Vocht in huis, hoe pak je het aan?

Met de herfst en winter weer voor de deur is het goed om hier eens over na te denken. De deuren en ramen gaan weer dicht en de verwarming omhoog, maar in elk huis komt vocht vrij. Hoe zorg je dat dit geen problemen geeft, het is namelijk niet gezond, slecht voor de staat van je huis en verhoogt je stookkosten.

vocht

Vocht, wat doet het?

Wanneer er teveel vocht in huis is kunnen er natte plekken ontstaan op de muren, het gaat muf ruiken en er kunnen schimmels groeien. Ook de bekende huisstofmijt en pissebedden tieren welig in vochtige ruimtes, hier krijgen veel mensen gezondheidsklachten van, doordat het een allergische reactie opwekt. Een te vochtige leefomgeving kan reumatische en luchtwegklachten veroorzaken en verergeren. Een natte ruimte met schimmels is niet goed voor je gezondheid.

Ook kan er door vocht schade ontstaan aan je huis: steen, isolatiemiddelen en hout, zuigen het vocht op en zo verspreid het zich door de hele constructie. Het vocht tast de bouwmaterialen aan doordat ze gaan rotten of vocht in een buitenmuur die bevriest kan scheuren veroorzaken.

Heb jij last van vocht in je huis, wat is de oorzaak?

 Globaal kun je de oorzaken in twee categorieën indelen:

• Bouwkundige problemen
• Problemen te wijten aan het gedrag van de bewoner


Ga daarom eerst na wat bij jou de oorzaak kan zijn, heb je een bouwkundig probleem, zoals een lekkage, dan is het duidelijk wat je eraan moet doen. De lekkage opsporen en verhelpen, daarna zorgen dat alles weer goed droog word.
Kun je geen aanwijsbare oorzaak vinden voor de nattigheid, kijk dan eens goed naar je gewoonten. Een gemiddeld gezin produceert wel zo’n 11 liter vocht per dag, gewoon bij dagelijkse bezigheden, zoals douchen, wassen, koken, afwassen, zweten, schoonmaken enz. Ventileer je wel genoeg?

Wat kun jezelf doen?

Je kunt zelf actief deze ongezonde situatie tegengaan. Zorg er voor dat de lucht in je huis kan circuleren. Zorg voor genoeg ventilatie en lucht eens grondig met enige regelmaat, zodat de vochtige lucht naar buiten kan.
Verwarm je huis gelijkmatig, zonder al te grote temperatuurverschillen. Deze zorgen er namelijk voor dat de vochtige lucht gaat condenseren, waardoor de waterdamp neerslaat op muren, vloeren en ramen.
Let op dat er in donkere hoeken of achter planten geen vochtige plekken ontstaan. Laat de deur van een kleine onverwarmde ruimte af en toe open staan, om ook daar het vocht te beperken.
Het komt dus kort gezegd neer op het circuleren en op temperatuur houden van de lucht en ventileren van je ruimtes. Denk je nu dat het je enorm veel geld gaat kosten om je ruimtes te verwarmen, maar ook eens een raam open te zetten, dan heb je het mis. Het is namelijk een feit dat het verwarmen van relatief droge lucht minder energie kost, dan het verwarmen van vochtige lucht. Ook zal het gevoelsmatig in huis eerder prettig en warmer aanvoelen in een droge ruimte, een natte ruimte voelt onprettig en je zult de verwarming nog een graadje hoger zetten.

condens vocht

Wat kun je preventief doen?

Je kunt tal van maatregelen treffen om te voorkomen dat je huis te vochtig word.

► Zet standaard verschillende ventilatieroosters open of een raampje op een kier.
► Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en zet eventueel even een raampje open tijdens of na het koken.
► Sluit de deur van de badkamer wanneer je gaat douchen, maak de ruimte daarna wat droog met een trekker of doekje en zet even een raam open zodat de vochtige lucht naar buiten kan.
► Hang natte of vochtige kleren en paraplu’s liefs buiten (onder een overkapping) op. Kun je het alleen binnen drogen, zorg dan voor een goede luchtdoorstroming in de ruimte en droog eventuele gelekte plassen meteen op met een doekje.

► Let goed op je planten, overdrijf niet met het aantal planten in verhouding met de leefruimte en geef met mate water. Let erop, ook in het belang van de meeste planten, dat de potgrond niet altijd nat of erg vochtig is. De wortels van veel planten rotten daardoor weg en er kunnen schimmels ontstaan.
► Kijk ook eens naar je buitenplanten, groeien er erg veel klimplanten tegen je buitenmuur, dan kunnen die ook voor vochtige muren zorgen.
► Heb je toch nog een moeilijk plekje ondanks alle voorzorgsmaatregelen, dan kun je in die ruimte of hoek een vochtvreter plaatsen. Maak deze regelmatig leeg en schoon.

Natuurlijk moet je ook weer niet overdrijven, want ook een te droge lucht is niet prettig en kan klachten geven als hoofdpijn. Bij een goed geventileerd en verwarmd huis, kunnen planten zelfs zorgen voor een betere luchtkwaliteit.

Lees daar alles over in De top 7 van luchtzuiverende kamerplanten.

Afbeeldingen zijn  rechtenvrij via pixabay en public domainpictures   Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#vocht #vochtinhuis #schimmels  #gezondheid

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay behoud van auteursrecht apr 2015.)