Je Digitale Nalatenschap, een digitale gedenksteen en digitaal rouwen.
Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een of meerdere accounts op internet, maar als je komt te overlijden, wat wil dan dat er mee gebeurt? En hoe is dat geregeld bij Plazilla/ Tallsay?
Hoewel dit natuurlijk niet een van de leukste onderwerpen is om over na te denken, is het wel belangrijk. Wanneer je komt te overlijden, is het voor je nabestaande al moeilijk genoeg. Er moet van alles geregeld worden en het is natuurlijk erg pijnlijk als ze maanden of zelfs jaren later nog steeds een vrolijke herinnering krijgen in hun Facebook profiel, dat het weer tijd is voor een feestje, omdat je bijna jarig bent.
Veel mensen hebben tegenwoordig allerlei online profielen, zoals bij Google+, Facebook, LinkedIn en Twitter. We communiceren vaak altijd en overal met onze familie, vrienden en kennissen, via berichtjes, foto’s en filmpje op het internet. Ook hebben we vaak profielen bij spelsites of misschien wel een datingsite enz. Bij al die sites heb je een profielnaam en meestal ook een wachtwoord of inlogcode. Het is voor nabestaande moeilijk om dit online leven helemaal te achterhalen en wat dan?
Moeten, kunnen en willen nabestaande het profiel helemaal laten verwijderen? Soms is zo’n profiel helemaal gevuld met leuke en mooie herinneringen. Er staan foto’s in van vakanties en berichtjes en krabbels over leuke uitjes, dat gaat allemaal verloren dan. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.
Een digitale gedenksteen.
Veel mensen vinden het moeilijk om hun gevoel, hun emoties te tonen. De drempel om je gevoel, verbijstering, afgrijzen, liefde of meevoelendheid online te tonen is veel lager dan in de gewone wereld. Daarom kan een digitale gedenksteen heel veel waarde hebben, mensen kunnen hun gevoelens delen en troost vinden in de woorden van anderen.
Het profiel kan dan gewoon blijven staan, zodat nabestaande en vrienden, de foto’s en berichtjes nog kunnen bekijken.
Een aantal functies worden dan uitgeschakeld, zo worden er geen automatische berichten, zoals verjaardags herinneringen gestuurd. De inbox en chatfunctie worden uitgezet en de privéberichten worden afgeschermd.
Facebook heeft het:
Ook Facebook kan in de memoralized status worden gezet. Bij Facebook worden dan de status updates en contact informatie verwijderd. De toegang tot het account wordt gesloten. De privacy word zo verandert dat alleen vrienden het profiel nog kunnen bekijken.
Op het prikbord kunnen nog steeds berichtjes worden achtergelaten ter herinnering.
De afhandeling:
Voor de nabestaande is het dus belangrijk om te weten, waar je allemaal een online profiel of account hebt en wat jouw wensen daar eventueel mee zijn. Je kunt natuurlijk daar een bestand van maken, wat je steeds update, wanneer er veranderingen zijn of nieuwe accounts.
Het is dan natuurlijk wel handig, wanneer je ook iemand op de hoogte brengt van het bestaan van deze informatie, zodat het straks ook gevonden makkelijk wordt.
Er is echter ook een site: Ziggur, waar je een gratis account aan kunt maken. In dat account kun je vervolgens al je online gegevens, profielen en accounts kwijt. Je kunt tevens per account aangeven wat jij wilt dat er mee gebeurt. Verder geef je vertrouwenspersonen op, die jouw overlijden kunnen melden ( met een overlijdensakte), daarna krijgen zij van Ziggur het overzicht van jouw gegevens en wensen.
Je kunt ook kiezen voor een Ziggur Plus account, dat kost €19,95 per jaar of 199,- in een keer. (Prijzen kunnen wijzigen) Hiervoor kun je deze gegevens bij een notaris in het register laten vastleggen, Ziggur krijgt dan van de notaris bericht bij je overlijden en zij kunnen dan al je wensen betreffende je account voor je nabestaanden regelen. De vertrouwenspersonen die je hebt opgegeven krijgen hier over natuurlijk eerst bericht en kunnen eventueel meedenken.
Je kunt bij Ziggur ook aangeven bij de accounts of ze privé zijn. Dus heb je ergens een online profiel waarvan je niet wilt dat je nabestaande ervan weten, dan blijft wordt dat discreet afgehandeld, ook vertrouwenspersonen krijgen geen informatie over deze accounts.
Ook bestaat de service via Red Data: Wypes After Life zij hebben een samenwerking met uitvaartverzekeraars. Wypes After Life is een complete dienst om je (volledige) afwezigheid op het internet na je overlijden te verwijderen en/of te verbergen.
Op basis van jarenlange ervaringen met het verwijderen en/of verbergen van informatie op het internet, heeft Red Data een set aan applicaties en (juridische) procedures gemaakt om je te helpen. Je krijgt toegang tot een persoonlijke pagina waar je al jouw online profielen en diensten kunt registeren, bijhouden en de bijbehorende machtigingen voor opheffing kunt vastleggen. Na je overlijden worden met behulp van machtigingen je profielen verwijderd en de diensten opgeheven. Uiteindelijk vindt de Wypes actie plaats waarbij alle informatie wordt verwijderd en de zoekmachines je informatie ook niet meer kunnen vinden. Meer informatie www.wypes.nl
Hoe is dat geregeld bij Plazilla en Tallsay?
Ik heb ook Tim hierover een Persoonlijk Bericht gestuurd, met de vraag hoe hij met deze problematiek omgaat. Kun je op je profiel een overlijdens mededeling laten zetten en je artikelen laten staan? Krijgen nabestaande dan de tegoeden van advertentieopbrengsten?
Natuurlijk lopen de advertentieopbrengsten wel terug, want er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en artikelen verouderen. Maar de verhalen en artikel zijn dan voor altijd terug te vinden als Digitale nalatenschap.
Tim liet mij vervolgens hierover weten:
Wanneer een gebruiker overlijd kunnen de nabestaande contact met ons opnemen. Afhankelijk van de wensen van de nabestaande kunnen we er voor kiezen om de artikelen te verwijderen, de artikelen online te houden of bijv. een tekst toe te voegen dat de auteur is overleden. Ook kunnen de nabestaande er voor kiezen om de inkomsten uit de artikelen naar een andere rekening uit te laten betalen. ( Momenteel zijn er geen of weinig inkomsten op deze sites en ook zijn er regels aangepast en worden artikelen doorgeplaatst naar andere sites, waardoor niet alle artikelen verwijderd (kunnen) worden. Dit gaat tegen mijn gevoel in en ik verliet daarom deze sites)
Om misbruik te voorkomen moet er wel een akte naar ons worden gemaild. Ook zullen we het account wel sluiten. Het account zal (indien de nabestaande dit wensen) wel blijven bestaan, maar het is niet mogelijk om in te loggen.
Hiervoor mijn Dank aan Tim, ik vind dit een mooie afwikkeling. Goede mogelijkheden en het voorkomen van misbruik is gewaarborgd. Hopelijk hoeft dit nog heel lang niet in praktijk te worden gebracht, maar het is fijn om te weten wat er mogelijk is.
Meer weten over Zelf bepalen bij Google account lees je hier
Afbeeldingen zijn rechtenvrij via free download en freefoto morguefile Teksten door Mereltje Wereldspotter © 2019
#digitalenalatenschap #digitalegedenksteen #digitaalrouwen #memoriam #Ziggur
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht mei 2017.)