2 heerlijke asperge gerechten

Recepten voor gerechten met asperges, twee keer verrassend lekker. Asperges met fricandeau op een bruschetta of heerlijk met spareribs en meloen.

asperges

Het aspergeseizoen breekt weer aan en vele van ons verheugen ons bij het zien van de eerste voorjaarszon alweer op dit witte lentegoud. Met hun heerlijke zachte smaak zijn ze verrassend goed met verschillende smaken te combineren en niet te vergeten ze zijn heel gezond.

Asperges met fricandeau op een bruschetta

Wat heb je nodig:

♦ 8 groene asperges
♦ 2 eetlepels olijfolie
♦ 1 stuk desembrood, groot genoeg om 4 dikke plakken van te snijden.
♦ 1 teentje knoflook
♦ 100 gram fricandeau
♦ 25 gram rucola

bruschetta

Aan de slag

Snijd het houtachtige uiteinde van de groene asperges.
Schenk de olijfolie in een wijde schaal en schep de asperges erdoor zodat ze met een dun laagje zijn bedekt.
Verhit een grillpan en gril de groene asperges in 8-10 minuten beetgaar
Snij van het brood 4 dikke sneeën en halveer ze, zodat je 8 sneetjes hebt.
Rooster de sneetjes in de broodrooster of grillpan goudbruin en krokant.
Leg het brood op een schaal
Snij de knoflook doormidden en wrijf met het snijvlak van de knoflook de bovenkant van het brood goed in. .
Beleg het brood met fricandeau, daarop de asperges en een paar blaadjes rucola.
Maak op smaak met zout en peper en een paar druppels goede olijfolie.

Variatie tips:
Gebruik in plaats van fricandeau een parmaham of rosbief. 
Serveer het met wat extra rucola-salade en een zongedroogd tomaatje.
Dit recept kun je ook prima gebruiken bij een BBQ, het brood en de asperges kun daar ook goed op roosteren.

Asperges met spareribs en meloen 

Wat heb je nodig:

♦ 600 gram naturel spareribs
♦ 12 dikke asperges
♦ 1 liter runderbouillon
♦ 1 stengel citroengras
♦ 1 cm verse gember
♦ 1 eetlepel zoete ketjap
♦ 2 eetlepels sojasaus
♦ 3 teentjes knoflook
♦ ½ Galia-meloen
♦ 2 dl water
♦ 1 eetlepel suiker
♦ 1 blaadje basilicum
♦ 1 takje munt

meloenbolletjes

Aan de slag:

Verhit de bouillon.
Snij het citroengras in, schil de gember en snij plakjes, pel de knoflook, doe dit alles in de bouillon.
Wanneer het kookt de spareribs toevoegen en gaarkoken in ongeveer 70 tot 90 minuten.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal de spareribs uit de pan en laat ze afkoelen en haal de botjes eruit.
Laat het vocht verder inkoken tot een lekkere jus.
Leg de spareribs op de bakplaat en schep er wat jus overheen.
Zet het in het midden van de voorverwarmde oven en bak het in 5 tot 10 minuten bruin.
Kook je asperges in 15 minuten gaar en laat ze op een schone theedoek uitlekken.
Schil je meloen en maak er mooie bolletjes of blokjes van. Bolletje maak je met een
Parissiene-boortje. Steek de lepel diep in de vrucht en draai hem helemaal rond.
Verwarm het water met de suiker, munt en basilicum, wanneer het bijna kookt zet je het vuur uit.
Marineer hierin de meloen ongeveer een half uur.
Schep de meloen dan voorzichtig in een schaal en laat het overgebleven vocht inkoken tot een lekkere siroop.

asperges met rib

De presentatie:

Leg op ieder bord 3 asperges met daarnaast de spareribs met wat jus. Aan de andere kant van de asperges leg je een rijtje meloenbolletjes in siroop, garneer met een beetje munt.

Lekker met een frisse salade.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  free download en freefoto morguefile  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#asperge #asperges #groente #aspergerecept #groeneasperge

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht dapr 2017)

Maak jouw eigen website met JouwWeb