Bruggen, welke is het hoogste/ langste?

In het Guinness book of records staan allerlei leuke weetjes, zoals wat de aller langste brug ter wereld is, elk jaar worden er weer nieuwe records toegevoegd en oude records vervangen. Zo is onlangs het record voor de hoogste tuibrug verbroken. Wat is nu de hoogste brug?

hoogste brug

De hoogste bruggen.

De aller hoogste brug te wereld is nog altijd de Si Du rivier brug in China, deze brug werd in 2009 geopend en ligt boven een vallei. Op het diepste punt van de vallei ligt de brug maar liefst 472 m. hoger. Je zou er zo het Empire State Building onder kunnen zetten. Over deze brug loopt de G50 Huyu expressway die een verbinding maakt tussen Chongqing en Shanghai. De brug heeft een lengte van 1.222 meter en de grootste overspanning is 900 meter.

hangbrug

De Si Du rivier brug is een hangbrug, dat is een constructie waarbij het brugdek is opgehangen aan verticale kabels, die weer aan een hoofd-draagkabel hangen. De hoofd-draagkabel hangt tussen de pijlers van de brug. De pijlers van de Si Du rivier brug zijn 122 en 118 meter hoog.

De tuibrug die vanaf nu als hoogste aangeduid staat in het Guinness book of records is de  Baluarte-brug met een constructiehoogte van 403 meter. Deze brug ligt in de Mexicaanse bergketen Sierra Madre Occidental en is onlangs officieel ingehuldigd door de Mexicaanse President Felipe Calderon, als onderdeel van de viering ter gelegenheid van 200 jaar van Mexico de onafhankelijkheid van Spanje.  De brug ligt boven een enorm ravijn en op het diepste punt kan er met gemak de Eiffeltoren onder worden geplaatst.  Over deze brug kun je na de opening voor het verkeer aan het einde van dit jaar van Mazatlan naar  Durango rijden, de oude snelweg tussen deze plaatsen werd wel ‘de ruggengraat van de duivel’ genoemd, doordat hij vol gevaarlijke scherpe bochten zit. De brug is 1124 meter lang  en het is een tuibrug. 

tuibrug

Bij een tuibrug is het rijdek opgehangen aan dikke kabels die aan de pijlers bevestigd zijn. De hoogste pijler in deze Mexicaanse brug is 168 meter.

Het oude record van de hoogste tuibrug.

Het oude record van hoogste tuibrug stond op naam van het Millau viaduct over de vallei van Tarn in Frankrijk. Deze brug heeft een hoogte van 343 meter op  het diepste punt van de vallei.  Voor sommigen blijft deze brug toch eigenlijk het meesterwerk in hoogste tuibruggen, omdat bij deze brug de hoogste pijlers op de grond zijn gebouwd en wel 270 meter hoog zijn en dus beduidend hoger als de pijlers van de Mexicaanse brug, die op de berghellingen zijn gebouwd.

De langste brug ter wereld.

De aller langste brug te wereld vinden we in Thailand, in de stad Bangkok. De Burapha Withi Expressway  of ook de Bang Na Expressway genoemd is 54 kilometer lang. Deze brug is een  verhoogde zes strooks-snelweg boven National Highway route 34, (Bang Na–Bang Pakong Highway). De brug loopt dus boven land, met de bouw van deze brug werd in 1998 begonnen en in het jaar 2000 kon hij in gebruik genomen worden. Om over de brug te mogen rijden moet je wel tol betalen.

bang na express

De langste overzeese  brug ter wereld ligt in China; de in 2011 afgeronde Jiaozhou-brug, die ruim 42, 4 kilometer lang is. Deze brug vormt een binding tussen de haven van Qingdao en Huangdao, een eiland waarop je veel industrie vindt.

Het oude record van de langste brug.

Het oude record van langste brug overzee was de Lake Pontchartra in Causeway in de Amerikaanse staat Louisiana, met  38,4 kilometer. Voor sommigen blijft deze brug toch eigenlijk het meesterwerk  van langste brug overzee, omdat deze brug bijna de volle 38 kilometer over water gaat, terwijl de nieuwe Chinese brug maar 25,6 kilometer over het water ligt.

Langste hangbrug ter wereld

In Zermatt (Zwitserland) is de langste hangbrug ter wereld geopend, hij verbindt Zermatt en Grächen waar een mooie wandelroute loopt.

De brug op 85 meter boven de grond is bijna 500 meter lang, volgens het toeristencentrum van Zermatt is hij uitgerust met een systeem zodat hij niet heen en weer zwaait.

langste hangbrug

Bron Langste hangbrug ter wereld  : RTL Nieuws 29-2-2017 Foto bron: ANP


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via internet, Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#brug #bruggen #hoogstebrug #tuibrug #hangbrug

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht  jul 2017 )