Peer

Mereltjes Fruit stalletje: de peer.

Welke soorten peren zijn er, hoe smaken ze, wat zit erin en wat kun je er mee doen en meer tips. Verder natuurlijk aanwijzingen om stoofpeertjes te maken en een lekker recept: Rucola salade met geroosterde peer.

peer

De peer is een vrucht die hier in Nederland, maar ook in veel andere landen erg populair is. Er zijn wel 40 verschillende soorten, die je kunt onderverdelen in: handperen en stoofperen. Handperen kun je zoals de naam al doet vermoeden zo uit de hand eten, ze hebben meestal een zachte schil en zacht sappig vruchtvlees. Een stoofpeer kun je alleen eten nadat hij langdurig is gekookt, ze zijn vrij droog en hard.

In Nederland worden peren geteeld in de Betuwe en op de Zeeuwse eilanden.

conference peer

De Conference

De Conference  is een handpeer die je goed kunt bewaren en is dan ook een van de meest geteelde soorten in ons land. Hij word geoogst september /oktober en kan worden bewaard tot eind april. Je herkent hem aan zijn groengele velletje met bruine spikkels. Hij heeft een lange slanke vorm, stevig vruchtvlees en een ietwat hardere schil.

De Doyenné du Comice

Ook de Doyenné du Comice doet het goed in ons landje, deze peer heeft een veel rondere vorm en een geelgroene  schil met een rode blos. Het vruchtvlees van deze peer is mooi wit en smaak fris zoet.

De Doyenné du Comice
De Gieser Wildeman

De Gieser Wildeman

De Gieser Wildeman is hier meest geteelde stoofpeer. Deze peer is vrij klein en rond van vorm, de schil is bruin gelig met een blosje en bruine vlekjes. Het vruchtvlees is korrelig van structuur en lekker zoet. Heerlijk om te stoven.

Peer, wat zit erin?

Peer is heel gezond om te eten, er zitten veel verschillende vitaminen in.

Hieronder een overzichtje vanuit Wikipedia met de voedingsstoffen in een peer.

overzicht voedingstoffen peer

Wil je zoveel mogelijk gezonds van de peer naar binnen krijgen, eet hem dan vers en ongeschild. Je profiteert dan optimaal van de vitamines en vezels van je stukje fruit, wel eerst goed wassen natuurlijk.

Kopen en bewaren.

Wanneer je peren koopt in de winkel moet je even goed opletten, is het een peer die je onmiddellijk wilt op eten dan moet hij al rijp zijn. Wil je hem nog enkele dagen bewaren neem dan peren die nog een beetje hard aanvoelen.  De peer moet goed gaaf zijn en wanneer je hem in het midden vast pakt, mag hij niet indeuken, dan is hij eigenlijk al te rijp. Wanneer de peren al eet-rijp zijn, stapel ze dan niet op elkaar om beschadigen en rotten te voorkomen.

Een peer die nog wat moet rijpen, kun je gewoon op kamertemperatuur tussen het andere fruit leggen. Een rijpe peer bewaar je beter in de koelkast, maar niet langer dan 2 dagen. Wil je een peer sneller laten rijpen, leg hem dan in een papieren zak naast een banaan, de volgende dag is hij dan zacht.

Stoofperen daarentegen kunnen op een koele plaats wel een paar weken goed blijven.

Stoofpeertjes maken:

Schil de peren en probeer om het steeltje eraan vast te laten zitten.

Zet ze op in ruim water.

Voeg aan het water een kaneelstokje en een klein scheutje appelazijn toe.
Verder een scheut diksap of andere siroop en de rasp van een halve citroen.
Breng dit alles samen aan de kook en zet dan de warmtebron op een lage stand.
Laat het zo minimaal 2 uur staan, de peertjes kleuren nu mooi rood en worden gaar.
Ze zijn het lekkerst wanneer ze zacht, maar nog wel een beetje stevig zijn.

stoofpeertjes

Rucola salade met geroosterde peer.

Wat heb je nodig voor 4 personen

♦ 2 peren ( de conference peer is heel lekker in dit gerecht)
♦ 2 eetlepels boter
♦ 2 eetlepels suiker
♦ 100 gram rucola
♦ 3 eetlepels olijfolie
♦1 eetlepel witte wijnazijn
♦ een beetje zout en peper
♦ 50 gram  geraspte Parmezaanse kaas
♦ 50 gram gehakte walnoten

Aan de slag:

Was de peren en snij ze in schijfjes
Smelt de boter en roer daar de suiker doorheen, meng vervolgens de peren erdoor.
Verhit een grillpan en rooster daarin de peer totdat ze aan alle kanten bruin zijn.
Laat de peer even afkoelen.
Maak van de olie, wijnazijn en zout en peper een dressing.
Was de rucola en maak hem droog met keukenpapier.
Doe de rucola in een schaal en schep de peertjes en de dressing erdoorheen.
Verdeel de geschaafde Parmezaanse kaas en de walnoten erover.

Serveren:

Lekker te combineren met vlees of vis en gebakken aardappeltjes.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia wikimedia en pixabay: Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#peer #fruit #stoofpeer #handpeer #gezond #peren #stoofpeermaken

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht apr 2017.)