Asperges 3 verrassende recepten

Asperges met gerookte zalm en garnalen, oosterse asperges met cantharellen, asperges met een Italiaans tintje

asperge

1: Asperges met gerookte zalm en garnalen.    

Bereidingstijd: 20 minuten. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Benodigdheden:
• 2 kg witte asperges
• 300 gr gerookte zalm
• 120 gr garnalen
• 1 bakje tuinkers
• 2 dl kooknat van de asperges
• 2 dl witte wijn
• 4 eierdooiers

Aan de slag:

Schil en kook de asperges, zoals boven in het hoofdstukje: Schoon maken en koken beschreven.
Bewaar bij het afgieten 2 dl kooknat en scheidt de eierdooiers.

Verwarm het kooknat met de wijn, au bain marie en klop er een voor een de eierdooiers doorheen. Al roerend de saus zachtjes doorlaten warmen tot deze dik en schuimig word. Verdeel de asperges over de borden en schenk de saus eroverheen. Leg de zalm en garnalen er bovenop en garneer het met de tuinkers.
Dit gerecht lauwwarm serveren.

asperges

2: oosterse asperges met cantharellen.

Bereidingstijd: 15 minuten. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Benodigdheden:

• 500 gr witte asperges
• 500 gr groene asperges
• 5 eetlepel sesamolie
• 1 eetlepel ketjap
• 1 gesnipperde ui
• 1 gesnipperd knoflookteentje
• 1 rode paprika in reepjes
• 100 gr peultjes
• 150 gr cantharellen

Aan de slag:

Schil en kook de asperges, zoals boven in het hoofdstukje: Schoon maken en koken beschreven (let op groen en wit niet even lang) en laat ze afkoelen, snijdt ze vervolgens in stukken van ± 5 cm.

Verhit de sesamolie met de ketjap in de wok en fruit de ui en knoflook goudbruin. Bak daarna de paprika ongeveer 3 min mee. Voeg de peultjes toe en voeg na 2 min ook de cantharellen toe. Nog een min bakken, regelmatig omroeren en dan ook de asperges erbij. Nog heel even goed doorwarmen en klaar. Heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht met rijst of noedels. Liever vlees erbij, kies dan voor in ketjap gemarineerde hals karbonade of kipfilet.

smakelijk eten

3: Asperges met een Italiaans tintje

Bereidingstijd: 20 minuten. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Benodigdheden:

• 500 gr groene asperges
• 4 zalmmoten, van ± 150 gr
• 2 à 3 eetlepels olijfolie
• 2 gesnipperde uien
• 1 gesnipperd knoflookteentje
• 1 blik gepelde tomaten
• 100 gr zwarte olijven zonder pit

Aan de slag:

Schil en kook de asperges, zoals boven in het hoofdstukje: Schoon maken en koken beschreven.
Leg de moten zalm op een bord en dek ze af met magnetronfolie, Zet ze 10 min op 700 Watt in de magnetron en laat ze daarna nog 2 min nagaren.

Verhit de olijfolie en fruit de ui en knoflook goudbruin. Voeg de tomaten toe en laat het goed heet worden, en het vocht wat verdampen. ( wil je een gladde saus, doe het dan in de blender) Roer op het laatst de olijven door de saus.

Leg op de borden een zalm moot en verdeel de asperges. Schenk de saus erover en dien warm op.
Lekker met risotto of witte rijst.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  free download en freefoto morguefile  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#asperge #asperges #groente #aspergerecept #groeneasperge

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht dec  2016)