitserland, Duitsland en Engeland, wordt er al wat langer mee gewerkt. De behandeling is alleen geschikt voor mensen met een lichte huidskleur en er is een kleine kans, ongeveer 3%, dat je er een litteken aan overhoudt. De methode werkt voor alle kleuren inkt en is minder pijnlijk als de laser.
Bij deze methode worden er ronde openingetjes in je huid gemaakt, daar wordt een vloeistof ingespoten. Deze vloeistof bindt zich aan de inktdeeltjes, je huid reageert hierop alsof het een splinter is, waardoor de inktdeeltjes door de huidporiën naar buiten worden geduwd. Er ontstaan dan kleine korstjes op de huid, die er na verloop van tijd vanzelf afvallen.

Detatoeëren:

Deze methode staat nog in de kinderschoenen en zal waarschijnlijk pas eind dit jaar gebruikt gaan worden in Nederland. Er zijn al verschillende onderzoeken naar gedaan en de resultaten zijn veelbelovend. De methode is geschikt voor alle huidtypen en alle kleuren kunnen er mee verwijdert worden. Het risico op littekens is miniem.
Met een tattoo-pistool wordt een vloeistof in de huid gebracht, die de inkt oplost. De inkt komt dan door de microgaatjes die het pistool heeft gemaakt naar buiten. Na de eerste behandeling is al ongeveer 80% van de kleurstoffen uit de tatoeage verdwenen. Na een of twee nabehandelingen zijn ook de restanten weg.

tatoeage verwijderen

Geen goede methodes zijn:

Chirurgisch verwijderen: Na het weg snijden van een tattoo blijft er altijd een litteken over, bij een grote tatoeage kan het zelfs noodzakelijk zijn om daarna een huidtransplantage te doen. Die huid moet weer ergens worden geoogst, wat erg pijnlijk is en ook weer littekens achterlaat.

Dermabrasie: Hierbij worden de bovenste huidlagen weggeslepen, er ontstaat een diepe schaafwond, dit is erg pijnlijk en geneest niet altijd mooi.

Salabrasie: Met zoutkorrels wordt er over de huid gewreven, totdat deze kapot gaat. Dit wordt dagelijks herhaald, zodat er een ontstekingsreactie ontstaat. Het zout trekt het vocht uit de huid, waarmee ook de inkt opgenomen wordt. Deze behandeling geeft vrijwel altijd littekens.


Afbeeldingen zijn uit rechtenvrij via pixabay  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#tatoeage #tatoeageverwijderen #hertatoeëren #tattooerase #hertatoeëren #spijt #laseren

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mei  2017.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb