Slim focussen om je doel te halen.

Wat wil jij bereiken deze week, maand of voor het volgende jaar? Hoe ga je dat aanpakken om die doelstelling te halen? Slim focussen helpt..... Wat was mijn doel en is het gelukt?

focus doel

Hoe ga jij je doel bereiken?

Heb jij al een doel waarop je focust of ben je alleen maar altijd druk. Hoe kun je je doel bepalen en zo goed mogelijk benaderen? Een plan maken helpt om je doel te visualiseren en in bereikbare stukken te hakken. 

doel

Wat is je doel?

Natuurlijk heeft iedereen verschillende doelen, maar ken je ze ook en heb je misschien teveel doelen. Wanneer je je doelen goed definieert, kun je meer geconcentreerd naar het doel toewerken. Heb je geen echt doel of juist heel erg veel verschillende doelen dan heb je een zee van mogelijkheden. Steeds moet je een keuze maken, dat kost tijd en energie, want wat is de beste optie om welk doel te bereiken. Ook is de kans groot dat allerlei onbelangrijke zaken je tijd opslokken, doordat je niet gericht werkt.

doel

Even op mezelf terug gebracht:

Mijn doelen definiëren, dat was nog moeilijker als ik dacht. Wie was ik, wat wilde ik bereiken? Mijn idee hierover was altijd, mijn gezin gaat voor, kinderen verzorgen en opvoeden tot mooie lieve volwassenen, familie is belangrijk, ik zorgde en ........ Alles wat ik deed, had op de achtergrond tot doel, iets voor kinderen, man of familie te betekenen. Maar waar was ik gebleven, wat wilde ik nu graag voor mezelf?

Dus definieer je doel.

Neem even de tijd om voor jezelf om je doelen te bepalen. Waar wil je over een maand of jaar staan en wat zal je daar voor moeten doen. Blijf wel realistisch, je kunt je tot doel stellen binnen een jaar miljonair te worden, maar de kans dat je dan gaat slagen is nihil.

Weer terug naar mezelf:

Ik wilde buiten mijn normale bezigheden ook iets voor en van mezelf bereiken. Ik wilde informatie die ik in de loop der jaren heb vergaard vorm geven, schrijven dus. Alleen schrijven als doel nemen is te vaag, dus stelde ik mezelf ten doel: Een website bouwen, waar ik mijn informatie en verhalen kan delen. Deze website bekendheid geven, zodat er ook daadwerkelijk bezoekers komen lezen en mijn schrijversnaam bekend maken, zodat die via Google te vinden is.

Een doel per dag.

Nu kun je natuurlijk een hele takenlijst maken, waarbij je steeds een klein onderdeeltje af kunt strepen, maar slimmer werk je als je voor elke dag maar een doel kiest. Een lange takenlijst geeft je al snel het gevoel dat het niet uit maakt om het een dagje uit te stellen.

Neem je per dag een doel, dan werk je meer gemotiveerd, je wilt het afronden en werkt effectiever. Het is overzichtelijk, simpel en eenvoudig. Je hebt overzicht en controle, dit maakt dat je geconcentreerder kunt werken en minder stress ervaart. Wanneer je je doel bereikt word je daar vrolijk van en krijg je weer nieuwe energie om het volgende doel te bepalen.

Samenvattend:

Bepaal een lange termijn doel.
Bepaal daarin je week / dag doel, wat kun je in een week / dag bereiken, wat het lange termijn doel dichterbij brengt.
Je week / dag doel is je belangrijkste bezigheid die week / dag, rond het af.
Natuurlijk zijn er kleine andere werkzaamheden tussendoor, maar concentreer die in een aantal losse blokken.
Maak je week / dag overzichtelijk, simpel en gefocust.
Aan het einde van de week / dag heb je een werkelijke stap richting je lange termijn doel gezet.

focus

Hoe blijf je gefocust?

Verdeel je dag in een aantal grote en kleine tijdsblokken, per blok werk je aan een taak. Wanneer je langere tijd achter elkaar aan een taak kunt werken, werk je productiever. Al word er van vrouwen gezegd dat meerdere dingen tegelijk kunnen, echt effectief werk je dan niet. Je moet steeds omschakelen en werkt niet gefocust.

Wanneer je een tijdje aan een taak werkt, raak je geconcentreerd, je schiet lekker op en voor je het weet heb je de taak afgerond.
Zorg voor een rustige werksfeer.

Werk je voor je doel bijv. aan de computer, schakel dan andere programma’s uit, zet ook je mobiel op stil. Zorg voor een gezellig, opgeruimd bureau, wat drinken en eventueel wat rustige muziek. Je word dan niet meer steeds afgeleid en hoeft niet steeds op te staan.

Heb je werkzaamheden met gereedschappen en apparatuur, zorg dan dat je alles bij de hand hebt, zorg voor opgeladen accu’s en voldoende materialen, zorg voor orde, zodat je niet steeds  moet gaan zoeken.

Weer even terug naar mezelf:

Natuurlijk was het geen wens en optie om te zeggen: Ik stop met zorgen en ga nu tijd voor mezelf nemen, maar het definiëren van mijn doel, zorgde wel voor een focus. Elke dag aan mijn doel werken, behoort niet tot de perspectieven, maar twee halve dagen per week moet mogelijk zijn.

Om die twee halve dagen vrij te maken om te werken aan mijn doel, moeten de andere werkzaamheden meer worden gestructureerd. De dagelijkse verplichtingen nemen de ochtenden in beslag, drie middagen over voor boekhouding, huis, tuin, strijk e.d. Ik besluit een van mijn “doel” middagen te besteden aan het bouwen van een website en een middag aan het verzamelen en uitwerken van informatie. Aangezien ik nooit eerder een website heb gebouwd, geef ik mezelf twee jaar om mijn doel te bereiken.

Is het gelukt?

Een website bouwen die ook echt bezoekers trekt:
Na enig onderzoek op internet vond ik al snel verschillende mogelijkheden om gratis, zonder enige kennis van HTML en dat soort zaken een website te bouwen. Ik probeerde een aantal van deze aanbieders en koos uiteindelijk voor een website bij Jouwweb, omdat die voor mij de meeste mogelijkheden gaf en het beste aansloot bij wat ik in gedachte had. Zo werd mijn site Wereldspotter geboren. Steeds vond ik nieuwe opties en leerde ik bij, via een forum werden vragen opgelost en de site kreeg vorm. Ik kreeg tips, leerde gadgets te plaatsen en kreeg zelfs enig inzicht in HTML, advertenties plaatsen en ook heel leuk: fotoalbums uploaden. Twee jaar later hebben 37.564 bezoekers mijn site bekeken, dagelijks komen er weer enkele tientallen bij. Ik heb 2.59.255 bezoekers mogen ontvangen op Wereldspotter. Het is natuurlijk nog geen site met enkele duizenden bezoeker per dag, maar voor een beginner zonder ervaring, ben ik hier heel bij mee, eerste doel gehaald. 

Nu  (eind 2019) heb ik op drukke dagen wel 4000 bezoekers en in totaal had ik al 351.907 unieke bezoekers. Ook heb ik nog 2 andere site gemaakt.

Schrijversnaam bekend maken, zodat die via Google te vinden is.


Het eerste jaar schreef ik voornamelijk teksten om mijn eigen site mee te vullen. Om mijn schrijversnaam meer bekendheid te geven, ging ik op zoek naar andere mogelijkheden. Ik vond verschillende sites waar je artikelen kon voor kon schrijven, dat leek mij een mooie gelegenheid om meer gelezen te worden. Uiteindelijk kwam ik op xead terecht en kreeg mijn schrijversnaam Mereltje meer bekendheid. Ik kreeg fans, werd gelezen en kreeg reacties, ook google pikte mijn artikelen goed op en ook daar vandaan  kwamen de lezers. Google ik nu op Mereltje, dan vind ik vanaf de derde plaats links naar mijn profiel, artikelen en startpagina’s. Doel gehaald!

Xead werd Plazilla en later Tallsay. Ik maakte een blogpagina en ging mijn foto's delen via Yoors. 

Ik maakte nog een nieuwe site op jouwweb, dat werd  Webpilot met mijn ervaringen op het web, recepten en blogs, die op dit moment ook alweer over de 20.000 bezoekers heeft gehad.

En ook de derde site werd geboren: Mereltje Wereldspotter  met daarop mijn foto's en begeleidende informatie over fotografie en natuur. Dit is mijn jongste creatie en nog in opbouw, toch mocht ik al 351 bezoekers ontvangen.

Slot conclusie: Ik moet nieuwe doelen definiëren, want het werkt. Gefocust aan de slag, gemotiveerd en met plezier.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via pixabay en eigen screenshots,  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#focus #slim #doelen #doelbereiken 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2015.)