Tekenen, een betaalbare ontspannende hobby.

Zoek je een leuke goedkope hobby, denk dan eens aan het maken van potloodtekeningen. Je hebt weinig onkosten en kunt het vrijwel altijd en overal beoefenen. Ik vind het heerlijk om te doen, wil je meer weten over deze leuke bezigheid lees dan verder....

Tekenen is ongelooflijk ontspannend, het is een fijne betaalbare hobby en iedereen kan het leren. Natuurlijk word niet iedereen een Rembrandt, ook aanleg en talent spelen hierin een part, maar iedereen kan een leuke tekening maken. Door veel te oefenen en te goed te leren kijken, worden je resultaten steeds beter. Iedereen kan tekenen in zijn eigen stijl: grove lijnen en grote vlakken of juist tot in detail uitgewerkt. Natuur getrouw of juist lekker abstract.

Wat heb je nodig?

Om te kunnen tekenen heb je niet veel nodig een stuk papier en een potlood is al genoeg om aan de slag te gaan. Verder zijn een zachte gum en een puntenslijper ook erg handig. Vind je het leuk, dan is het aan te raden een paar verschillende potloden te kopen. Er zijn harde en zachte potloden, die elk hun afzonderlijke eigenschappen hebben. Een hard potlood maakt een dunne scherpe lijn, heel goed geschikt voor een technische of strakke tekening. Een zacht potlood maakt een zwartere, grovere lijn, heel fijn voor creatief gebruik en het maken van schaduwen.

Potloden:

De hardheden van een potlood worden uitgedrukt in de combinatie H en/ of B met een cijfer erbij. De H geeft aan dat het een hard potlood betreft, hoe hoger het cijfer, hoe harder het potlood. De B staat voor zacht, hier geld dus hoe hoger het cijfer, hoe zachter het potlood. Een HB potlood is het gemiddelde potlood en dus handig om mee te beginnen. Er zijn potloden vanaf 9H tot 9B verkrijgbaar.

De stift van een potlood is gemaakt van grafiet, dat is een koolstof die zacht en vettig aanvoelt. Het grafiet wordt gemengd met donkere klei en een bindmiddel, van deze pasta worden stiften getrokken, die worden gedroogd en daarna gebakken. Het is de klei die tijdens het bakken hard word en dus voor de stevigheid zorgt. Hoe minder klei er wordt toegevoegd, hoe zachter en zwarter de stiften worden, om toch een beetje stevigheid te krijgen, worden zachte stiften altijd dikker gemaakt.

Tekenen en inspiratie:

Je kunt overal tekenen, wanneer je maar een stuk papier en potlood bij hebt. Het maakt niet uit of je binnen of buiten bent, thuis of op vakantie. Bedenk wat je leuk vind en je kunt aan de slag. Je inspiratiebron kan een mooie bloem uit je vaas, maar ook een bospad, een dier, een mooi huis of plein zijn. Een mooie plaat uit een tijdschrift of een striptekening of juist iets wat alleen in je eigen gedachte bestaat, het maakt niet uit.

Je kunt op locatie je tekening helemaal tot in detail uitwerken, heerlijk in de natuur, gefocust en geconcentreerd bezig zijn. Je kunt ook een ruwe schets maken, die je thuis verder uitwerkt. Het kan dan handig zijn om een foto te maken van je object, zodat je het nog even terug kunt kijken.

Teken tips:

Beter leren tekenen doe je vooral door beter te leren kijken. Oefen dus veel, bekijk dingen eens op een andere manier, kijk eens naar de omtrek van voorwerpen en let eens extra op verhoudingen, schaduwen en diepte.

Probeer de hoofdvormen te zien, de meeste dingen zijn opgebouwd uit een paar basisvormen. Er zijn 2D vormen, dat zijn een vierkant, rechthoek, cirkel, driehoek en ovaal en 3D vormen, de kubus, kegel, piramide, cilinder en bolvorm. Je kunt eens oefenen om deze basisvormen te tekenen.

Werk je met erg zachte potloden, let dan op, je krijgt snel vlekken en vegen. Leg een stukje keukenrol onder je hand, dan heb je daar minden last van.

Wil je een schaduw wat zachter maken, veeg er dan voorzichtig overheen met een stukje keukenrol, een veer of je vinger. Het potlood word daardoor meer verdeeld en je krijgt een mooi effect.


Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#tekenen #hobby #potlood #tekening

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht feb 2016.)