Koken met Amarula likeur

Lekkere recepten met Amalura likeur en waar komt Amarula eigenlijk vandaan?

Amarula likeur wordt gemaakt van suiker, room en de vrucht van de Afrikaanse marulaboom. Deze boom wordt ook wel olifantenboom genoemd, omdat olifanten heel erg graag de marula vruchten eten. De vruchten groeien alleen aan de vrouwelijke bomen en lijken wel wat op pruimen. Ze zijn erg rijk aan vitamine C, wel vier keer meer als een sinaasappel. 

Amarula is een likeur komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika, uit het stadje Phalaborwa. Deze stad ligt in de provincie Limpopo, aan de rand van het Krugerpark. Amarula wordt al verkocht sinds september 1989. Het bevat 17% vol. Alcohol en heeft een zachte, fruitige karamelsmaak. De olifant is het symbool van Amarula, vanwege de associatie van de marulaboom ofwel olifantenboom.

Voor de World Cup in 2010 kreeg Amarula een officiële licentie van de FIFA als World Cup merk, samen met de drie Nederburg wijnen: Cabernet Sauvignon, dry Rosé en Sauvignon Blanc. Het is een heerlijk likeurtje voor bij de koffie, maar je kunt er nog veel meer mee doen.

Recepten:

Drie keer lekker en bijzonder met Amarula, een vleesgerecht, een keer vis en iets heerlijks zoets, verwennerij...

Biefstukreepjes in Amarula-cream

Dit lekkere gerecht is gemakkelijk te maken in 35 minuten, voor 4 personen heb je nodig:

500 g biefreepjes
Beetje sesamolie
6 gehakte lente-uien
15 ml geraspte gember
3 knoflooktenen
1 kleine rode peper, gesneden
410 gram kokoscrème
50 ml Amarula Cream likeur

Verwarm wat sesamolie in een wok en roerbak daarin de lente-uitjes, gember, knoflook en rode peper.
Doe er dan je vlees bij en bak het bijna gaar, strooi er zout en peper op naar smaak.
Voeg de kokoscrème toe en laat alles tien minuten pruttelen.
Voeg de Amarula Cream toe en zorg dat alles goed verwarmd is.

Je kunt het serveren met noedels of rijst met verse korianderblaadjes, eventueel nog aangevuld met geroerbakte sperzieboontjes of met een salade. In plaats van biefreepjes kun je ook kalfsvlees gebruiken.

Amarula zalm

Dit gerecht maak je in een half uurtje, je hebt nodig voor vier personen:

4 verse moten zalm
Beetje olijfolie
2 eetlepels boter
1 mango, schillen en in plakjes snijden
2 bananen, pellen en in plakjes snijden
50 ml. Amarula Cream Likeur
50 gr geraspte kokos

Verwarm de oven voor op 170 C
Verwarm de olijfolie in een pan en bak de zalmmoten aan beide kanten even aan.
De ovenschaal invetten met de boter en dan de plakjes mango en banaan erin leggen.
Leg de zalmmoten op het fruit en giet er de Amarula overheen en de helft van de kokosrasp. Bak de zalm nog 15 minuten in de oven.
Haal de zalm uit de oven en strooi de rest van de kokosrasp erover.

Dan kun je het meteen serveren, lekker met rijst.

Chocolade fondue met een twist

Hier heb je een kwartiertje voorbereidingstijd voor nodig, voor de fondue gebruik je:

120 ml room met een hoog vetgehalte (40%)
125 ml Amarula likeur
340 gr pure chocolade, fijngehakt
Een paar druppels vanille-extract

Om te dippen gebruik je bijv. koekjes en vers fruit, zoals bijv. appel, peer, aardbei
Zorg dat het fruit is gewassen en eventueel in stukje gesneden.

Giet de room samen met de Amarula likeur in een fondue pan en verwarm dit langzaam al roerende tot het mengsel kookt.
Blijf roeren terwijl je de chocolade toevoegt en zet dan het vuur laag.
Blijf nog steeds roeren tot de chocolade smelt en het helemaal is gemengd met de room.
Roer als laatste de vanille erdoor.

Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet word, zet tijdens het dippen de hitte op de laagste stand.

Iedereen kan gezellig zelf zijn fruit dippen in het chocolade- Amarula mengsel. Heerlijk genieten.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via internet, Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Amarula #amarula likeur #chocoladefondue #amarulacream

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mei 2017.)