Zelf ijsthee te maken en meer over thee!

Thee drinken is gezond, waarom eigenlijk, welke soorten zijn er en hoe zet je het beste thee? Zelf ijsthee maken hoe doe je dat, waar moet je op letten en kun je ook smaakjes toevoegen?

thee

Zelf ijsthee te maken en meer over thee!

Overal ter wereld en ook in ons land wordt veel thee gedronken op verschillende momenten van de dag. Het is na water de meest gedronken drank. Ik vind het heerlijk bij het ontbijt, maar ook in de middag is het lekker. Je kunt verschillende smaken thee kopen en je kunt het warm en koud drinken.

Hoe is het gebruik van thee ontstaan

De drank die wij nu thee noemen is eigenlijk bij toeval ontdekt, door een Chinese Keizer. Keizer Shen Nung zat onder een Camelia Sinesis boom toen hij water liet koken, per ongeluk kwamen er wat blaadjes in het water terecht. Het water bleek daardoor een lekker smaakje te hebben gekregen, daarom werd het vaker gebruikt. Pas veel later in de 16de eeuw ontdekte de Portugezen de thee in Japan en in de 17de eeuw brachten de VOC schepen thee mee naar Nederland. In het begin was het vooral een drank voor de rijken, het was nog exclusief. Pas in de 18de eeuw werd thee drinken heel gewoon en was het ook voor de gewone burger verkrijgbaar.

Hoe wordt thee gedronken?

 Thee kan op verschillende manieren worden gedronken, lekker warm, maar ook koud is het lekker. In de meeste landen heeft warme thee de voorkeur, maar in Amerika drinkt 80% van de mensen hun thee koud in de vorm van ijsthee. Ook in Nederland wordt de laatste jaren steeds vaker ijsthee gedronken. In Groot-Brittannië wordt thee meestal met melk gedronken, terwijl wij in Nederland het meestal puur drinken, soms met een schepje suiker. In sommige landen wordt er een hele ceremonie aan thee drinken vastgeknoopt, zoals in Japan. In Engeland kennen ze de High Tea, waar er allerlei kleine zoete en/of hartige hapjes bij worden gegeten, deze High Tea is ook in ons land steeds populairder aan het worden.

thee

Thee is goed voor je!

Thee drinken is goed voor de dorst en het heeft, mits geen suiker toegevoegd, geen calorieën. Je hebt dagelijks ongeveer anderhalve liter vocht nodig, met warm weer of wanneer je intensief sport zelfs meer, dan is thee een goede dorstlesser.
Thee bevat antioxidanten, die zijn belangrijk voor je stofwisseling en versterken je natuurlijk afweersysteem.


Thee is natuurlijk en stimuleert door de theïne, die erin zit. Theïne werkt hetzelfde als cafeïne, het is verkwikkend en verhoogt de concentratie. Een niet overmatige cafeïne-consumptie heeft géén nadelige gevolgen voor onze gezondheid.
Natuurlijke zuivere thee is pH-neutraal en tast dus het tandglazuur niet aan en in thee zit ook fluoride wat tanden sterk maakt.


Je kunt stress verminderen met kalmerende thee, het helpt je tot rust te komen en de aanmaak van stresshormonen wordt beperkt. Je kunt bijvoorbeeld kamille of Sint-Janskruid thee drinken.

Soorten thee:

Er zijn heel veel verschillende soorten thee, de bekendste zijn de zwarte, groene en witte thee, dat is afhankelijk van het tijdstip van oogsten. Ook de vruchtenthee is heel populair, bijv. aardbei, zwarte bes, zuidvruchten, citroen, sinaasappel en kers. Of thee waar een smaakje aan toe is gevoegd bijv. kaneel of mint.

 

Een nieuwe variant van een oude thee is de Dutch Tea Blend van Pickwick. Deze Pecco thee werd al ruim 400 jaar geleden vanuit China naar Nederland mee gebracht. Deze Pecco thee werd aangeboden aan het Huis van Oranje en kreeg daarom de naam Oranje Pecco. Het bijzondere eraan is dat het gemaakt wordt van het jonge bovenste blad van de rijpe thee-loot die donzig, zacht, licht en geurig is. Om een echt goede Oranje Pecco te krijgen, moet het blad voorzichtig zonder beschadigingen geplukt, gedroogd en gefermenteerd worden, in tegenstelling tot andere thee soorten, waarbij het blad meestal gebroken, gerold en gekerfd word. Doordat het blad van de Oranje Pecco heel blijft, behoud het beter de geur, maar dit oogsten kost meer zorg en tijd en wordt daarom nog maar op enkele plantages, voornamelijk in Java gedaan. De thee heeft een lichte fijne smaak, met een sprankeltje van sinaasappel.

theeplant

Thee, hoe maak je het?

Thee wordt gemaakt met de blaadjes van de kleine boom of struik Camelia sinensis, de theeplant.

De thee is het lekkerste wanneer je vers water, mag hier in Nederland gewoon uit de kraan zijn, even goed door laat koken. De theepot even doorspoelen met een beetje van dat water, dan het water in de pot gieten, het zakje erin hangen en even 8 a 10 minuten laten trekken, niet hengelen, dan krijg je de meest volle smaak.
Is je water niet goed doorgekookt, krijg je een witte waas op je thee. Maak je groene thee, laat dan je water even een beetje afkoelen, voordat je het zakje erin doet, dan is de smaak minder bitter.
Vroegere werd thee gemaakt met losse thee in een grote pot, bij het uitgieten, moest dan gebruik worden gemaakt van een theezeefje, zodat de kleine blaadjes eruit gefilterd werden. Tegenwoordig gebruiken we meestal theezakjes, dat is handiger. Doordat er zoveel verschillende smaken zijn, wordt thee tegenwoordig ook vaak in een kopje gezet, ieder kan dan zelf zijn favoriete smaakje kiezen.

Thee daar moet je even van genieten:

Wanneer je een kopje neemt wat aan de bovenkant wat breder is, kun je heerlijk genieten van de geur .Focus even op het kopje in je hand, lekker warm in de winter. De geur op snuiven en kijken naar de mooie heldere kleur. Even een momentje voor jezelf, dat is thee van thee genieten.

thee

Zelf ijsthee maken kan op verschillende manieren:

Zelfgemaakte ijsthee kun je maken zonder kunstmatige toevoegingen en is dus gezonder.

► Je kunt vers koud water in een kan doen, doe daar theezakjes in, naar smaak 2 à 3 per liter, laat dit de hele nacht in de koelkast staan. Deze manier spaart op energie, maar bij sommige thee soorten, wordt de thee bitter van smaak. Hoe langer de thee namelijk trekt, hoe meer looizuur er vrij komt. Bij de vruchtenthee, valt dit minder op als bij bijv. de echte zwarte thee.

► Je kunt kraanwater in een kan doen, daar de theezakjes aan toevoegen en in de zon laten trekken. Je krijgt dan Sun Tea, op deze manier hoeft het minder lang te trekken als wanneer je het in de koelkast zet. Nadat je de theezakjes verwijdert hebt, de thee lekker koud laten worden in de koelkast of serveren met ijsklontjes.

►Je kunt ook gewoon thee zetten, door water te koken, even doorkoken, dan de theezakjes een paar minuten laten trekken en dan de thee afkoelen.

Wil je een zoetstof of smaakje in je ijsthee, dan kun je dat het beste doen met hete thee, dan lost het beter op. Ook kun je een suikerstroopje maken en dit aan de koude thee toevoegen.

Het suikerstroopje: Kook een kopje water, voeg een kopje suiker toe en laat het even pruttelen, regelmatig roeren, als de suiker helemaal is opgelost, kun je het door de thee roeren.

Lekker verfrissend en goed dorstlessend is een ijsthee van citroenthee, eventueel met een klein beetje suiker. Goed koud drinken. Maar je kunt natuurlijk ook allerlei varianten bedenken en verse smaakjes toevoegen.

eEn heerlijk ijsthee recept.

Perzik en basilicum ijsthee

ijsthee

♦ Breng in een pannetje 4 glazen water aan de kook, wanneer het water even is doorgekookt, 4 zakjes Oranje Pecco thee en een kopje basilicum blaadjes toevoegen. Laat dit 5 min trekken, giet het dan door een zeefje en laat het afkoelen.
♦ Wanneer het koud is roer je er 4 glazen vers perzik sap doorheen.
♦ Serveren met een schijfje citroen, ijsklontjes en een paar blaadjes basilicum.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via wikipedia, pixabay en pixnio: Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#thee #ijsthee #receptijsthee 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2016.)