Hollandse gehaktbal een buitenlands tintje.

Recepten voor de lekkerste Hollandse gehaktbal en heerlijke buitenlandse variaties daarop. Een bal met een Mexicaans tintje, de Franse bal, een Thaise bal of ga je liever voor smaak van Spanje of Indonesië?

De gehaktbal is een echt oer- Hollandse klassieker en wordt veel en graag gegeten. Lekker bij de warme maaltijd, maar ook bij een broodje of de mini variant als borrelhapje. Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden en variaties om zo’n heerlijke Hollandse bal te maken en je kunt het gerecht ook een buitenlands tintje mee geven.

Voor de lekkerste bal zorg je natuurlijk voor goede en verse ingrediënten. Voor gehaktballen kun je kiezen uit rundergehakt of half om half gehakt. Voor half om half gehakt wordt varkens en rundergehakt gemengd, het is daardoor wat vetter als rundergehakt. Persoonlijk vind ik het half om half gehakt het lekkerste resultaat geven, maar daar kunnen de meningen over verschillen.

Het basis recept:

Wat heb je nodig voor vier personen:

500 gram gehakt
2 sneetjes brood ( in plaats van brood kun je ook twee beschuiten of 80 gram paneermeel gebruiken)
4 eetlepels melk
1 ei
50 gram boter
1 theelepeltje nootmuskaat
Zout en peper naar smaak
(let op je hoeft geen kruiden meer toe te voegen wanneer je gekruid paneermeel gebruikt)
± 300 milliliter water

Aan de slag:

♦ Gebruik je brood, snij dan de korstjes eraf en leg het brood in de melk om te weken.
Gebruik je beschuit dan eerst klein verkruimelen, de melk toevoegen.
♦ Roer het ei door het mengsel van brood (of beschuit, paneermeel) en melk. De gehaktbal wordt lekker luchtig van dit mengsel.
♦ Voeg de nootmuskaat en naar smaak peper en zout toe, doe het gehakt erbij en dan goed kneden. Alle verschillende smaken moeten goed verdeeld zijn voor het lekkerste resultaat.
♦ Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en draai er mooie ballen van.
♦ Laat de ballen daarna ongeveer een half uurtje in de koelkast staan, dan barsten ze minder snel open tijdens het bakken.
♦ Doe de boter in de pan en leg de ballen erin wanneer deze goed heet is, bak de ballen rondom bruin. 
♦ Blus het af met het water en wacht totdat het water borrelt, sluit dan de pan en laat het 30 minuutjes zachtjes stoven, zodat de ballen ook van binnen goed gaar zijn.

Variaties:

Op deze Hollandse basis bal zijn talloze variaties, hieronder enkele mogelijkheden om je bal nog lekkerder te maken.

 Voeg een gesnipperd uitje toe aan je gehakt of kant en klare gefruite uitjes
► Voeg twee eetlepels ketchup, of curry, of hot saus, of grove mosterd toe.
► Vervang je zout door ketjap manis (ongeveer 3 eetlepels)
► Maak je gehakt extra kruidig met een van de volgende kruiden: halve eetlepel paprikapoeder of chilipoeder of herbes de provence of kerrie enzovoort. Experimenteer met één kruid tegelijk.
► Voeg tijdens het stoven 2 laurierblaadjes en 3 kruidnagels toe voor een extra smaak.
► Blus niet af met water, maar gebruik daarvoor een vleesfond of wijn.
(Een vleesfond is het extract van rundvleespoulet, dat samen met groenten, zoals ui, wortel, prei en selderij, kruiden en specerijen is ingekookt.)
► Snijd een tomaat in kleine stukjes en doe dit door het gehakt. Voeg ook een extra lepel paneermeel toe zodat het niet te nat wordt.
►  Een bal met verrassing: Stop in het midden van je gehaktbal(voordat je gaat bakken) een hard gekookt ei of een plakje cheddar kaas.
► ZOUTARM: In plaats van zout kun je gedroogd maggikruid toevoegen.

De bal met een Mexicaans tintje.

Maak het gehakt volgens het basisrecept, maar voeg nog een gesnipperd uitje, een kwart rode paprika in kleine blokjes gesneden, 3 eetlepels fijngehakte maiskorrels, een eetlepel tacokruiden en 3 fijngehakte takjes koriander toe.

Blus na het bruinbakken af met water en 2 eetlepels tomatenpuree.

De bal met een frans tintje.

Maak het gehakt volgens het basis recept, maar voeg nog een gesnipperd uitje, 2 fijngehakte artisjokharten (uit blik), 2 theelepels gedroogde dragon, 2 fijngehakte teentjes knoflook toe.

Blus na het bruinbakken af met witte wijn en serveer de bal met Dijonmosterd.

De bal met een Thais tintje.

Maak het gehakt volgens het basis recept, maar voeg nog een gesnipperd uitje, een halve fijngehakte peper (zonder zaadjes), 3 cm. fijngehakte gember, 1 ½ eetlepel vissaus, 3 eetlepels fijngehakte koriander en 3 eetlepels fijne diepvriesdoperwtjes toe.

Blus na het bruinbakken af met kokosmelk en voeg 1 eetlepel chilisaus toe.

De bal met een Spaans tintje.

Maak het gehakt volgens het basis recept, maar voeg nog een gesnipperd uitje, 50 gram plakjes chorizo in dunne reepjes gesneden, een kwart gele paprika in kleine blokjes, 2 fijngehakte ansjovisfilets en 2 eetlepels fijngehakte knoflook toe.

Blus na het bruinbakken af met water en 4 eetlepels sherry.

De bal met een Indonesisch tintje.

Maak het gehakt volgens het basis recept, maar voeg nog een gesnipperd uitje, een kwart fijngehakte prei, 2 eetlepels kant en klaar gefruite uitjes, 3 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels geraspte kokos en 1 theelepel korianderpoeder toe.

Blus na het bruinbakken af met water en 2 extra eetlepels ketjap manis en naar smaak sambal.

Serveren:

Een gehaktbal is heerlijk in zijn eigen jus, maar je kunt er ook lekker ketchup, mayonaise pindasaus, warme tomatensaus of chilisaus bij geven.


Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio en free internet:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#koken #recepten #gehaktbal #Hollands #Mexicaans #Spaans #Thais #Indonesisch 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht  apr 2016 )