Oplichters actief op nederlandse hostingmarkt

Op de Nederlandse en ook de Belgische hostingmarkt zijn momenteel oplichters actief. Wat doen deze oplichters en hoe gaan ze te werk? (14-04-2011, nu Februari 2017nieuwe mail) Hoewel dit bericht al enkele jaren oud is is het nog steeds een actueel gegeven dat malafide bedrijven, personen via slinkse wijze via nepmail of brieven mensen geld afhandig proberen te maken of gegevens proberen te ontfutselen. Blijf daarom oplettend en bij twijfel neem contact op rechtstreeks met het bedrijf waar jij deze dienst afneemt, dus nooit via het linkje in de mail of de gegeven uit de brief.

hostingmarkt

Ik kreeg een Engels talige brief thuis gestuurd (in 2011 en in 2017 proberen ze het gewoon nog eens)met de herinnering dat ik mijn domeinnaam moest verlengen. Ik vond het een beetje raar, omdat de naam is ondergebracht bij een Nederlandstalig bedrijf en niet bij Domain Renewal Group. Daarom ging ik eens op onderzoek uit.

logo

Eerst een kleine toelichting:

Wat is hosting en wat heeft het met domeinnamen te doen?

“Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een zogenaamd hostingbedrijf of een webhost.
Er zijn vele providers voor webhosting. Hoewel dit in principe afzonderlijke diensten zijn, zorgt een webhosting-provider vaak ook voor de registratie van een domeinnaam en het opzetten van nameservers.”
Bron: wikipedia.

www

De brief

In de brief wordt gesteld dat de domeinnaam vernieuwd moet worden, om alle rechten te behouden, er wordt een voorstel gedaan om het voor een, twee of drie jaar vast te leggen.
Omdat niet iedereen even goed de Engelse taal beheerst kan ik me zo voorstellen, dat veel mensen dit soort brieven verkeerd interpreteren. Ga je in op de aanbieding dan, verhuist je Domeinnaam naar Domain Renewal Group, terwijl je alleen denkt te verlengen. Je bent misschien wel heel tevreden over je huidige aanbieder. Verder zijn ook de prijzen voor de verschillende domeinen erg hoog in verhouding met veel andere aanbieders, dus waarschijnlijk ben je ook duurder uit.

brief oplichters

Ik scande de bewuste brief maar eens in en stuurde hem voorzien van wat vragen naar mijn huidige hostingbureau Kniest MultiMedia. Al snel kreeg ik het antwoord, dat ik al verwachtte, zij waren niet op de hoogte van deze brief, de gegevens zijn waarschijnlijk via de whois van de domeinnaam opgevraagd. Snel daarna kreeg ik een tweede mailtje, waarin alle klanten gewaarschuwd worden voor deze oplichters.

“De afgelopen dagen is Kniest MultiMedia door enkele klanten benaderd inzake het schrijven dat zij hebben ontvangen uit naam van Domain Renewal Group (DRG). De Domain Renewal Group suggereert dat uw .com, .net of .org domeinnaam verlengd dient te worden. Dit is niet het geval, de DRG tracht middels deze wijze uw domeinnaam te verhuizen.
Uw domeinnaam/domeinnamen is in beheer bij Kniest MultiMedia. Indien uw domeinnaam verlengd wordt ontvangt u een factuur uit naam van Kniest MultiMedia.”

In 2017 ontving opnieuw een mailtje waarin ik mijn domeinnaam moet vernieuwen, heel raar omdat de termijn pas over 9 maanden verloopt en de brief weer in het engels is. Er word van mij verwacht dat maar liefst 67 dollar ga betalen voor 1 jaar. Ook dit is weer dezelfde oplichter. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

domein oplichting

Wat vond ik nog op internet hierover.

Ik had inmiddels ook nog even rond gesurft op het internet en een artikel gevonden op weblog.ictrecht.nl zij waarschuwen ook voor deze oplichters:

 

Klanten van hostingbedrijven Hostnet en Webwereld worden ook bestookt met de brieven van het bedrijf Domain Renewal Group. In deze misleidende brieven wordt gesteld dat deze klanten hun domeinnaam moeten vernieuwen, er is ook een formulier, waarmee het lijkt dat je de vernieuwing autoriseert. Echter, de kleine lettertjes vermelden “when you switch to the Domain Renewal” en het formulier is dan ook een verhuizing van de domeinnaam naar de DRG. Teken deze formulieren dus niet als u bij uw huidige provider wilt blijven!


In 2010 waren ze al eens actief in België en Belgacom heeft aangifte gedaan, maar dat heeft nog niet het gewenste effect gehad. Wel is waar beslist de klant zelf of ze overstappen, maar iemand met een truc overhalen tot een transactie, is toch echt fraude, ook als in de kleine lettertjes de situatie correct wordt beschreven. Het gaat om het algemene beeld dat de brief geeft, en als dat wat anders is dan de werkelijkheid dan komt de afzender in strafrechtelijk vaarwater.

Een nieuwe soort scam is dat van domein HIGHJACKING. 
Hierbij doen scammers zich voor als potentiële kopers voor je mooie domein. Ze bieden een groot bedrag, te mooi om waar te zijn, ga je erop in vragen ze je allerlei persoonlijke gegevens, waarmee zij je Domein kunnen overnemen (zonder te betalen) en wie weet wat ze verder nog met jou gegevens doen...... 


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  free download en freefoto morguefile  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#oplichters #nepmail #hosting #domeinnaam

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mrt 2017.)