8 tips om verlost te worden van je uitstelgedrag

Uitstelgedrag, wat is dat eigenlijk? Je hebt het druk en moet nog zoveel doen, maar je krijgt niets gedaan. Vooral bepaalde klussen of klusjes schuif je steeds vooruit, omdat je er geen zin in hebt, het teveel werk is of je er erg tegenop ziet. Hoe los je dit probleem op?

uitstellen

8 Tips om verlost te worden van je uitstelgedrag.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, waarom mensen dingen uitstellen. Soms kun je jezelf niet motiveren, omdat de taak te groot is of vervelend. Ook zijn sommige mensen erg perfectionistisch waardoor ze niet snel tevreden zijn met hun resultaat, ook dat kan erg verlammend werken. Heb je nog wel overzicht op wat je moet doen, ben je het overzicht kwijt, ook dan zal het werk niet op schieten. Zo zijn er nog meer redenen te noemen, waar ook weer een oplossing voor is.

uitstellen

Tip 1: Zorg voor overzicht.

Wanneer je het overzicht bent kwijt geraakt, blijven alle verschillende taken in je hoofd rond spoken. Je kunt je daardoor niet meer lekker focussen op hetgeen je aan het doen bent. Schrijf daarom alle taken op een lijst en maak een onderverdeling. Een lijst met taken die geen uitstel meer dulden, een lijst met dingen die nog wel even kunnen wachten. Verdeel de lijsten in taken die je binnen een kwartier kunt afronden en grotere taken. Probeer taken die minder dan 5 minuten kosten, meteen af te handelen.
Wanneer je het hebt opgeschreven, kun je je hoofd leeg maken, je kunt je concentreren op je taak en relaxt je rijtje voor de dag afwerken.

Tip 2: Verdeel grote taken in kleine stukken.

Wanneer een taak erg groot is en veel tijd of energie kost , heb je sneller de neiging om het uit te stellen. Verdeel de taak daarom in kleinere stukken. Moet je de zolder opruimen, begin dan met een doos, kast of hoek. Ga daarna iets anders doen en pak het de volgende dag weer op. Na een paar dagen zal je merken, dat het karwei geklaard is. Je kunt jezelf makkelijker motiveren, wanneer de taak te overzien is.

start

Tip 3: Plan je dag

Maak de avond van te voren een klein overzicht van je dag. Begin ’s morgens met de belangrijkste dingen, een taak die perse die dag moet worden afgerond of het zwaarste werk. In de ochtend heb je nog het meeste energie en later op de dag kun je dan makkelijkere zaken aanpakken. Plan je dag niet te vol, zodat je wat speling hebt. Heb je tijd over, kun je nog iets extra’s doen of even genieten van je vrije tijd. Wanneer je steeds tijd tekort komt, zal dat niet motiveren.

Tip 4: Motiveer jezelf.

Een klus waar je erg tegenop ziet, kun je steeds naar achteren schuiven. Motiveer jezelf door er een deadline bij te zetten, wanneer je hem uiterlijk af moet hebben. Neem jezelf voor om de volgende dag, meteen te beginnen met 5 minuten aan deze taak te werken. Wanneer je eenmaal een begin hebt gemaakt, zal het gemakkelijker zijn om verder te gaan.

multitasken

Tip 5: Doe niet teveel aan multitasking.

Wanneer je met verschillende dingen tegelijk bezig bent, ben je minder geconcentreerd en nemen taken meer tijd in beslag. Kijk bijv. niet steeds elke binnenkomende mail, maar doe dat 2 keer per dag.

Tip 6: Denk na over de gevolgen.

Wanneer je bepaalde klussen steeds uitstelt, denk dan een na over de gevolgen van het niet doen van deze klus. Soms kom je er achter dat het eigenlijk helemaal niet zo’n belangrijke taak is en dat je het net zo goed niet kunt doen, streep het van je lijst. Misschien kun je de taak doorschuiven en hoef je het niet zelf te doen. Soms ook merk je dat het heel vervelende en verstrekkende gevolgen heeft, als je het blijft uitstellen, je kunt je baan verliezen door slecht functioneren. Laat je je administratie te lang liggen kun je door schulden in de problemen komen. Dit zal je motiveren om het meteen aan te pakken.

Tip 7: Vraag hulp.

Zie je erg op tegen sommige dingen aarzel dan niet om hulp te vragen. Dit kan professionele hulp zijn, waar je voor moet betalen, maar je kunt ook familie of vrienden vragen je te helpen. Samen is de klus sneller geklaard, jij helpt dan natuurlijk op jouw beurt ook met de vervelende klus van je vrijwilliger. 

goed gedaan

Tip 8: Beloon jezelf.  

Stel geen onmogelijke eisen aan jezelf en beloon jezelf met kleine dingen. Heb je al je taken van de dag gedaan, dan mag je best genieten van een heerlijk lang warm bad. Je mag lekker ontspannen en je hoeft niet schuldig te voelen of zorgen te maken over taken van morgen.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  pixabay Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#uitstellen #tips #gedrag #beginnen 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2015)