Asterix stripverhalen, tekenfilms en het pretpark

De waarschijnlijk bekendste Galliër Asterix heeft een hele serie stripverhalen en tekenfilms op zijn naam staan en er is ook een echt pretpark op dit thema gebaseerd. Wil je hier meer van weten....

Het persoontje Asterix speelt de hoofdrol in de gelijknamige reeks stripverhalen en tekenfilms.

Asterix

Asterix is een kleine maar slimme Galliër, hij leeft in een klein dorpje in Gallië, dit land heet tegenwoordig Frankrijk. Het dorp ligt in de streek Armorica, wat tegenwoordig Bretagne heet.

De verhalen spelen zich af zo’n 50 jaar voor Christus, wanneer de Romeinen onder bevel van veldheer Julius Caesars dit gebied veroveren. Het dorp van Asterix is er met behulp van een toverdrank als enige in geslaagd om de invasie te weerstaan.  

Wie zijn de bedenkers van deze populaire strip?

De Franse striptekenaar Albert Uderzo  creëerde de figuurtjes, hij gaf vorm aan het Romeinse dorp. De scenarioschrijver René Goscinny, die de tekenaar had ontmoet in Brussel, maakte de teksten.  De eerste strip kwam uit in 1959 in het Frans, later worden de verhalen vertaald en uitgebracht in meer dan 70 landen. Het eerste album heet:  Asterix de Galliër, wanneer je onbekend bent met de verhalen, kun je in dit album kennis maken met alle figuurtjes en de achtergrond van de verhalen. In 1967 werd het eerste album verfilmd, later volgde nog 7 tekenfilms gebaseerd op de avonturen van Asterix en Obelix.

Asterix en Obelix

Het dorp:

De verhalen spelen zich meestal af in en rond het dorp, het heeft simpele huisjes en een houten omheining. Het dorp ligt aan zee, buiten de omheining ligt een groot woud en overal Romeinse kampen. In het dorp woont ook Obelix, dit is de beste vriend van Asterix, hij is ontzettend groot en dik, dat komt doordat hij als kind per ongeluk in de toverdrank is gevallen. Ook heeft hij een gigantische eetlust, hij is verzot op everzwijnen. Hij heeft een klein hondje, dat luistert naar de naam  Idéfix.

De toverdrank:

De toverdrank maakt de Galliërs oersterk en daardoor onoverwinnelijk voor de Romeinen. Deze speciale drank kan alleen worden gebrouwen door de druïde, Panomarix.  Deze toverdrank heeft verschillende geheime ingrediënten, wat we er wel van weten  is dat er maretak in moet, die speciaal is afgesneden met het gouden snoeimes, verder moer er verse vis en aardolie in.

De avonturen:

De strijd tegen de Romeinen is steeds de bron van het verhaal, soms overvallen de Romeinen het dorp en moet er gevochten worden, maar Asterix maakt samen met zijn vriend Obelix ook vaak reizen door het Romeinse rijk voor uiteenlopende doeleinden.

Er vinden vaak hilarische gevechten plaats, waar de sterke Obelix samen met de slimme Asterix natuurlijk steeds als winnaars uit de strijd komen. Er zijn ook verhalen waarin hedendaagse personen of situaties in de oudheid worden gezet, dat levert ook weer een interessante kijk op het verhaal op. Zo is er het album: Asterix en Cleopatra, waarin Obelix de Sfinx beklimt, als hij bijna boven is gaat hij op de neus staan en breekt de neus af, daardoor heeft de Sfinx in Egypte geen neus meer.

Asterix en Obelix dorp

In het album Asterix en de Belgen, suggereert een Belg aan zijn vrouw dat ze eens moest proberen om aardappelen in reepjes te snijden en in een pot hete olie te gooien. Frieten bakken dus, terwijl in die tijd aardappelen nog niet bekend waren om te eten.

Historisch gezien kloppen de verhalen dus niet altijd, zo is in de strip Asterix als gladiator het Colosseum te zien, terwijl dat pas een eeuw na de gebeurtenissen van de stripverhalen werd gebouwd. De kleding van de Romeinse soldaten is ook niet uit de goede tijd. De stripverhalen zijn dan ook niet bedoeld als realistische weergave van de periode, maar zijn vooral humoristisch bedoeld.

Het Themapark: Parc Asterix.

Het Parc Asterix is helemaal opgebouwd rond de wereld van de beroemde stripfiguurtjes. Het ligt wat ten noorden van Parijs en is zeker een bezoekje waard voor liefhebbers van de strips, maar ook voor pretpark liefhebbers.

E bekendste achtbaan van het park is de gigantische houten rollercoaster Tonnerre De Zeus, maar ook de La Trace du Hourra en Goudurix zijn leuk om eens mee te maken. Verder zijn er ook vier grote waterattracties en verschillende shows.
Bij de beroemde Goudurix is een compleet nieuw Viking dorp gebouwd, je kunt er zeilen, roeien en spelen. Dit nieuwe gedeelte is pas geopend in Juni van dit jaar, heel mooi.

achtbaan Theme parc Asterix

Hoe kom je bij dit park:

Vanuit Parijs kun je een shuttledienst nemen: Shuttledienst Parijs / Parc Astérix: vertrek aan carrousel du Louvre, Rue de Rivoli 99 - busparking - Metro Palais Royal
Of
Shuttledienst Luchthaven Charles de Gaulle / Parc Astérix. Vertrek elke 30 minuten aan perron A3 van het busstation.

Met de auto: rijdt via de Autosnelweg A1,ongeveer 30 km naar het noorden30 km vanaf Parijs, neem de  afrit Parc Asterix tussen afrit 7 en 8.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia en flickr Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#stripverhaal #tekenfilm #pretpark #Asterix #reistips

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op  Tallsay met behoud van auteursrecht jul  2016.)