10 toepassingen van tea tree olie

Tea Tree olie wat is het eigenlijk, waar komt het vandaan en waar kun je het voor gebruiken? Tea Tree olie word al duizenden jaren toegepast door de Aboriginals en heeft in korte tijd zijn weg gevonden naar onze medicijnkastjes en EHBO-koffertjes .

tea tree olie

10 toepassingen van Tea tree Olie.

Tea Tree olie is een etherische olie, gemaakt uit de bladeren van de theeboom, Melaleuca alternifolia. Die je niet moet verwarren met de tropische theestruik, waarvan wij de bladeren gebruiken voor zwarte thee. Deze theeboom ofwel Tea Tree, kan wel 7 meter hoog worden en de kroon kan een doorsnede van 2 tot 4 meter bereiken. De boom heeft naaldvormige bladeren en witte bloemen. De boom heeft hele diepe wortels, wat er voor zorgt, dat hij gewoon verder groeit, nadat hij is afgezaagd bij de grond of door bosbrand is vernield.

tea tree blad

Waar vind je Tea Tree bomen.

Van oorsprong groeien deze bomen in Australië, voornamelijk aan de oostkust in Bungawalbyn Vallay, het gebied tussen Port Macquarie en Cape York. De bladeren en twijgen, die nodig zijn voor het maken van de olie, werden tot 1980 met de hand geoogst, dit was moeilijk en zwaar werk in het moerassige, erg warme gebied. Door de toegenomen vraag naar de olie zijn er nu grote plantages ontstaan, om de productie te verhogen en economischer te kunnen werken. Op kleine schaal wordt de Tea Tree boom nu ook in Zimbabwe, , India en Indonesië geteeld.

tea tree

Wat zijn de eigenschappen van Tea Tree Olie.

Tea Tree olie kan niet de oorzaak van de kwaal bestrijden, maar heeft wel meerdere eigenschappen die het lichaam bij het genezingsproces positief ondersteunen. De olie heeft o.a. een schimmelwerende werking en is pijnstillend, vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van etter-vormende bacteriën. De olie is in vet oplosbaar en vet oplossend, daardoor heeft het een ontzettend goed vermogen om diep in de huid en het daaronder liggende weefsel door te dringen en ook daarop berust een deel van de krachtige antibacteriële werking. Tea Tree olie stimuleert het afweersysteem van het lichaam.

Enkele van de meest voorkomende toepassingen voor tea tree etherische olie zijn:

1 Ontstekingen kun je behandelen met Tea tree olie, leg een paar minuten een warm washandje met tea tree olie op het ontstoken gebied, of druppel een beetje onverdunde tea tree olie op de ontstoken huid. Herhaal dit met tussenpozen, totdat de ontsteking verdwenen is.

2 Wratten kun je met de krachtige antivirale eigenschappen van Tea Tree olie te lijf gaan. Breng onverdunde Tea Tree olie met een wattenstaafje, direct op de wrat aan. Herhaal meerdere keren per dag.

3 Schimmelinfecties: Bij schimmelinfectie op de nagels, de Tea Tree olie rechtstreeks met een wattenstaafje op de besmette nagel en nagelriemen aanbrengen. Bij voetschimmel of zwemmerseczeem een voetenbadje maken met enkele druppels Tea Tree olie, een aantal dagen herhalen. Tot de infectie verdwenen is. 

4 Acne: Was je gezicht tweemaal daags met wat lauw water met daaraan Tea Tree olie toegevoegd of behandel de plekjes met onverdunde olie. Daarna een hydraterende crème gebruiken, zodat de huid niet uitdroogt.

5 Roos of een schilferige hoofdhuid: voeg aan je normale shampoo een 15-tal druppels Tea Tree olie toe en was hiermee het haar. Hoofdluis kun je verdrijven door de shampoo in het haar te masseren , 10 minuten laten inwerken en uit spoelen. Herhaal 1x per dag totdat luizen en neten zijn verdwenen. Regelmatig gebruik zal ook hoofdluis voorkomen.

6 Wondjes desinfecteren: kleine snij wondjes kun je schoon maken en de wond desinfecteren met Tea Tree olie.

7 Koortslip: stip bij het eerste gevoel van jeuk of branderigheid aan met de pure Tea Tree olie, er is een grote kans dat het virus dan in de kiem gesmoord wordt.

8 Jeuk: verlichten van jeuk bijv. na een insectenbeet, een paar druppels Tea Tree olie direct op de beet en de jeuk word minder, om de 2 uur herhalen totdat de jeuk is verdwenen.

9 Verkoudheid, bronchitis, astma en kinkhoest: stomen met Tea Tree olie verlicht de klachten.

10 Blaasontsteking, voeg Tea Tree olie toe aan het water van een zitbad.

tea tree olie

Let op!

Tea Tree olie kun je veilig uitwendig gebruiken, alhoewel er mensen, net als bij veel andere middelen een allergische reactie kunnen vertonen. Het kan bij veelvuldig gebruik huidirritaties veroorzaken.
Gebruik Tea Tree olie niet inwendig, uitsluitend onder toezicht van een (homeopathische) arts. .
Tea Tree olie is giftig voor katachtige.

 

uitroepteken let op

Tea Tree olie is giftig voor katachtige.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij van het internet:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Teatreeolie #etherischeolie #natuur #homeopathisch #ontsmetten #antibacterieel #schimmelwerend

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht jun  2017.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb