Glutenintolerantie en de ziekte van Dühring.

Glutenintolerantie en de ziekte van Dühring, wat zijn dat voor ziekten en wat hebben ze met elkaar te maken. Wat zijn gluten en waar komen ze in voor?

Glutenintolerantie en de ziekte van Dühring.

Glutenintolerantie is een aandoening waarbij door het eten van gluten de darmen worden beschadigt. Het wordt ook weleens glutenovergevoeligheid, coeliakie of inheemse spruw genoemd.

De ziekte van Dühring is een huidaandoening die ontstaat door een overgevoeligheid voor gluten. Deze ziekte wordt ook weleens Dermatitis Herpetiformis genoemd. Bij beide ziektes spelen dus gluten de hoofdrol.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn de eiwitten die voorkomen in graan, zij zorgen voor de textuur tijdens het bakproces, daardoor wordt ons brood zo lekker luchtig. In een graankorrel kunnen wel 25 tot 100 verschillende gluteneiwitten voorkomen. Gluten komen voor in tarwe, maar ook in rogge, gerst, haver, spelt en kamut.

boekweit glutenvrj

Wat gebeurt er wanneer iemand met glutenintolerantie gluten eet?

Bij de meeste mensen worden de gluten, de eiwitten uit granen, gewoon afgebroken in de darmen. Maar mensen met glutenintolerantie verteren de gluten niet, waardoor er gisting ontstaat. Hierdoor raakt de darmwand geïrriteerd en beschadigt. De darmwand heeft normaal gesproken darmplooien, waardoor het oppervlakte word vergroot en de voedingstoffen goed kunnen worden opgenomen. De beschadiging zorgt er echter voor dat het darmoppervlak steeds kleiner wordt en ook andere voedingstoffen niet meer goed opgenomen kunnen worden.

Je kunt dan last krijgen van allerlei symptomen, zoals een slecht verteerde, vettige en volumineuze ontlasting, diarree, verstopping, vermoeidheid, gewichtsverlies, bloedarmoede, ontstekingen in de mond en huidafwijkingen. Maar ook eczeem, slechte eetlust, hartkloppingen, oedeem, buikpijn, opgezette buik, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en overgeven, spierslapte, gewrichts- en bot pijn, hoofdpijn en psychische of neurotische klachten, zoals depressie kunnen in een verder stadium voorkomen. Er wordt ook gedacht dat ziekten als ME, MS, fibromyalgie, vroegtijdige dementie, stress- en burn-out-syndroom mogelijk een relatie met glutenintolerantie kunnen hebben.

Als gevolg van de darm beschadigingen kan ook weer een melk- en lactose intolerantie ontstaan, waardoor je ook geen melkproducten meer kunt verdragen.

Wat gebeurt er wanneer iemand met de ziekte van Dühring gluten eet?

Iemand met de ziekte van Dühring is ook overgevoelig voor gluten, zij krijgen hier een chronische huiduitslag van. De huid wordt rood en jeukt erg. Bij onderzoek blijkt vaak dat er ook beschadigingen in de darmen te zien zijn, door de gluten, maar in mindere mate als bij een patiënt met glutenintolerantie. Dus eigenlijk heeft iemand met de ziekte van Dühring ook altijd in lichte mate glutenintolerantie. Andersom is niet het geval, mensen met glutenintolerantie hebben niet altijd ook de ziekte van Dühring.

glutenvrij

Hoe wordt de diagnose gesteld?  

Glutenintolerantie is een veel voorkomende darmziekte, in Nederland waarschijnlijk ongeveer 85.000 mensen, waarvan er maar 14.000 gevallen bekend zijn. Wanneer je buikpijnklachten hebt wordt er door artsen vaak stress of depressie als oorzaak aangegeven.

Een eerste stap naar de diagnose is bloedonderzoek, waarna om zekerheid te hebben een onderzoek van de dunne darm moet worden gedaan. Er wordt dan een klein stukje weefsel van de wand van de dunne darm genomen, wat wordt onderzocht in het laboratorium. Daar wordt gekeken of de darmvlokken ontbreken of beschadigd zijn.

Vaak beginnen de klachten bij peuters wanneer zij beginnen met het eten van producten met granen, maar vaak ook hebben ze de eerste jaren geen last en ontwikkeld de intolerantie zich pas op latere leeftijd. Zelf al op volwassen leeftijd kan de ziekte zich openbaren, de intolerantie kan worden uitgelokt door emotionele stress, psychisch trauma, virale infectie, zwangerschap of een operatie.

Het lijkt erop dat glutenintolerantie steeds meer voorkomt, er wordt een relatie gelegd met erfelijkheid en eetgewoonten, maar ook milieu- en amalgaamvergiftiging en elektro-stress worden als meebepalende factoren genoemd.

Je hebt glutenintolerantie of de ziekte van Dühring, wat dan?

Er bestaat geen medicijn om de klachten van glutenintolerantie te verminderen, je moet dus een glutenvrijdieet gaan volgen. Voor de ziekte van Dühring kun je medicijnen gebruiken om de huid te kalmeren en de jeuk te bestrijden, maar je moet ook daarbij een glutenvrij dieet volgen. Dit dieet moet je een leven lang vol blijven houden. Je kunt daarvoor adviezen krijgen van een diëtiste, want dat is niet gemakkelijk.

glutenvrij

Je mag geen granen, dus geen producten die van granen zijn gemaakt zoals: brood, knäckebröd, pasta, bami, muesli of koek. Maar ook geen producten waar een klein beetje graan in verwerkt is, bijv. iets met een laagje paneermeel of alcoholische dranken waar graan bij gebruikt is.

 Wat je wel mag eten zijn:

rijst, mais, bonen, erwten, linzen, fruit, groenten, aardappelen, vlees, vis en eieren.

Het moeten eten van producten die van een andere soort bloem zijn gemaakt is vaak nog niet zo heel erg. Maar dit dieet moet behoorlijk nauwkeurig worden gevolgd, want vaak kan het kleinste spoortje van gluten al nieuwe klachten geven. Dit maakt het in de praktijk wel lastig, want bijv. frituurvet waarin een bitterbal is gebakken, mag niet meer gebruikt worden, door iemand met een gluten vrij dieet. Dus het hele gezin moet glutenvrij bakken of er moet een speciale pan met frituurvet voor de patiënt zijn. Boter uit hetzelfde kuipje, als waar de boterhammen mee worden gesmeerd, kan al klachten veroorzaken enz. Soms zijn zelfs de stofdeeltjes van gluten, die vrij komen bij het bakken of afbakken van brood al genoeg om klachten te veroorzaken.

bradnetel thee

Tips:

~ Vaak kom je wel in aanmerking voor belastingaftrek met betrekking op de kosten van je dieet.
~Brandnetelthee stimuleert het herstel van het darmslijmvlies.


Bron: Vitalworld.org en alles over kinderen.nl 

Afbeeldingen zijn rechtenvrij  via pixabay, picpedia en pxhere Teksten door MereltjeWereldspotter © 2019

#Glutenintolerantie #ziektevanDühring #gluten #Dühring #darmen #intolerantie #coeliakie #glutenvrij

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht feb  2017.)