Het verschil tussen effectieve en nominale rente?

Wanneer je een lening of hypotheek gaat afsluiten of een spaarrekening wilt openen, dan is de rente een van de dingen die je mee laat wegen in je besluitvorming. Nu zie je bij de aanbiedingen vaak staan een effectieve rente of juist nominale rente. Wat is het verschil, waar let je op?

geld euro

Wat is nominale rente:

De nominale rente is de rente die je zou moeten betalen / ontvangen, wanneer je eenmaal per jaar rente zou betalen / ontvangen.

Voorbeeld rente betalen: Je leent €10.000 tegen een nominale rente van 9%. Je betaalt dan aan het einde van het jaar €900. Je betaalt dus precies 9% van het bedrag wat je hebt geleend aan rente.

Voorbeeld rente ontvangen: Je hebt €10.000 gespaard op een spaarrekening met een nominale rente van 2%. De bank betaalt een keer per jaar de rente uit. Aan het einde van je eerste jaar ontvang je dan €200 aan rente op je rekening bijgeschreven.

euro

Wat is effectieve rente:

De effectieve rente is wat je in werkelijkheid betaald of ontvangt. Dit is vrijwel altijd hoger dan de nominale rente. Wat komt er dan nog bij? Vrijwel altijd betaal je ook nog administratiekosten. Ook heb je meestal de verplichting om maandelijks (of in termijnen) te betalen. Voor spaarrekeningen geld vaak dat de rente maandelijks of per kwartaal worden bijgeschreven.

Voorbeeld rente betalen: We gaan weer uit van de lening €10.000 tegen een nominale rente van 9%, maar er is een bepaling dat je in maandelijkse termijnen moet betalen. Je gaat nu maandelijks een bedrag betalen, dat word als volgt uitgerekend: 9% van €10.000 = €900 gedeeld door 12 maanden komt uit op €75 per maand. Dat lijkt hetzelfde, maar is het niet. Je hebt nu de eerste termijn elf maanden eerder nodig, de tweede termijn tien maanden eerder enz. Dit geld had je bij een jaarlijkse betaling dus op een spaarrekening kunnen zetten, zodat je daar rente over kon ontvangen. Deze rente die je misloopt tel je bij de nominale rente op om op de effectieve rente uit te komen.

Voorbeeld rente ontvangen: We gaan weer uit van €10.000 spaargeld op een rekening met een nominale rente van 2%, maar nu betaald de bank de rente per maand. In de tweede maand staat er nu niet alleen de €10.000, maar ook de rente van de eerste maand. De tweede maand ontvang je dus rente over een hoger spaarbedrag en de derde maand telt dat weer verder op. Je krijgt dus ook steeds rente op de al ontvangen rente, waardoor je effectief meer ontvangt als de nominale 2%.

geld

Waar let je op:

Banken zetten in hun advertenties meestal de rente zoals die voor hen het voordeligst uit pakt. Bij een lening staat daarom vaak de nominale rente aangegeven. Deze rente is lager dan de effectieve rente en kan zo dus meer mensen in de verleiding brengen om bij deze bank de lening af te sluiten. De banken zijn bij wet verplicht om ook de effectieve rente te vermelden, maar die staat vaak pas ergens onderaan in kleine lettertjes vernoemd. Bij een reclame voor een spaarrekening staat vaak juist de effectieve rente vermeld, zodat het lijkt dat deze bank meer rente betaald.

Let dus bij het vergelijken van producten goed op dat je dezelfde soort rente vergelijkt. Een lening van bank A met nominale rente en een lening van bank B met effectieve rente kan je op het verkeerde been zetten.

geld

Wat is JKP:

Soms zie je ook nog in de aanbieding vermeldt staan het JKP, dat staat voor Jaarlijks Kosten Percentage. Dat is de effectieve rente plus kleine extra kosten, bijv. voor administratie.


Rechten vrije afbeeldingen bron: Pixabay bewerkt met het gratis online programma Pixl Express MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#rente #effectieverente #nominalerente #JPK

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht  2015.)