Koken met Mereltje 4 tips eieren en azijn

Voor beginners zijn er soms verwarrende dingen in de keuken en lijken sommige dingen erg moeilijk, maar met de juiste informatie is het ineens helder en gemakkelijk. Daarom in dit blog keukentips over eieren en azijn.

woorden koken

In de serie Koken met Mereltje vind je basis informatie bij elkaar: 

Koken met Mereltje, het begin , verschillende kooktechnieken

Koken met Mereltje 2, basis informatie,  Informatie over maten / gewichten en oventemperaturen / standen 

Koken met mereltje 3,een roux, vinaigrette en geklaarde boter

Keukentips:

Azijn in de keuken:

Allereerst wil ik je er even opmerkzaam op maken dat er twee soorten azijn gebruikt worden in de keuken: schoonmaakazijn en tafelazijn. Tafelazijn wordt gemaakt door biologische oxidatie van alcohol en kun je gebruiken bij het bereiden van voedsel, je maakt er bijv. een heerlijke dressing voor je salade mee.

olie en azijn

Tips met tafelazijn:

♦ Is je sla een beetje verlept, vul een bak met koud water en voeg een eetlepelazijn toe, leg daarin je blaadjes sla, ze frissen weer helemaal op.
♦ Een beetje azijn in het kookwater  voor de eitjes en je ei barst niet tijdens het koken.
♦ Gorgelen met een beetje azijn in koud water helpt tegen keelpijn.
♦ Gebruik azijn in je maaltijden het verbeterd de spijsvertering en vermindert de vetopslag.

Schoonmaakazijn wordt langs chemische weg gemaakt met azijnzuur en het mag duidelijk zijn, dat je dat niet kunt gebruiken in je eten, maar het is wel erg handig in de keuken.

 

schoonmaakazijn

Tips met schoonmaakazijn:

♦  Je theepot of thermoskan mooi schoon en fris: vul hem met heet water en een scheut schoonmaakazijn, even in laten weken en omspoelen.
♦  Ruikt je broodtrommel een beetje muf: leg er een sneetje (oud) brood in en begiet dat met wat azijn, sluit de trommel en laat dat een nachtje staan. De volgende ochtend leegmaken en afwassen, alle geurtjes zijn verdwenen.
♦  De magnetron schoon maken, zet er een bakje met azijn in en verwarm dat 3 minuutjes op de hoogste stand. Laat het daarna nog een kwartiertje staan met het deurtje gesloten. Vieze luchtjes verdwijnen en met een spons maak je daarna de magnetron gemakkelijk schoon.
♦  Gebruik lauw water meteen scheut azijn om je koelkast te poetsen, eventuele geurtjes verdwijnen.
♦  Een keer in de week een kopje azijn door je afvoer gieten voorkomt dat deze gaat ruiken.
♦  Vaatwasser en wasmachine eens per maand “leeg” laten draaien, giet een kopje azijn in het zeepbakje, de machine wordt goed schoon en heeft weer een frisse geur, het lost zeepresten en kalk aanslag op.

Eieren.

Eieren zijn een rijke bron van eiwitten (proteïne) en vitaminen, lekker en gezond en in veel gerechten te gebruiken, maar....

 

Is mijn eitje nog wel vers?

Wanneer je niet zeker weet of je ei nog vers is, kun je dat gemakkelijk controleren. Neem een bak met water en los daar wat zout in op. Leg je ei erin, een heel vers ei zal op de bodem blijven liggen. Is het ei al wat ouder, maar nog wel te gebruiken, dan zal de stompe kant wat omhoog komen. Aan de stompe kant zit namelijk de luchtkamer, die als het ei ouder is groter word. Gaat je ei drijven, dan kun je hem beter weggooien.

 

Hoe bewaar ik mijn eieren het beste?

De schaal van een ei heeft heel veel kleine poriën, daarom moet je eieren niet bewaren bij levensmiddelen die sterk geuren, zoals vis of ui, de geur trekt dat in het ei. Eieren kun je het beste koel en donker bewaren in een kelder, heb je geen kelder of koele ruimte, leg ze dan in de koelkast.

ei scheiden

Een ei splitsen:

In veel recepten staat dat je de eieren moet splitsen, dat wil zeggen het eiwit scheiden van de dooier, maar hoe doe je dat? 
Zet twee schaaltjes neer, tik het ei op de rand, zodat er een scheur in de schaal komt. Zet je duimen bij de breuk en breek het ei boven een schaal. Schenk voorzichtig het eiwit af, door de dooier steeds over te gieten in een andere helft van de schaal. Is het meeste eiwit eruit, dan doe je de dooier on de andere schaal.

Tip: ♦ Moet je meerder eieren splitsen, neem dan steeds een leeg schaaltje om het eiwit af te gieten, breekt per ongeluk je dooier, blijven de andere eiwitten bewaard.

 

Eiwitten stijf kloppen, waar let je op.

eiwit stijf kloppen

De schaal die je gaat gebruiken moet helemaal vetvrij zijn en de eieren op kamer temperatuur. Doe de eiwitten in de schaal en voeg een snufje zout toe, klop met de slagroomklopper totdat de eiwitten bijna stijf zijn. Voeg dan per ei een eetlepel suiker toe en klop verder. Wanneer je eiwitten in pieken blijven staan is het stijf genoeg.


 Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia en via pixabay:   Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#koken #kooktechnieken #basiskoken #azijn #schoonmaakazijn #tafelazijn #eieren #splitsen #kloppen

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jan  2017.)