Gratis Wi-fi dat is handig
Wat is Wi-Fi precies, waar vind je gratis Wi-Fi en hoe werkt dat? Nader onderzoek leert me dat je opzoek moet naar een hotspot, wat is dat nu weer? Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt, in dit artikel meer uitleg hierover, zonder al te ingewikkelde details over de werking.
Wi-Fi wat is dat precies?
Wi-Fi wordt gebruikt om een draadloos netwerk op te bouwen, verschillende apparaten kunnen op die manier met elkaar communiceren. Wi-Fi is een gecertificeerde standaard voor draadloze netwerk apparatuur, daardoor kun je Wi-Fi apparatuur van verschillende merken gewoon met elkaar laten samenwerken.
Om draadloos internet, ook wel WLAN (Wireless Local Area Network) genoemd, te kunnen gebruiken heb je een modem met Wi-Fi nodig waarmee je internet van de provider ontvangt, via de Wi-Fi verbinding van het modem en een Wi-Fi ontvanger, bijv. in je laptop of GSM kun je dan gebruik maken van draadloos internet. ( Heb je geen Wi-Fi modem, kun je er een Wi-Fi router aankoppelen) Zit de Wi-Fi ontvanger niet standaard in het apparaat, dan kun je er vaak een losse Wi-Fi ontvanger, bijv. een usb-dongel.
Je kunt behalve draadloos internet, via Wi-Fi ook andere Wi-Fi apparaten draadloos aansturen. Je kunt dan bijv. via je draadloze Wi-Fi netwerk, vanuit je PC bijv. gemakkelijk printen, de mediaplayer bedienen of verschillende computers met elkaar verbinden om bestanden te delen.
Kun je ook op andere plaatsen gebruik maken van Wi-Fi?
Behalve thuis kun je ook op andere plaatsen gebruik maken van Wi-Fi op de zogenaamde Hotspots. Op Hotspots wordt draadloos internet aangeboden via een Wi-Fi verbinding. Soms is dit gratis, maar op andere plaatsen moet je daarvoor betalen.
Hoe werkt zo’n Hotspotverbinding?
Wanneer je verbinding maakt met het draadloze netwerk, kom je meestal op een inlogpagina terecht, ook wel Captive Portal genoemd. Om te kunnen internetten moet je dus eerst inloggen, de code daarvoor moet je verkrijgen via de locatie waar je je bevind.
Bij gratis hotspots wordt de code vaak aan gegeven via een display, of in een Mac Donalds bijv. op je bonnetje. Bij hotspots waar je voor moet betalen, kun je vaak kraskaarten kopen, waarop je code staat die voor een bepaalde tijd, bijv. een uur of een dag, toegang geeft tot het netwerk. Soms kun je ook rechtstreeks via credit card of iDEAL betalen.
Waar vind je Hotspots?
Je vindt ze vaak op publieke locaties, zoals restaurants, hotels, campings, bungalowparken, luchthavens, stations en in sommige intercity's enz. en ook in het centrum van sommige steden vind je deze mogelijkheid. In Nederland is er draadloos internet in het centrum van Rotterdam, Groningen Leiden en Heerlen kun je er gebruik van maken. Handig om reisinformatie op te vragen, een restaurant te zoeken en reserveren of kijken wat er draait in de schouwburg.
Sinds Mei 2012 heeft nu ook het Westerpark in Amsterdam gratis Wi-Fi, dit wordt aangeboden door de Westergasfabriek aan alle bezoekers van de evenement gebouwen en op grote delen van het terrein.
Vanaf de zomer 2012 biedt ook de provincie Zeeland op ruim 80 verschillende plaatsen gratis Wi-Fi aan, o.a. op plekken in Domburg, Oostkapelle, Veere, Vrouwenpolder, Westkapelle, Zoutelande, Dishoek en Wissenkerke. Het is vooral bedoeld voor de toerist, die dan gemakkelijk naar VVV informatie kan zoeken. Er word nog onderzoek gedaan om ook een snellere verbinding tegen betaling aan te bieden, waarmee dan gemakkelijk foto’s en filmpjes verstuurd kunnen worden.
Naarmate internet steeds meer deel uit maakt van onze samenleving, zullen er meer van deze hotspost komen, de toepassingen zullen ook verder worden uitgebreid. Denk aan de QR codes die gebruikt worden als reclame, door ze in te scannen kom je via internet meteen op de goede pagina van de winkel of het bedrijf om actuele reclame te bekijken.
Meer lezen over QR codes, wat is het en zelf gratis een QR code maken, klik hier.
Afbeeldingen rechtenvrij via internet: MereltjeFotografie © Teksten door MereltjeWereldspotter © 2019
#Wi-Fi #draadloosnetwerk #gratisWiFi #hotspot
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2016.)