kruidenboter met een twist.
Eenvoudige recepten om zelf verse kruidenboter te maken, een basisrecept om zelf mee te variëren en recepten voor tomatenboter met oude kaas, Provençaalse kruidenboter en kruidenboter met rode peper. Heb je eenmaal de smaak te pakken, kun je zelf eindeloos combineren en proberen met de smaken, vers bereid dus veel lekkerder. Kruidenboter is een fijn vegetarisch bijgerecht, je kunt het bij verschillende gelegenheden serveren. Gebruik het met verschillende broodsoorten als amuse of klein hapje, met stokbrood bij een soep of laat het smelten op een mooi stuk vlees of vis voor extra smaak.
Wat heb je nodig basisrecept:
● 150 gram zachte ongezouten roomboter
● 2 eetlepels peterselie
● 1 eetlepel bieslook
● 2 teentjes knoflook
● 1 theelepeltje citroensap
● peper en zout
Aan de slag
● Snij de peterselie en bieslook goed fijn
● Pers de knoflookteentjes
● Doe de boter in een kom en roer het tot een zachte crème
● Voeg de knoflook, peterselie, bieslook en citroensap toe en meng het geheel
● Maak af op smaak met peper en zout
● Schep het mengsel op aluminium of plasticfolie en maak er een rol van.
● De boter even in de koelkast laten opstijven (±45 min) voor bewaren en gebruiken
Serveren
● Schep de boter in kleine schaaltjes om bij het brood te serveren
Of
● Snij mooie plakken van de rol om op een warm gerecht te laten smelten.
Heerlijk zelf smeren op stokbrood bij een kom warm soep. Lekker laten smelten op allerlei soorten vlees, vis en groenten en op gegrild brood.
Tip:
● Gebruik grof zeezout voor extra textuur en smaak
● Experimenteer eens met smaak en voeg bijv. rozemarijn en /of basilicum toe.
Variatie:
Tomatenboter met oude kaas:
Meng hiervoor 150 gram boter met 8 fijngesneden gedroogde tomaatjes, 3 eetlepels gerapte oude kaas en wat peper en zout.
Provençaalse kruidenboter
Meng 150 gram boter met goed fijngesneden: 1 theelepel tijm, 1 theelepel rozemarijn, 1 theelepel marjolein en ½ lavendelbloemen. 2 geperste teentjes knoflook en1 theelepeltje citroensap, wat peper en zout.
Kruidenboter met rode peper
Verwijder de pitjes uit een rode peper en snij de peper heel erg fijn, laat dit paar minuten trekken in 5 eetlepels witte wijnazijn, giet dan af.
Meng de peper door 150 gram boter, roer er ook 4 eetlepels fijngesneden bieslook en 2 geperste teentjes knoflook door.
Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#recepten #kruidenboter #vegetarisch #bijgerecht
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht febr 2015.)