Review: Een echte vrouw.

Houd jij van spanning, dan is het meeslepende verhaal over de belevenissen van Chantal Zwart een goede tip. Wil je meer weten over dit enerverende boek....

Een echte vrouw is een literaire thriller geschreven door Michael Berg. Het is het derde boek in de serie, waarin Chantal Zwart, een journaliste bij het Franse radiostation RLP, de hoofdrol speelt. De eerste twee boeken in deze reeks zijn: Twee zomers en Blind vertrouwen.

Boekfragment:

 “ “De koplampen.” Hij duwde haar opzij, liep naar het tafeltje en vulde een glas wijn dat hij in één teug leegdronk. Ze zag hoe zijn hand trilde. Voorzichtig liep ze op hem af. “Waar stond meneer Bourdes toen de auto optrok?” vroeg ze.
Ik zag alleen de koplampen. Een fel licht. En daarna hoorde ik een klap. Een dof geluid als een zak aardappels die van de trap wordt gegooid. Geen schreeuw, geen gekerm. Alleen maar... ”

Het verhaal:

In een echte vrouw beleven we het verhaal mee vanuit het oogpunt van Chantal Zwart, zij is journaliste en nieuwslezeres op radio RPL. Het bericht dat Christophe Bourdes, baas en hoofdredacteur van Radio Limousin Populaire, is doodgereden heeft grote impact op alle medewerkers. Hij werd aangereden toen hij zijn hond uitliet en de dader is doorgereden, toch denkt de politie aan een ongeluk, maar Chantal vertrouwd het niet.
Ze gaat zelf op onderzoek uit en stuit al snel op enkele verdachte zaken. Zo is er iets mis met de administratie en financiën van het radiostation en blijkt er een grote schuld te zijn, waardoor een grote reorganisatie en ontslagen nodig zijn. Ook vind ze een getuige die beweerd dat de auto heeft staan wachten en ineens in volle vaart is opgetrokken. In het verleden van haar baas vindt ze ook haar vraagtekens. Hij blijkt op een zeer exclusief katholiek jongens internaat te hebben gezeten en een van zijn vroegere kamergenoten is onlangs ook onder mysterieuze omstandigheden omgekomen en een andere medescholier is spoorloos verdwenen tijdens een werkweek.

citaat boek een echte vrouw

Deze verhaallijn wordt afgewisseld met stukken schuin gedrukte tekst, geschreven vanuit een onbekende mysterieuze persoon. Hierdoor krijgt de spanning een andere lading, je leest mee in een verleden vol mishandeling en vernedering. In het begin lijkt het te gaan om het verleden van Christophe, maar na een paar stukken merk je dat het een andere persoon moet zijn. Deze stukken lijden je steeds naar een vermoeden over oorzaak en dader, maar je wordt een aantal keren op het verkeerde been gezet en het verhaal neemt aan het einde een verrassende wending.

Boekfragment uit de schuin gedrukte teksten:

“ “Nee, niet zitten!” gebiedt de leider van de drie. “Op deze muziek kun je ook dansen. Zal ik eens laten zien hoe?”
Zonder een antwoord af te wachten slaat hij zijn armen van achteren om me heen en trekt me naar het midden van de kamer. Ik voel hoe hij zijn geslacht tegen mijn billen duwt en stotende bewegingen maakt. De andere jongens schreeuwen het uit van pret.”

De schrijfstijl:

Het boek is ondanks de verschillende verhaallijnen gemakkelijk te volgen. Het is een prettig lezende schrijfstijl, met vlot geschreven dialogen en beschrijvingen van de omgeving.

boek de echte vrouw

Illustraties:

Het boek bevat geen illustraties, het mooie omslagontwerp is gemaakt door: studio Jan de Boer BNO Amsterdam.

Schrijver: Michael Berg.

Michael Berg is het pseudoniem van Michel van Bergen, geboren 1956, Heerlen. Hij studeerde Nederlands in Amsterdam en aan de Kleinkunstacademie. In zijn loopbaan maakte hij o.a. radio en televisieprogramma’s, componeerde een kindermusical, schreef columns, hoorspelen, liedjes en boeken. Sinds 2004 woont Michael Berg met zijn vrouw in Frankrijk en schrijft daar zijn boeken en werkt als freelance journalist.

Gegevens:

Verkrijgbaar als Paperback en als digitaal boek
Uitgeverij: The House Of Books B.V.
Eerste druk: april 2010
352 pagina’s
ISBN: 9789044325843

afbeelding boek trailer een echte vrouw

Mijn mening:

Een echte vrouw leest lekker vlot weg, je wordt al snel het verhaal ingezogen. Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen en het blijft tot ver in het boek een raadsel welke persoon achter de cursieve stukken schuil gaat. Steeds wanneer je het gevoel hebt op het goede spoor te zitten, neemt het weer een andere wending.
Behalve een goed verhaal in een spannende thriller is er ook een achterliggend thema. Een groot deel van het verhaal heeft als achtergrond het katholiek jongens internaat, dit in combinatie met seksueel misbruik en pesterijen, maakt het verhaal pakkend en actueel
Stukje voor stukje wordt het verhaal opgebouwd en wordt steeds meer duidelijk. De karakters zijn geloofwaardig neergezet en ook de omgeving, de Limousin streek in Frankrijk, is mooi beschreven. Pas op de laatste pagina’s worden alle losse eindjes aan elkaar geknoopt, wat een verrassend einde geeft.


Afbeeldingen zijn screenshots van de boektrailer © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#review #thriller #literair #Eenechtevrouw #MichaelBer

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht okt 2016.)