Koken met Mereltje 5 , eetbare paddenstoelen

Er zijn verschillende soorten eetbare paddenstoelen, waarvan de bekendste ongetwijfeld de witte champignon is. Paddenstoelen zijn erg lekker, maar ook erg gezond, ze zijn rijk aan mineralen, vitaminen en vezels en bovendien calorie en vetarm.

 

woorden koken

Gezond? Wat zit er dan precies in paddenstoelen:

Vitamine B² en B³: In paddenstoelen zit veel meer van deze goede vitaminen dan in de meeste groentesoorten. Deze vitamine helpt je lichaam bij de opname van energie uit andere voedingsstoffen en zorgt voor een gezonde huid.

Mineralen in paddenstoelen:

Kalium: voor een gezonde bloeddruk.
Koper: voor een goede weerstand
Fosfor: voor sterke botten en tanden.

Vezels: zorgen voor een goede spijsvertering en geven een voldaan gevoel, zo helpen paddenstoelen dus mee bij een goed dieet.

Paddenstoelen schoonmaken hoe doe je dat?

Niet doen: Leg de paddenstoelen nooit in water om ze schoon te wassen, de paddenstoel, met zijn sponsachtige structuur, zuigt al het vocht namelijk op en laat het vervolgens tijdens het koken of bakken weer los, waardoor de smaak en voedingstoffen verloren gaan.

Wel doen: Snij eventueel het onderste stukje van het steeltje en borstel dan de paddenstoel schoon met een zacht borsteltje of wrijf voorzichtig schoon met een doek.

Let op: Wil je je paddenstoelen wat kruiden met peper en zout, doe dit dan pas na het bereiden, doe je het voor het bakken, dan onttrekt het zout het vocht uit de paddenstoel, het wordt dan eerder papperig.

Paddenstoelen bewaren:

Op de juiste manier kun je paddenstoelen 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast.

Niet doen: Zorg dat de verpakking niet luchtdicht afsluit, een paddenstoel moet kunnen “ademen”. Leg de paddenstoelen niet naast fruit, doordat fruit een stofje afscheid, worden je paddenstoelen snel “oud”. Leg ze niet naast sterk ruikende producten zoals prei of ui, ze nemen de geur op.

Wel doen: Laat ze in het bakje uit de winkel zitten of doe ze in een papieren zak, wikkel ze in een schone droge theedoek of in keukenpapier.

Wil je de paddenstoelen langer bewaren als 3 dagen, dan kun je ze het beste zo vers mogelijk invriezen.

De paddenstoelen schoonmaken en dan blancheren of sauteren. Laat ze op een keukenpapiertje uitlekken en afkoelen, daarna verpakken in een bakje of diepvrieszakje. De paddenstoelen zijn nu ongeveer 3 maanden houdbaar.

Wat is:
Blancheren
: Je ingrediënt onderdompelen in kokend water en daarna direct afspoelen onder koud stromend water.
Sauteren kort roerbakken in een pan zonder deksel op een hoog vuur.
Meer over deze en andere kooktechnieken vind je in Koken met Mereltje

Soorten eetbare paddenstoelen:

De witte champignon: Met deze soort kun je alle kanten op, hij is vrij neutraal van smaak en gaat goed samen met vlees en vis, maar ook met kip of groenten. Je kunt de witte champignon goed bakken, roerbakken, frituren en smoren. De witte champignon bevat veel vocht en slinkt daarom tijdens het bereiden.

champignon

De kastanjechampignon: Deze champignon is wat bruiner van kleur, maar lijkt verder in uiterlijk op de witte champignon. Deze paddenstoelen bevatten minder vocht als zijn witte soortgenoot en slinkt daarom veel minder tijdens het bereiden. De smaak van de kastanjechampignon is iets uitgesprokener, een nootachtige smaak. Je kunt de kastanjechampignon bakken, roerbakken, frituren, smoren, ook zijn ze lekker om mee te koken in de soep. Ze smaken heerlijk in een salade of bij je ei, maar combineren ook prima met vlees, vis, kip en groente.

kastanjechampignon

Portobello: De hoed van de portobello kan wel een doorsnede krijgen van twaalf centimeter, verder lijkt hij op een donkerdere reuzenversie van de kastanjechampignon, maar hij is pittiger van smaak. Deze paddenstoelen zijn door hun grote heel geschikt om te vullen met bijv. kaas of gehakt. Maar hij kan ook prima worden gebakken, gefrituurd en ook roerbakken en smoren kan. Hele smakelijke paddenstoel in gerechten met vlees, vis, kip, groente of kaas.

portobello

Oesterzwam: Deze paddenstoel dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, dat wel wat weg heeft van een oesterschelp. Er zijn verschillende varianten, met elk hun eigen ietwat vlezige smaak:
De gele oesterzwam heeft een nootachtige smaak
De zalmroze oesterzwam heeft een iets zoetige smaak
De bruin/ grijze oesterzwam is de meest voorkomende en heeft een zachte romige smaak. Hij wordt ook weleens kalfsoesterzwam genoemd, omdat de smaak wel enige overeenkomst heeft met kalfsvlees.
De smaak van de oesterzwam komt het best tot zijn recht wanneer je hem bakt of grilt. Hij past in allerlei soorten gerechten, zowel in combinatie met vlees, vis, kip of groente. 

oesterzwam

Shiitake: Deze paddenstoel komt oorspronkelijk uit Japan, daar groeit hij op bomen. Tegenwoordig wordt hij ook in ons land geteeld op een bedje van eikenzaagsel, tarwestro en water. De shiitake heeft een plattere hoed als de champignon en een bruine kleur en een kruidige smaak, hij wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten. Deze paddenstoelen kun je beter niet koken, ze komen beter tot hun recht in een roerbak gerecht, gegrild, gefrituurd of gestoofd. Gebruik om ze te bakken een olie, stoven kan heerlijk in een beetje wijn. Wanneer je ze in aluminiumfolie verpakt kunnen ze ook prima in de oven. Zorg dat je bereidingstijd niet langer is als 5 minuten, anders worden ze wat taai.

shiitake

In deze serie Koken met Mereltje heb ik allerlei basis informatie bij elkaar gezet, handig om even iets op te zoeken of voor de beginnende kok. 

Koken met Mereltje, het begin , verschillende kooktechnieken

Koken met Mereltje 2, basis informatie,  Informatie over maten / gewichten en oventemperaturen / standen 

Koken met mereltje 3,een roux, vinaigrette en geklaarde boter

Koken met Mereltje 4 , eieren en azijn 


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#eetbarepaddenstoelen #champignon #portobello #oesterzwam #shiitake

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht feb  2017.)